Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige - Bostadsbidrag

Det här kapitlet beskriver stöd du kan få för att betala ditt boende om du har en låg inkomst. Det förklarar skillnaden mellan olika typer av bostadsstöd och villkoren för att få dessa samt hur du ansöker.

Kapitlet omfattar:

  • Bostadsbidrag för unga
  • Bostadsbidrag för barnfamiljer
  • Bostadstillägg och boendetillägg

I vilken situation kan jag få stöd?

Bostadsbidrag är ett bidrag för dig som behöver stöd för att betala din hyra eller månadsavgift för ditt boende. Bidraget består av fyra delar. Den första delen är ett bidrag till bostadskostnader, för familjer med barn och personer mellan 18 och 28 år som inte har barn. Den andra delen är ett särskilt bidrag för familjer med barn som bor i hushållet större delen av tiden. Den tredje delen är ett särskilt bidrag till hushåll med barn som alternerar mellan hushåll och det sista är ett umgängesbidrag om ett barn bor hos föräldern endast ibland. Har du eller har du haft sjukersättning eller aktivitetsersättning kan du också få bostadstillägg. Du som är pensionär kan få ett liknande stöd i form av bostadstillägg som (Pensionsmyndigheten) administrerar. Det spelar ingen roll om du äger eller hyr ditt boende för att få dessa bidrag. Villkoren skiljer sig något beroende på vad för typ av bostadsstöd du söker, men grundregeln är att du ska ha en låg inkomst.

Vilka villkor måste jag uppfylla?

Bostadsbidrag för unga

Har du fyllt 18 men inte 28 år kan du få bostadsbidrag för bostadskostnader över 1 800 kr och för högst 60 kvadratmeter av bostaden. Du kan som mest få 1 300 kronor i bidrag. Du måste bo och vara folkbokförd på den adress som du söker bidrag för. Det finns vissa undantag för det kravet.

Bor du ensam måste du tjäna mindre än 86 720 kronor det året du söker bidrag. Om du är gift eller sambo ska ni tillsammans tjäna mindre än 103 720 kronor. Inkomst kan i det här fallet vara lön men också andra ersättningar som stipendier och studiebidrag.

Bostadsbidrag för barnfamiljer

Om du har barn under 18 år som bor hos dig kan du få bostadsbidrag för boendekostnader och ett bidrag därför att barn bor eller vistas i hushållet under tidsperioder av varierande längd. Bidragsbeloppet beror på boendekostnaderna, hemmets boyta, hushållets inkomst samt antalet barn. Äldre barn kan räknas om de får studiehjälp eller förlängt barnbidrag. För förlängt barnbidrag finns ingen åldersgräns.

Bostadstillägg

Pensionärer kan få bostadstillägg. Du kan läsa mer om det i kapitlet om Efterlevandeskydd och annat stöd för pensionärer.

Även du som får sjukersättning eller aktivitetsersättning kan få bostadstillägg om du är bosatt i Sverige. Om du inte längre kan få aktivitetsersättning för att du har fyllt 30 kan du få boendetillägg om du bor i Sverige.

Vad har jag rätt till och hur får jag del av det?

Hur mycket stöd du får kan variera beroende på dina inkomster och tillgångar, din boendekostnad, bostadens storlek och hur många barn du har. Är du gift eller sambo görs en samlad bedömning av er gemensamma ekonomi eller bostadstillägg. Du som söker bostadsbidrag kan göra en preliminär beräkning av hur mycket stöd du kan få på Försäkringskassans hemsida.

Bostadsbidrag på de inkomster du tror att du kommer ha under året. Tjänar du mer eller mindre kan du få betala tillbaka eller få mer i bidrag i efterskott. Bostadstillägget baseras på den inkomst du tror att du kommer att få under de kommande 12 månaderna.

Formulär att fylla i

  • Blankett för ansökan om bostadsbidrag för barnfamiljer och unga
  • Försäkringskassans blanketter (huvudsidan för blanketter)

Känn till dina rättigheter

Sverige:

EU:

Vem behöver du kontakta?

Försäkringskassan

Hemsida: www.forsakringskassan.se

Kundcenter e-post: kundcenter@forsakringskassan.se

Kundcenter telefon: +46 771524524

Hitta din lokala försäkringskassa

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan