Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

România - Cum sunt calculate contribuțiile din altă țară?

Acest capitol oferă informații despre felul în care contribuțiile dumneavoastră la sistemul de beneficii sociale din altă țară din Uniunea Europeană (UE) sau din Spațiul Economic European (SEE) pot fi luate în considerare în România.

Pentru Marea Britanie, fiecare caz trebuie evaluat individual pentru a determina dacă o persoană se încadrează în domeniul de aplicare al articolului 30 din Acordul de retragere și, prin urmare, se aplică Regulamentul de coordonare al UE sau dacă intră în domeniul de aplicare al situațiilor descrise în articolul 32 din Acordul de retragere și/sau intră sub incidența legislației interne și a Protocolului privind coordonarea securității sociale atașat Acordului comercial și de cooperare.

În ce situații pot să cer beneficii?

Legile statului membru al UE sau SEE în care lucrați și/sau locuiți sunt cele care vi se aplică atunci când este vorba despre sistemul de securitate socială.

Dacă ați locuit, lucrat și/sau plătit contribuții la sistemul de securitate socială din altă țară UE sau din SEE, iar acum locuiți și/sau lucrați în România, perioadele de timp în care ați contribuit în altă țară pot fi luate în considerare atunci când se calculează beneficiile sociale la care aveți dreptul în România.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Posibilitatea de a lua în considerare contribuțiile plătite în altă țară UE sau SEE se aplică în cazul următoarelor beneficii sociale în România:

  • prestații de boală;
  • prestații de maternitate;
  • șomaj;
  • prestații familiale (alocații pentru copii, indemnizații pentru creșterea copilului);
  • beneficii în caz de invaliditate;
  • accidente de muncă și boli profesionale;
  • pensii (pentru limita de vârstă și de urmaș).

Contribuțiile plătite în altă țară nu se iau în considerare pentru acordarea ajutorului social, care este stabilit pe baza venitului solicitantului.

La ce beneficii am dreptul și cum le pot obține?

Atunci când solicitați beneficii sociale în România pe baza contribuțiilor dintr-o altă țară UE sau din SEE autoritățile din România trebuie să comunice cu instituțiile țării respective. Felul în care contribuțiile sunt luate în considerare în România este stabilit de regulamentele pentru coordonarea securității sociale a UE.

În funcție de solicitare, vor fi cerute de către autoritățile române anumite documente care să ateste contribuția dumneavoastră la sistemul de securitate socială din altă țară.

Mai multe informații despre posibilele documente necesare și despre felul în care contribuțiile dintr-o altă țară sunt luate în considerare în România sunt disponibile în ghidul privind dispozițiile UE în domeniul securității sociale.

Explicații ale termenilor folosiți

  • Spațiul Economic European (SEE): include toate țările UE și Norvegia, Islanda și Liechtenstein, care au semnat acordul privind crearea SEE. Acest acord se aplică de la 1 ianuarie 1994.

Cunoașteți-vă drepturile!

Mai multe informații despre drepturile dumneavoastră privind luarea în considerare a contribuțiilor dintr-o altă țară în România sunt disponibile online:

Publicații și site-uri ale Comisiei Europene:

Ce instituții trebuie să contactez?

Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Calea Călărașilor nr. 248, Bl. S19, sector 3

030634 București

România

Tel. + 40 800800950

Puteți contacta Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru legislația în vigoare și alte informații generale și casele județene de asigurări de sănătate pentru solicitarea beneficiilor.

Casa Națională de Pensii Publice

Str. Latină nr. 8, sector 2

020793 București

România

Tel. + 40 213169111

https://www.cnpp.ro/home

Puteți contacta Casa Națională de Pensii Publice pentru legislația în vigoare și casele județene de pensii pentru cereri legate de pensii.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Str. Avalanșei nr. 20-22, sector 4

040305 București

România

Tel. + 40 213039839

http://www.anofm.ro/

Puteți contacta Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru informații generale și locuri de muncă vacante și casele județene pentru solicitarea indemnizației de șomaj.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Bd. Gheorghe Magheru nr.7, sector 1
010322 București
România
Tel: +40 213136047
http://www.mmanpis.ro/

Puteți contacta Agenția Națională pentru Plăți și Inspecția Socială pentru informații generale și agențiile județene pentru cereri legate de alocația copiilor și indemnizații pentru creșterea copilului.

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina