Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Nederland - Langdurige zorg

Hier kunt u lezen over de verstrekkingen en vergoedingen van langdurige zorg in Nederland.

In welke situatie heb ik recht op vergoedingen?

Als u in Nederland woont of werkt en dus belasting betaalt, bent u verzekerd voor langdurige zorg op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Langdurige zorg is een algemene verzekering voor mensen met ernstige, langdurige zorgbehoeften zoals kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige handicap. (Langdurige zorg kan worden verstrekt in een instelling of thuis.)

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Iedereen die uit het buitenland komt om zich te vestigen in Nederland en vervolgens aanspraak kan maken op de Wet langdurige zorg (Wlz) is onderworpen aan een wachttijd gelijk aan een maand voor elk jaar dat zij onder de Wlz verzekerd waren. De wachttijd duurt maximum twaalf maanden. Maar verzekeringsperioden in de EU, de EER-landen, Zwitserland en het VK* worden in Nederland erkend en worden dus ook meegeteld.

De wachttijd geldt voor intramurale zorg waar de verzekerde aan het begin van de verzekering recht op heeft of voor intramurale zorg die in de eerste zes maanden na vestiging in Nederland noodzakelijk is vanwege een medische aandoening. Dit betekent niet dat personen op de wachtlijst geen zorg kunnen krijgen, maar betekent wel dat ze geen aanspraak op een vergoeding van de daaraan verbonden kosten kunnen maken onder de Wlz.

U woont of werkt in Nederland en bent verzekerd onder de Wlz. Om Wlz-zorg te krijgen heeft u een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

* VK: Elk geval moet afzonderlijk worden beoordeeld om te bepalen of iemand binnen de werkingssfeer van art. 30 van de Overeenkomst inzake uittreding valt, en dus de coördinatieverordeningen van de EU van toepassing zijn, dan wel of hij binnen de werkingssfeer van de in art. 32 van de Overeenkomst inzake uittreding beschreven situaties valt en/of onder de nationale wetgeving en het aan de Overeenkomst inzake handel en samenwerking gehechte Protocol betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid valt.

Waar heb ik recht op en hoe kan ik daar aanspraak op maken?

Risico's die onder de Wlz vallen:

  • verblijf in een zorginstelling: langdurig verblijf of plaatsing in een verpleeghuis of een speciale voorziening voor beschermd wonen voor personen met een geestelijke handicap;
  • persoonlijke verzorging: hulp bij wassen, aankleden, gebruik van het toilet en eten en drinken;
  • zorg die de onafhankelijkheid vergroot: hulp bij het structureren van de dag, meer controle krijgen over het eigen leven en het leren uitvoeren van huishoudelijke taken;
  • verpleging: medische hulp, bijvoorbeeld wondverzorging of toedienen van injecties;
  • behandeling onder de Wet langdurige zorg: een medische, paramedische of gedragsbehandeling die helpt bij het herstel of de verbetering van een bepaalde conditie;
  • vervoer naar en van dagprogramma’s en dagbehandeling: voor mensen die door hun medische aandoening niet zelf naar het dagprogramma of de dagbehandeling kunnen reizen.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beslist of iemand recht heeft op Wlz-zorg en hoeveel. Dit heet een Wlz-indicatie. Het besluit geldt voor maximaal 5 jaar.

Zorgverleners en de Bureaus Jeugdzorg bepalen de zorg voor kinderen tot 18 jaar die psychiatrische/ psychologische problemen hebben.

U kunt de Wlz-zorg op twee manieren regelen:

  • Gecontracteerde zorg: zorg door zorgaanbieders (thuis of in een instelling) die contracten met de regionale zorgkantoren afgesloten hebben;
  • Persoonsgebonden budget (pgb): u regelt/contracteert de zorg zelf (voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf).

Verzekerden kunnen ervoor kiezen om hun pgb te gebruiken voor zowel zorg van informele zorgverleners, zoals een buurman of vriend, als van formele zorgverleners, zoals gespecialiseerde bureaus.

Uw regionaal zorgkantoor geeft u een polisblad en verzekeringsnummer, hiermee kunt u bewijzen dat u verzekerd bent.

Verklarende woordenlijst

  • Wet langdurige zorg (Wlz): Een in Nederland verplichte, collectieve ziektekostenverzekering voor niet-individueel verzekerbare ziektenkostenrisico's.
  • Regionaal zorgkantoor: zorgkantoren die namens de zorgverzekeraars in de regio waar u woont actief zijn.
  • Persoonsgebonden budget (pgb): Een budget binnen de Wlz om zorg onafhankelijk in te kopen.
  • Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ): Bepaalt of u recht heeft op Wlz-zorg, de Wlz-indicatie.
  • Wlz-instellingen: Instellingen waar u (tijdelijk) woont en zorg krijgt.

Formulieren

Aanvraag Wlz

Meer informatie

Op de websites hieronder wordt beschreven wat uw rechten zijn (dit zijn geen websites van de Europese Commissie en geven niet de standpunten van de EC weer):

Publicatie en website van de Europese Commissie:

Met wie moet ik contact opnemen?

Relevant nieuws

Geen nieuws in de laatste zes maanden.

Delen