breadcrumb.ecName

EU försöker motverka kompetensflykten med unga som lämnar hårt drabbade regioner

  • 05 Oct 2022
Den fria rörligheten är grundläggande för Europeiska unionen, men den kan samtidigt leda till att unga förmågor och ung arbetskraft överger en region för en annan. Nyligen hölls det en dialog mellan unga ledare och EU-kommissionär Elisa Ferreira, där man lyfte fram de områden som behöver uppmärksammas och visade upp flera åtgärder för att hantera problemet.
EU försöker motverka kompetensflykten med unga som lämnar hårt drabbade regioner

Trots förbättrade utbildningsmöjligheter har flera EU-regioner problem med att det finns för få utbildade och att den arbetande befolkningen minskar, i och med att folk flyttar för att få arbete eller bättre livskvalitet. Detta rörelsemönster från ett visst område kallas för kompetensflykt.

För närvarande bor en av tio människor i EU i en region som har den här utmaningen. Regioner med en tillväxt under genomsnittet är hårdast drabbade, t.ex. landsbygdsområden i södra och östra Europa.

I linje med EU:s sammanhållningspolitiska mål om att minska skillnaderna mellan regionerna vill kommissionen behålla och locka förmågor till de här regionerna. Syftet är inte att erbjuda samma möjligheter överallt, utan att anpassa sig till lokala behov utifrån varje regions styrkor och svagheter.

Genom att uppmuntra unga att stanna i eller flytta till drabbade regioner kan det gå att vända kompetensflykten. Som kommissionären för sammanhållning och reformer, Elisa Ferreira, uttrycker det: det är avgörande att hålla ”den ungdomliga energin” vid liv i de områden och länder där den behövs.

 

Politisk dialog

Som en del av Europaåret för unga bjöd kommissionär Ferreira in unga deltagare från hela Europa till att diskutera lösningar på kompetensflykten och utbyta idéer. Den politiska dialogen ägde rum i september, och deltog gjorde 13 unga ledare som representerade organ som nationella ungdomsråd och arbetsgivarorganisationer.

Kommissionären inledde dialogen med att understryka hur viktiga de unga är för att skapa nya företag, tjänster och lösningar. När deltagarna fick ordet lyfte de fram flera olika sektorer som behöver mer stöd, så som hälso- och sjukvården, sociala tjänster och energisektorer som håller på att ställa om till gröna källor.

Kaja Pavlinić, vice ordförande i styrelsen för det kroatiska ungdomsrådet, betonade att besöks- och turismnäringen har det svårt i hennes hemland. Dessa verksamheter är stora drivkrafter i ekonomin, och de har varit tvungna att leta efter unga arbetstagare från länder utanför EU för att täcka upp för bristen på arbetskraft. 

Flera deltagare föreslog att omställningen till nya ekonomiska modeller skulle kunna skydda vår miljö och medföra sociala skyddsnät för de mest sårbara.

”Ekonomisk tillväxt kan också vara kärnan bakom några av de problem som unga i Europa står inför” sade María Rodríguez Alcazár, styrelsemedlem i Europeiska ungdomsforumet. ”Tillväxt sker ofta på bekostnad av rättigheter och arbetsvillkor.”

Aktivt engagerade ungdomar

Deltagarna och kommissionären var överens om att djupare engagemang för demokratin skulle uppmuntra unga att stanna i regionerna. 

 

Christina Xenofontos, styrelsemedlem i Europeiska ungdomsforumet, sade: ”Vi måste känna att vi som unga människor utgör en viktig del av våra samhällen, våra regioner, våra städer, för att vi ska vilja stanna där och erbjuda vår kompetens.” 

En positiv och omhuldande miljö värdesätts högt av unga européer, särskilt efter coronaviruskrisen. 

”Vi bär alla med oss ärren från pandemin, särskilt vår generation”, tillade Xenofontos.

Jan Pałasz, styrelsemedlem i det polska ungdomsrådet, sade om sitt eget land: ”Jämfört med för ett år sedan är det nu fem gånger fler unga, 15 %, som inte bestämt sig för om de ska stanna eller åka utomlands och jobba.”

En inkluderande framtid

Kommissionär Ferreira tackade alla deltagarna för att de varit med och bidragit. Hon konstaterade att det finns en efterfrågan på livskvalitet och på att känna sig inkluderad, och inte bara på jobb.

Flera EU-finansierade instrument och initiativ ger för närvarande stöd till unga och skyddar regioner mot kompetensflykt.

Ett av dem är det nya europeiska Bauhaus, ett tvärvetenskapligt initiativ som främjar den gröna given.

”Idén med Bauhaus”, sade kommissionären, ”är att vi varje år tilldelar ett pris till unga som förbättrar kvaliteten på sin omgivning.”

Det syftar till att främja hållbarhet, inkludering och attraktiva, bekväma livsrum.

 

Mer stöd kommer nästa år. Europaåret för kompetens 2023, som tillkännagavs av Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare i september, blir till hjälp för att ta itu med kompetensflykten runtom i Europa.

Även om alla européer fortfarande ska kunna dra nytta av den fria rörligheten, så ska ingen hamna på efterkälken. Hela EU måste få ta del av nya tillväxtmöjligheter, särskilt våra unga.