breadcrumb.ecName

Europa încearcă să abordeze „exodul creierelor” din rândul tinerilor din regiunile cel mai grav afectate

  • 05 Oct 2022
Libertatea de circulație este fundamentală pentru Uniunea Europeană, însă aceasta poate avea ca rezultat transferul tinerelor talente și a forței de muncă dintr-o regiune în alta. Un dialog recent între tinerii lideri și comisara UE, Elisa Ferreira, a evidențiat domeniile care trebuie abordate și a prezentat mai multe măsuri pentru a soluționa această problemă.
Europa încearcă să abordeze „exodul creierelor” din rândul tinerilor din regiunile cel mai grav afectate

În pofida progreselor în domeniul educației, mai multe regiuni ale UE se confruntă cu un număr redus de persoane calificate și cu o scădere accelerată a populației active, întrucât aceștia se deplasează în căutarea unui loc de muncă sau a unei calități mai bune a vieții. Acest model de deplasare dintr-o anumită zonă este cunoscut sub numele de „exodul creierelor”.

În prezent, una din zece persoane din UE locuiește într-o regiune care se confruntă cu această provocare. Regiunile cu o creștere economică mai mică decât media suferă cel mai mult, cum ar fi zonele rurale din sudul și estul Europei.

În conformitate cu obiectivul politicii de coeziune a UE de a reduce disparitățile dintre regiuni, Comisia intenționează să păstreze și să atragă talentele în aceste regiuni. Scopul nu este de a oferi aceleași oportunități peste tot, ci de a se adapta la nevoile locale în funcție de punctele forte și de punctele slabe ale fiecărei regiuni.

Încurajarea tinerilor să rămână sau să se mute în regiunile afectate poate contribui la inversarea exodului de creiere. În cuvintele comisarei pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, este vital să menținem vie „energia tinerilor” în zonele și țările în care este nevoie de ei.

 

Dialogul politic

În cadrul Anului european al tineretului, comisara Ferreira a invitat tineri participanți din întreaga Europă pentru a discuta soluții pentru exodul creierelor și pentru a face schimb de idei. Dialogul politic a avut loc în septembrie și a implicat 13 tineri lideri reprezentând organisme precum consiliile naționale de tineret și asociațiile patronale.

În deschiderea dialogului, comisara a subliniat importanța pe care o au tinerii în crearea de noi întreprinderi, servicii și soluții. La rândul lor, participanții au evidențiat câteva sectoare care au nevoie de mai mult sprijin, cum ar fi asistența medicală, serviciile sociale sau sectoarele energetice în tranziție către surse ecologice.

Kaja Pavlinić, vicepreședinta consiliului de administrație al Rețelei croate de tineret, a subliniat că ospitalitatea și turismul se confruntă cu probleme în țara sa. Aceste afaceri sunt motoare importante ale economiei și au fost nevoiți să apeleze la lucrători tineri din afara UE pentru a suplini deficitul de forță de muncă. 

Mai mulți participanți au sugerat că tranziția către noi modele economice ar putea să ne protejeze mediul înconjurător și să ofere plase de siguranță socială pentru persoanele mai vulnerabile.

„Creșterea economică poate fi, de asemenea, coloana vertebrală a unora dintre problemele cu care se confruntă tinerii din Europa”, a declarat María Rodríguez Alcázar, membră a consiliului director al Forumului European al Tineretului. „Creșterea vine adesea în detrimentul drepturilor și a condițiilor de muncă.”

Implicarea activă a tinerilor

Atât participanții, cât și comisara au fost de acord că o implicare mai profundă în democrație i-ar încuraja pe tineri să rămână în regiuni. 

 

Christiana Xenofontos, membră a consiliului de administrație al Forumului European al Tineretului, a declarat: „Trebuie să ne simțim, ca tineri, parte integrantă a societăților, a regiunilor și a orașelor noastre pentru a rămâne acolo și pentru a ne oferi competențele noastre.” 

Un mediu pozitiv și educativ este foarte apreciat de tinerii europeni, în special după criza cauzată de coronavirus. 

„Cu toții purtăm cicatricile pandemiei, în special generația noastră”, a adăugat Xenofontos.

Vorbind despre țara sa, Jan Pałasz, membru al consiliului de administrație al Consiliului Polonez al Tineretului, a declarat: „Comparativ cu acum un an, procentul celor indeciși dacă să rămână sau să plece la muncă în străinătate a crescut de cinci ori, ajungând la 15 %.”

Un viitor incluziv

Comisara Ferreira a mulțumit tuturor participanților pentru participare și contribuție. Aceasta a recunoscut interesul pentru calitatea vieții și sentimentul de incluziune, nu doar de locuri de muncă.

Mai multe instrumente și inițiative finanțate de UE sprijină în prezent tinerii și protejează regiunile împotriva exodului de creiere.

Una dintre ele este Noul Bauhaus european, o inițiativă interdisciplinară care promovează Pactul verde.

„Ideea Bauhaus”, a spus comisarul, „este că în fiecare an oferim un premiu tinerilor care îmbunătățesc calitatea mediului în care trăiesc, iar aceștia primesc un premiu”.

Acesta își propune să promoveze durabilitatea, incluziunea și spațiile de locuit atractive și confortabile.

 

Anul viitor vom primi mai mult sprijin. Anul european al competențelor în 2023, anunțat de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la începutul lunii septembrie, va contribui la soluționarea problemei exodului de creiere în întreaga Europă.

Deși toți europenii continuă să se bucure de libertatea de circulație, nimeni nu ar trebui să fie lăsat în urmă. Întreaga UE trebuie să beneficieze de noile oportunități de creștere, în special tinerii noștri.