breadcrumb.ecName

EU pyrkii torjumaan nuorten aivovuotoa vaikeassa tilanteessa olevilta alueilta

  • 05 Oct 2022
Vapaa liikkuvuus on Euroopan unionissa perusoikeus, mutta se voi johtaa nuorten osaajien ja työvoiman katoamiseen tietyiltä alueilta. Nuorten johtajien ja EU:n komission jäsenen Elisa Ferreiran äskettäisessä vuoropuhelussa painotettiin alueita, joilla tarvitaan toimia, ja esiteltiin useita toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi.
EU pyrkii torjumaan nuorten aivovuotoa vaikeassa tilanteessa olevilta alueilta

Koulutukseen tehdyistä parannuksista huolimatta useilla EU:n alueilla on puutetta osaajista ja työikäinen väestö vähenee ihmisten muuttaessa muualle työn ja paremman elämänlaadun perässä. Tällaista tietyiltä alueilta pois suuntautuvaa liikettä kutsutaan myös aivovuodoksi.

Tällä hetkellä joka kymmenes ihminen EU:ssa elää tästä ongelmasta kärsivällä alueella. Vaikeimmassa tilanteessa ovat Etelä- ja Itä-Euroopan maaseutualueiden kaltaiset alueet, joiden talouskasvu on EU:n keskiarvoa heikompaa.

EU:n koheesiopolitiikan tavoitteena on vähentää alueiden välisiä eroja, ja sen mukaisesti komissio pyrkii pitämään osaajat näillä alueilla ja houkuttelemaan heitä niille. Tavoitteena ei ole tarjota samoja mahdollisuuksia kaikkialla, vaan ottaa huomioon paikalliset tarpeet kunkin alueen vahvuuksien ja heikkouksien mukaisesti.

Kannustamalla nuoria jäämään tai siirtymään vaikeimmassa asemassa oleville alueille voidaan auttaa kääntämään aivovuotosuuntaus. Koheesio- ja uudistusasioista vastaavan komission jäsenen Elisa Ferreiran mukaan on ensisijaisen tärkeää ylläpitää ”nuorten energiaa” alueilla ja maissa, joissa sitä eniten tarvitaan.

 

Politiikkavuoropuhelu

Osana Euroopan nuorison teemavuoden toimintaa komission jäsen Ferreira kutsui nuoria eri puolilta Eurooppaa keskustelemaan ratkaisuista aivovuotoon ja vaihtamaan ideoita. Politiikkavuoropuhelu käytiin syyskuussa, ja siihen osallistui 13 nuorta johtajaa erilaisista elimistä, kuten kansallisista nuorisovaltuustoista ja työnantajajärjestöistä.

Avajaispuheenvuorossaan komission jäsen painotti nuorten merkitystä uusien yritysten, palvelujen ja ratkaisujen kehittämisessä. Nuoret puolestaan toivat esille enemmän tukea tarvitsevia toimialoja, kuten terveydenhuollon, sosiaalipalvelut ja ympäristöystävällisiin energialähteisiin siirtyvän energia-alan.

Kroatian nuorisoverkoston hallituksen varapuheenjohtaja Kaja Pavlinić kertoi, että Kroatiassa suurissa vaikeuksissa ovat erityisesti matkailu- ja majoitusala. Kyseisten alojen yritykset ovat maan talouden suurimpia vetureita, mutta niiden on työvoimapulan vuoksi etsittävä nuorta työvoimaa EU:n ulkopuolelta. 

Useat osallistujat ehdottivat, että uusien talousmallien käyttöönotto voisi auttaa suojelemaan ympäristöä ja tarjota haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille sosiaalisia turvaverkostoja.

”Talouskasvu voi myös olla syypää joihinkin nuorten kohtaamiin ongelmiin Euroopassa”, totesi Euroopan nuorisofoorumin hallituksen jäsen María Rodríguez Alcázar. ”Kasvu tapahtuu usein oikeuksien ja työolojen kustannuksella.”

Nuorison aktiivinen osallistaminen

Osallistujat ja komission jäsen olivat samaa mieltä siitä, että nuorten tiiviimpi osallistaminen demokratiaan voisi kannustaa heitä jäämään alueille. 

 

Euroopan nuorisofoorumin hallituksen jäsen Christiana Xenofontos totesi: ”Meidän nuorten on tunnettava olevamme olennainen osa yhteiskuntaa, alueitamme ja kaupunkejamme, jotta pysyisimme niissä ja tarjoaisimme osaamistamme.” 

Nuoret eurooppalaiset arvostavat suuresti myönteistä ja kannustavaa ympäristöä erityisesti koronaviruskriisin jälkeen. 

”Pandemia on jättänyt jälkensä kaikkiin ja erityisesti meidän sukupolveemme”, Xenofontos lisäsi.

Puolan nuorisoneuvoston hallituksen jäsen Jan Pałasz kertoo omasta maastaan: ”Ulkomaille lähtemistä harkitsevien osuus on viimeisen vuoden aikana noussut viisinkertaiseksi eli 15 prosenttiin.” 

Osallistava tulevaisuus

Komission jäsen Ferreira kiitti kaikkia nuoria osallistumisesta vuoropuheluun. Hän painotti elämänlaadun ja yhteenkuuluvuudentunteen merkitystä työpaikkojen lisäksi.

Tällä hetkellä on olemassa useita EU-rahoitteisia välineitä ja aloitteita nuorten tukemiseksi ja alueiden suojelemiseksi aivovuodolta.

Yksi niistä on uusi eurooppalainen Bauhaus, joka on Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa edistävä monialainen aloite.

”Bauhausin ajatuksena on palkita joka vuosi nuoria, jotka parantavat oman asuinympäristönsä elämänlaatua”, komission jäsen kertoo.

Tavoitteena on edistää kestävyyttä, osallisuutta sekä houkuttelevia ja mukavia elinympäristöjä.

 

Lisää tukea on tulossa ensi vuonna. Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin aiemmin syyskuussa esittelemä Euroopan osaamisen teemavuosi 2023 helpottaa aivovuodon torjumista eri puolilla Eurooppaa.

Kaikki eurooppalaiset saavat edelleen nauttia vapaasta liikkumisesta, mutta ketään ei saa jättää jälkeen. Koko EU:n ja erityisesti nuorten on voitava hyötyä uusista kasvumahdollisuuksista.