breadcrumb.ecName

Europa probeert braindrain van jongeren uit zwaar getroffen regio's aan te pakken

  • 05 Oct 2022
Vrij verkeer is van fundamenteel belang voor de Europese Unie, maar kan ertoe leiden dat jong talent en jonge arbeidskrachten van de ene regio naar de andere vertrekken. Een recente dialoog tussen jonge leiders en EU-commissaris Elisa Ferreira benadrukte gebieden die moeten worden aangepakt en toonde verschillende maatregelen om deze kwestie aan te pakken.
Europa probeert braindrain van jongeren uit zwaar getroffen regio's aan te pakken

Ondanks verbeteringen in het onderwijs worden verschillende EU-regio's geconfronteerd met een laag aantal geschoolde mensen en een versnelde inkrimping van de beroepsbevolking doordat mensen verhuizen voor werk of een betere levenskwaliteit. Dit migratiepatroon uit een bepaald gebied staat bekend als "braindrain".

Momenteel woont een op de tien mensen in de EU in een regio die met deze uitdaging wordt geconfronteerd. Regio's met een minder dan gemiddelde economische groei hebben er het meest onder te lijden, zoals plattelandsgebieden in Zuid- en Oost-Europa.

In overeenstemming met de doelstelling van het cohesiebeleid van de EU om de verschillen tussen de regio's te verkleinen, wil de Commissie talent in deze regio's behouden en aantrekken. Het is niet de bedoeling om overal dezelfde kansen te bieden, maar om zich aan te passen aan de lokale behoeften afhankelijk van de sterke en zwakke punten van elke regio.

Jongeren aanmoedigen om in de getroffen regio's te blijven of ernaartoe te verhuizen kan helpen de braindrain tegen te gaan. In de woorden van de commissaris voor Cohesie en Hervormingen, Elisa Ferreira, is het van vitaal belang de "energie van de jeugd" levend te houden in de gebieden en landen waar zij nodig is.

 

Beleidsdialoog

In het kader van het Europees Jaar van de jeugd heeft commissaris Ferreira jonge deelnemers uit heel Europa uitgenodigd om oplossingen voor braindrain te bespreken en ideeën uit te wisselen. De beleidsdialoog vond plaats in september en er waren 13 jonge leiders bij betrokken die instanties als nationale jeugdraden en werkgeversorganisaties vertegenwoordigden.

Bij de opening van de dialoog benadrukte de commissaris het belang van jongeren bij het creëren van nieuwe bedrijven, diensten en oplossingen. Op hun beurt wezen de deelnemers op verschillende sectoren die meer steun nodig hebben, zoals de gezondheidszorg, sociale diensten of energiesectoren die overschakelen op groene bronnen.

Kaja Pavlinić, vicevoorzitter van de raad van bestuur van het Kroatische jongerennetwerk, benadrukte dat de horeca en het toerisme het moeilijk hebben in haar land. Deze sectoren vormen belangrijke motoren van de economie en hebben een beroep moeten doen op jonge werknemers van buiten de EU om het tekort aan arbeidskrachten aan te vullen. 

Verschillende deelnemers opperden dat de overgang naar nieuwe economische modellen ons milieu kan beschermen en sociale vangnetten kan bieden voor kwetsbaardere mensen.

"Economische groei kan ook de ruggengraat zijn van sommige problemen waarmee jongeren in Europa worden geconfronteerd", aldus María Rodríguez Alcázar, bestuurslid van het Europees Jongerenforum. "Groei gaat vaak ten koste van rechten en arbeidsomstandigheden."

De jeugd er actief bij betrekken

Zowel de deelnemers als de commissaris waren het erover eens dat een grotere betrokkenheid bij de democratie jongeren zou aanmoedigen om in de regio's te blijven. 

 

Christiana Xenofontos, bestuurslid van het Europees Jongerenforum, zei: "We moeten ons als jongeren een integraal onderdeel voelen van onze samenleving, van onze regio's en van onze steden om daar te blijven en onze vaardigheden aan te bieden." 

Een positieve en verzorgende omgeving wordt door jonge Europeanen sterk gewaardeerd, vooral na de coronacrisis. 

"We dragen allemaal de littekens van de pandemie met ons mee, vooral onze generatie", voegde Xenofontos eraan toe.

Over zijn eigen land zei Jan Pałasz, bestuurslid van de Poolse jeugdraad: "Vergeleken met een jaar geleden is het percentage van degenen die nog niet weten of ze in het buitenland zullen blijven of daar zullen gaan werken, vervijfvoudigd tot 15%.

Een inclusieve toekomst

Commissaris Ferreira bedankte alle deelnemers voor hun deelname en bijdrage. Ze erkende de vraag naar levenskwaliteit en een gevoel van inclusie, en niet alleen banen.

Verschillende EU-gefinancierde instrumenten en initiatieven ondersteunen momenteel jongeren en beschermen regio's tegen braindrain.

Daar is de Nieuwe Europese Bauhaus er één van, een interdisciplinair initiatief dat de Green Deal promoot.

"Het Bauhaus-idee," aldus de commissaris, "is dat wij elk jaar een prijs uitreiken aan jongeren die de kwaliteit van hun omgeving verbeteren; zij krijgen een prijs.”

Het wil duurzaamheid, inclusiviteit en aantrekkelijke, comfortabele woonruimten bevorderen.

 

Volgend jaar komt er meer steun. Het Europees Jaar van de vaardigheden in 2023, dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, eerder in september aankondigde, zal helpen de braindrain in heel Europa aan te pakken.

Hoewel alle Europeanen vrij verkeer blijven genieten, mag niemand achterblijven. De hele EU moet profiteren van nieuwe groeikansen, vooral onze jongeren.