Aljona Kurbatova, chef för avdelningen för infektionssjukdomar och drogmissbruk, Estlands institutet för hälsoutveckling

Många tror att tuberkulos inte längre finns, men i själva verket lär vi inte kunna utrota sjukdomen det här århundradet. Enligt WHO:s senaste internationella tuberkulosrapport dog 1,5 miljoner människor av sjukdomen 2013. Det tragiska är att dödsfallen hade kunnat förhindras.
Omkring 9 miljoner människor insjuknade i tuberkulos 2013. Av dem fick 480 000 multiresistent tuberkulos som håller på att bli ett allt större hot. I 30 EU- och EES-länder rapporterades 64 844 fall av tuberkulos. Det är 6 procent mindre än 2012, men multiresistent tuberkulos och extremt läkemedelsresistent tuberkulos ökar.
Användningen av sprutor bland narkomaner har bidragit till hivrelaterade tuberkulosepidemier, särskilt i Östeuropa. En del framsteg har gjorts, men de mest sårbara grupperna, såsom just sprutnarkomanerna, behöver mer stöd.
Eftersom sprutnarkomaner ofta är undernärda, hemlösa eller sitter i fängelse, löper de hög risk att få hiv och tuberkulos. Många är redan stigmatiserade i vardagen, vilket gör dem ännu mer sårbara. Men med lämpligt stöd och erfaren personal kan sprutnarkomaner svara lika bra på långvarig behandling och tillfriskna lika snabbt som de som inte använder narkotika.
Vården kan organiseras på många olika sätt. Varje land och till och med kommun väljer sin egen lösning. Och det finns många lovande projekt. I London arbetar man med att söka upp och behandla patienter. I Bulgarien ordnas ”tuberkulospartyn” för att nå ut till de mest sårbara på ett lättsamt sätt så att de blir mer medvetna om sin hälsa.
Om alla ska få lika vård måste vi bli medvetna om att utsatta personer har samma rätt till god hälso- och sjukvård som andra EU-invånare och handla därefter. Vårdpersonal, socialarbetare och frivilligorganisationer måste bli bättre på att nå ut till människorna och motivera dem och förbättra helhetsvården. Mycket har redan gjorts med hjälp av EU-initiativ som fått stöd från folkhälsoprogrammet.
Tuberkulos prioriteras i folkhälsoprogrammet 2014–2020 och ses som ett problem för hälsosäkerheten. Därför måste EU arbeta för att främja hälsa, förebygga tuberkulos och skapa gynnsamma förutsättningar samt följa principen om hälsa i all politik. Med de rätta insatserna kan vi kanske göra det som många redan tror att ha gjorts – utrota tuberkulosen för gott.