Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Aljona Kurbatova, Viron terveyden kehittämisen instituutin tartuntatauteja ja huumausaineiden väärinkäytön torjuntaa käsittelevän osaston johtaja

Aljona Kurbatova, Viron terveyden kehittämisen instituutin tartuntatauteja ja huumausaineiden väärinkäytön torjuntaa käsittelevän osaston johtaja

Monet uskovat, että tuberkuloosi on voitettu sairaus. Tosiasia kuitenkin on, että sitä tuskin saadaan hävitettyä tälläkään vuosisadalla. Maailman terveysjärjestön (WHO) tuberkuloosiraportin (2014) mukaan tautiin kuoli 1,5 miljoonaa ihmistä vuonna 2013. Järkyttävintä on, että nämä kuolemat olisi voitu estää.  

Vuonna 2013 tuberkuloosin sai arviolta 9 miljoonaa ihmistä. Heistä 480 000:lle kehittyi monilääkeresistentti (MDR) tuberkuloosi, joka on kasvava uhka. Vuonna 2013 EU-/ETA-maissa (30 maata) rekisteröitiin 64 844 tuberkuloositapausta, mikä on 6,0 % vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta MDR-tuberkuloosi ja erittäin lääkeresistentti (XDR) tuberkuloosi ovat lisääntymässä.

Suonensisäisten huumeiden käyttö on merkittävästi lisännyt hiviin liittyviä tuberkuloosiepidemioita erityisesti Itä-Euroopassa. Toimia olisi tehostettava, jotta taudin leviäminen riskiryhmien, kuten suonensisäisten huumeiden käyttäjien, keskuudessa saataisiin vähenemään.

Suonensisäisten huumeiden käyttäjien riski saada hiv ja tuberkuloosi on erityisen suuri, koska heidän elämäntilanteensa on usein muutenkin epävakaa. Monet ovat esimerkiksi asunnottomia, vankilassa tai aliravittuja. Huumeidenkäyttäjien haavoittuvaisuutta lisää sosiaalinen leimautuminen, joka vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä.  Riittävän tuen ja ammattitaitoisen terveydenhoitohenkilöstön avulla huumeidenkäyttäjät voidaan kuitenkin onnistuneesti sitouttaa pitkäaikaiseen hoitoon, jolloin kliiniset tulokset ovat verrattavissa potilaisiin, jotka eivät käytä huumeita.

Terveydenhoitopalveluille ei ole olemassa yhtä ainoaa tehokasta mallia, vaan ratkaisut voivat vaihdella maa- ja jopa kuntakohtaisesti. Muiden maiden aloitteista kannattaa kuitenkin ottaa oppia. Esimerkiksi Lontoossa toimiva Find and Treat -palvelu aktiivisesti etsii mahdollisia hoidon tarvitsijoita. Bulgariassa järjestetään epämuodollisia tuberkuloosiaiheisia tilaisuuksia, joihin riskiryhmiin kuuluvien ihmisten on helppo tulla saamaan tietoa terveysasioista.

Terveyden tasa-arvon edistämiseksi on tärkeää tunnustaa, että kaikilla väestöryhmillä on EU:ssa samat oikeudet saada laadukasta terveydenhuoltoa. Tämä periaate olisi pantava täytäntöön myös käytännössä. Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaisten olisi yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden kanssa tuotava palvelut lähemmäksi kansalaisia tehostamalla kenttätyötä, tapausten hallintaa ja motivaatiota edistäviä hoitoja. Useat EU:n terveysohjelmasta rahoitetut aloitteet ovat osoittaneet, että tämä on mahdollista.

Tuberkuloosi on yksi EU:n kolmannen terveysohjelman (2014–2020) painopisteistä ja keskeisistä terveysturvaongelmista. Se edellyttää EU:n toimia, joilla edistetään terveyttä, ehkäistään tuberkuloosia ja tuetaan suotuisien ympäristöjen kehittämistä ”terveys kaikissa politiikoissa” -lähestymistapaa noudattaen. Toimia tehostamalla voimme toivottavasti saavuttaa tilanteen, jonka monet ihmiset uskovat jo vallitsevan: että tuberkuloosi saadaan hävitettyä maailmasta lopullisesti.