Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Martin Seychell, Director general adjunct, DG Sănătate şi Consumatori

Martin Seychell, Director general adjunct, DG Sănătate şi Consumatori

Pacienţii care se tratează la spital speră să se însănătoşească şi se aşteaptă să primească cele mai bune îngrijiri, fără să fie expuşi la eventuale erori medicale care le-ar putea afecta sănătatea sau cauza infecţii. Cu toate acestea, aproximativ jumătate din cetăţenii UE sunt de părere că ar putea avea de suferit pe durata tratamentului administrat în spitale sau unităţi de îngrijire primară.

Siguranţa pacienţilor care apelează la servicii medicale este una din principalele priorităţi ale politicii UE în domeniul sănătăţii. De aceea, în 2009, statele membre au adoptat o recomandare în care au convenit asupra unor măsuri menite să amelioreze siguranţa pacienţilor.

Aproximativ 10% din pacienţii spitalizaţi în UE suferă de pe urma unor erori medicale, cum ar fi diagnosticarea greşită sau administrarea medicamentelor în doze necorespunzătoare. De asemenea, 1 pacient din 20 contractează o infecţie asociată asistenţei medicale. O mare parte din aceste efecte colaterale pot fi prevenite, dar necesită eforturi din partea factorilor politici de decizie, a personalului medical şi chiar a pacienţilor.

Comisia a publicat recent un raport pdfprivind punerea în aplicare a recomandării pdfformulate de statele membre, în care se arată că:

  • statele membre au inclus siguranţa pacienţilor în politicile lor de sănătate publică şi au luat diverse măsuri de prevenire şi control a infecţiilor asociate asistenţei medicale
  • ar putea fi realizate ulterior sisteme de raportare şi de învăţare cu privire la evenimentele adverse
  • s-ar mai putea aduce îmbunătăţiri în ceea ce priveşte implicarea pacienţilor în măsurile de siguranţă şi formarea cadrelor medicale
  • acţiunile ar trebui să vizeze nu numai spitalele, ci şi unităţile sanitare ambulatorii
  • sunt necesare mai multe elemente justificative cu privire la costurile generate de asistenţa nesigură.

Cu ocazia reuniunii informale de la Dublin din 4-5 martie 2013, miniştrii sănătăţii din ţările UE şi-au confirmat interesul faţă de necesitatea de a depune eforturi suplimentare în domeniile menţionate în raport.

Datele referitoare la siguranţa pacienţilor evoluează constant şi, datorită eforturilor depuse de statele membre, se înregistrează deja progrese majore în acest domeniu. Punând în continuare accent pe experienţa acumulată şi pe schimbul de bune practici şi cunoştinţe între statele membre, UE va continua să ia măsurile necesare pentru a se asigura că pacienţii nu sunt expuşi unor riscuri inutile sau potenţiale asociate asistenţei medicale şi că toată populaţia poate beneficia de aceasta în condiţii optime de siguranţă.

Siguranţa pacienţilor

Mai multe pe această temă