Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Martin Seychell, adjunct-directeur-generaal Gezondheid en consumentenzaken

Martin Seychell, adjunct-directeur-generaal Gezondheid en consumentenzaken

Als een patiënt in een ziekenhuis behandeld wordt, verwacht hij te genezen en de beste zorg te krijgen. Hij wil niet het slachtoffer worden van medische fouten die kunnen leiden tot infecties of andere nadelige gevolgen voor de gezondheid. Ongeveer de helft van de EU-burgers heeft echter het gevoel niet de juiste behandeling te krijgen, zowel in het ziekenhuis als bij eerstelijnszorg.

In de gezondheidszorg moet de veiligheid van de patiënt vooropstaan. Daarom hebben de EU-lidstaten een aanbeveling aangenomen waarin overeenstemming gevonden werd over een aantal acties om de patiëntveiligheid te vergroten.

In de EU wordt ongeveer 10% van de ziekenhuispatiënten het slachtoffer van een medische fout, zoals een verkeerde diagnose of medicatie. Eén op de 20 patiënten loopt een zorginfectie op. Veel van deze schade kan voorkomen worden, maar dit vereist inspanningen van beleidsmakers, gezondheidswerkers en zelfs van patiënten.

De Commissies hebben onlangs een verslag pdfuitgebracht over de invoering van de aanbeveling pdfdoor de lidstaten. De conclusies daarvan luiden:

  • Lidstaten hebben patiëntveiligheid in hun volksgezondheidsbeleid opgenomen, en ze hebben al veel ondernomen om zorginfecties te voorkomen en te bestrijden.
  • De meld- en leersystemen voor incidenten kunnen worden verbeterd.
  • Er is ruimte voor verbetering bij het betrekken van patiënten in patiëntveiligheid en bij het trainen van gezondheidswerkers.
  • Acties moeten niet alleen op ziekenhuizen maar ook op de zorg daarbuiten gericht zijn.
  • Er is meer duidelijkheid nodig over de kosten van onveilige zorg.

Tijdens hun informele bijeenkomst in Dublin op 4 en 5 maart 2013 hebben de ministers van Volksgezondheid bevestigd dat er aandacht moet worden besteed aan deze punten.

De kennis op het gebied van patiëntveiligheid ontwikkelt zich voortdurend, en zorgorganisaties in de lidstaten maken grote stappen in het verbeteren van de patiëntveiligheid. Door de nadruk te leggen op het delen van kennis en ervaring tussen de lidstaten, zal de EU ervoor blijven zorgen dat patiënten geen onnodige risico's lopen en dat de veiligheid van de gezondheidszorg verbeterd wordt.

Patiëntveiligheid

Meer over dit onderwerp