Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Martin Seychell, terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston varapääjohtaja

Martin Seychell, terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston varapääjohtaja

Kun potilaita hoidetaan sairaaloissa, he odottavat paranevansa ja saavansa parasta mahdollista hoitoa ilman hoitovirheitä, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittoja tai infektioita. Kuitenkin lähes puolet EU:n kansalaisista uskoo, että niin sairaalassa kuin perusterveydenhuollossakin annettava hoito voi aiheuttaa heille haittaa.

Terveydenhuoltopalvelujen kanssa tekemisiin joutuvien kansalaisten turvallisuuden varmistaminen on yksi tämän hetken polttavimmista terveydenhuollon haasteista, ja tästä syystä EU:n jäsenvaltiot hyväksyivät vuonna 2009 suosituksen, jossa ne sopivat useista toimista potilasturvallisuuden parantamiseksi.

EU:ssa noin 10 prosenttia sairaalapotilaista joutuu hoitovirheen uhriksi: näitä ovat väärä diagnoosi tai potilaalle määrätyn lääkkeen väärä annostelu, ja lisäksi yksi kahdestakymmenestä potilaasta saa hoitoon liittyvän infektion. Suuri osa näistä vahingoista on ehkäistävissä, mutta se edellyttää poliittisten päättäjien, terveydenhuollon ammattilaisten ja myös potilaiden itsensä ponnistuksia.

Komission äskettäin julkaisemassa kertomuksessa pdf suosituksen pdftäytäntöönpanosta jäsenvaltioissa tehtiin seuraavia päätelmiä:

  • Jäsenvaltiot ovat liittäneet potilasturvallisuuden osaksi kansanterveyspolitiikkaa ja toteuttaneet monia toimia hoitoon liityvien infektioiden ehkäisemiseksi ja valvomiseksi.
  • Haittatapahtumia koskevia ilmoitus- ja oppimisjärjestelmiä voitaisiin kehittää edelleen.
  • Potilaiden ottamisessa mukaan potilasturvallisuuden kehittämiseen ja terveydenhuollon ammattilaisten kouluttamisessa on yhä parantamisen varaa.
  • Toimet olisi kohdistettava sairaaloiden lisäksi myös muuhun kuin sairaalahoitoon.
  • Ei-turvallisen hoidon kustannuksista tarvitaan enemmän näyttöä.

Dublinissa 4.–5. maaliskuuta 2013 pidetyssä epävirallisessa kokouksessa EU:n terveysministerit vahvistivat, että kertomuksessa mainituilla aloilla on tehtävä lisätyötä.

Tietämys potilasturvallisuudesta kehittyy jatkuvasti, ja koska potilasturvallisuuden parantamiseksi tehdään jo paljon työtä, terveydenhuoltoalan organisaatiot kaikissa jäsenvaltioissa saavuttavat merkittäviä edistysaskeleita. Keskittymällä edelleen saatuihin opetuksiin sekä parhaiden käytäntöjen ja tietämyksen jakamiseen jäsenvaltioiden välillä EU varmistaa jatkossakin, että potilaat eivät kärsi tarpeetonta tai mahdollisesti hoitoon liittyvää haittaa, ja tekee terveydenhuollosta turvallisempaa kaikille.

Potilasturvallisuus

Lisää aiheesta