Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Martin Seychell, biträdande generaldirektör för hälso- och konsumentfrågor

Martin Seychell, biträdande generaldirektör för hälso- och konsumentfrågor

Patienter som vårdas på sjukhus förväntar sig att bli friska. De vill ha bästa möjliga vård och inte utsättas för felbehandling med negativa hälsoeffekter eller infektioner som följd. Ändå är drygt hälften av alla EU-invånare rädda för att få skador vid behandling, både på sjukhus och i primärvården.

En av de största frågorna för hälso- och sjukvården är hur man kan garantera patienternas säkerhet. Därför antog EU-länderna 2009 en rekommendation om sätt att förbättra patientsäkerheten.

I EU felbehandlas runt 10 procent av sjukhuspatienterna: det gäller till exempel fel diagnos eller feldosering av läkemedel. Dessutom får en patient av tjugo en vårdrelaterad infektion. Det mesta går att förebygga men kräver insatser från beslutsfattare, vårdpersonal och patienterna själva.

Nyligen publicerade kommissionen en rapport pdfom hur medlemsländerna har tillämpat rekommendationen pdf. Rapporten visar att

  • medlemsländerna har införlivat patientsäkerheten i sin folkhälsopolitik och gjort mycket för att förebygga och kontrollera vårdrelaterade infektioner
  • systemen för rapportering och återkoppling om avvikelser skulle kunna utvecklas ytterligare
  • medlemsländerna kan göra mer för att involvera patienterna i patientsäkerheten och utbilda vårdpersonalen
  • insatserna inte bara ska vara inriktade på sjukhusvård utan även på primärvården
  • det behövs mer forskning om hur kostnadseffektiva åtgärderna för patientsäkerhet är.

När hälso- och sjukvårdsministrarna träffades för ett informellt möte i Dublin den 4–5 mars 2013 uttryckte de sitt intresse för att satsa mer på de områden som framhölls i rapporten.

Kunskaperna om patientsäkerhet växer ständigt och mycket görs också för att vården ska bli säkrare för patienterna. Medlemsländerna är på rätt väg. Genom att fokusera på lärdomarna och utbyte av bra lösningar och kunskap mellan EU-länderna fortsätter EU-kommissionen sitt arbete för att patienterna inte ska drabbas av onödiga skador i vården och se till att vården är säkrare för alla.

Patientsäkerhet

Mer om detta ämne