Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Alma: ett initiativ för aktiv inkludering av unga

© Getty Images



Alma – som står för ”Aim, Learn, Master, Achieve”, dvs. sikta, lära, bemästra och nå resultat – är ett EU-initiativ som ska stödja unga människor som varken arbetar eller studerar.

Målet är att hjälpa de mest missgynnade i åldern 18–29 år att integreras i samhället genom att de får möjlighet till jobb eller utbildning.

Det rör sig vanligtvis om unga som har särskilt svårt att få jobb eller vidareutbilda sig på grund av till exempel funktionsnedsättning, långtidsarbetslöshet, otillräckliga utbildningsresultat eller invandrarbakgrund.

Genom initiativet erbjuds de unga

  • en skräddarsydd intensivkurs i sitt hemland (den förberedande fasen)
  • en arbetsrelaterad erfarenhet med mentorstöd i två till sex månader i ett annat EU-land (utbytesfasen).
  • fortsatt stöd och vägledning efter utlandsvistelsen så att de kan använda sina nya färdigheter för att hitta ett jobb eller fortsätta att utbilda sig i hemlandet (uppföljningsfasen).

Vilka kostnader täcks?

Alma täcker deltagarnas kostnader för till exempel

  • resor
  • försäkring
  • sociala förmåner
  • grundläggande behov som mat och logi
  • coachning och rådgivning före, under och efter utlandsvistelsen.

Kan de unga söka själva?

Enskilda personer kan inte söka direkt till Alma.

Eftersom Alma för närvarande genomförs inom nationella och regionala program inom Europeiska socialfonden plus (ESF+) är det organisationer som samfinansieras av de programmen som väljer ut deltagarna.

Hur gör organisationer för att få delta i Alma?

Om du företräder en offentlig eller privat organisation som är baserad i ett EU-land och som vill delta i Alma ska du kontakta den förvaltande myndigheten för ESF+ i ditt land eller din region.

Exempel på organisationer som kan delta är ungdomsorganisationer och andra icke-statliga organisationer, lokala myndigheter, jobbcentrum, skolor och yrkesutbildningsanordnare.

Om du vill veta mer kan du skriva till EMPL-ALMA@ec.europa.eu och läsa vägledningen för Alma.

Bakgrund

Målet med Alma är att främja deltagarnas inkludering och sysselsättning i hemlandet genom att förbättra deras kompetens, kunskaper och erfarenheter och ge dem möjlighet att skaffa sig ett nätverk i EU.

Alma genomförs av EU-länderna med stöd av EU-kommissionen.

Initiativet bygger vidare på ett initiativ för inkludering i samhället som Tyskland började genomföra 2008 (IdA, Integration durch Austausch). Idén plockades 2012 upp av ett nätverk med 15 EU-länder (TLN Mobility Network) och sedan 2015 genomförs initiativet i form av en transnationell utlysning inom Europeiska socialfonden plus (ESF+). 

En ansökningsomgång i form av ett pilotprojekt utlystes i slutet av 2022 (med en preliminär budget på 15 miljoner euro). Målet är att hjälpa EU-länderna att integrera Alma i sina program inom ESF+ i form av verksamhet med Alma-inslag.

Politisk bakgrund

Genom Alma visar kommissionen sitt engagemang för följande initiativ:

Alma kompletterar också andra program som stöder utbyten för unga människor:

Dela den här sidan