Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

ALMA: o inițiativă pentru incluziunea activă a tinerilor

© Getty Images



ALMA – acronim pentru „Aim, Learn, Master, Achieve” (țintește, învață, stăpânește, realizează) – este o inițiativă a UE care vizează sprijinirea tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nici nu urmează un program educațional sau de formare (NEET).

Obiectivul este de a-i ajuta pe tinerii cei mai defavorizați (cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani) să se integreze în societate, obținând acces la un loc de muncă sau la formare.

De regulă, este vorba de persoane vulnerabile în ceea ce privește șansele de acces la un loc de muncă sau la formare din motive individuale sau structurale (de exemplu, handicap, șomaj de lungă durată, calificări/competențe insuficiente, context de migrație).

Această inițiativă le oferă participanților:

  • formare personalizată intensivă în țara lor de origine (etapa pregătitoare)
  • experiență profesională supravegheată, însoțită de servicii de mentorat, pe o perioadă cuprinsă între 2 și 6 luni, în altă țară din UE (etapa de mobilitate)
  • La întoarcere, un sprijin continuu în utilizarea competențelor nou dobândite, pentru a obține un loc de muncă sau pentru a-și continua studiile în țara de origine (etapa de monitorizare)

Ce costuri vor fi acoperite?

ALMA acoperă costurile pentru participanți, de exemplu pe cele legate de:

  • călătorie
  • asigurare
  • securitate socială
  • nevoi de bază, cum ar fi hrana și cazarea
  • îndrumare și consiliere înainte de plecare, în timpul șederii în străinătate și la întoarcerea în țara de origine.

Tinerii se pot înscrie direct?

Persoanele fizice nu se pot înscrie direct.

Întrucât inițiativa ALMA este în prezent implementată în cadrul programelor naționale și regionale ale Fondului social european Plus (FSE+), organizațiile cofinanțate de aceste programe sunt cele care identifică participanții.

Cum se pot implica organizațiile în implementarea ALMA?

Dacă sunteți o organizație publică sau privatăaveți sediul într-un stat membru al UE și doriți să vă implicați în punerea în aplicare a acestei inițiative, vă rugăm să contactați autoritatea de management FSE+ din țara și/sau regiunea dumneavoastră.

Printre entitățile eligibile se numără organizațiile de tineret, ONG-urile, autoritățile locale, centrele de ocupare a forței de muncă, școlile, furnizorii de educație/formare profesională.

Pentru mai multe informații, contactați EMPL-ALMA@ec.europa.eu și consultați manualul de orientare ALMA.

Context

ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve) își propune să promoveze incluziunea și angajarea participanților în țara lor de origine, îmbunătățindu-le competențele, cunoștințele și experiența și oferindu-le șansa de a-și crea contacte în întreaga Europă.

Inițiativa este implementată de statele membre ale UE și este sprijinită de Comisia Europeană la nivelul UE.

ALMA se bazează pe o inițiativă privind incluziunea socială implementată de Germania începând din 2008 (IdA, Integration durch Ausbildung), preluată în 2012 de o rețea transnațională formată din 15 state membre și sprijinită de FSE (rețeaua de mobilitate TLN) și, începând din 2015, de o cerere de propuneri la nivel transnațional în cadrul Fondului social european (FSE+). 

La sfârșitul anului 2022 a fost lansată o cerere de propuneri pilot (buget indicativ de 15 milioane EUR) pentru a ajuta țările UE să integreze ALMA în programele lor FSE+, prin pilotarea sau extinderea unui tip de activitate ALMA.

Context politic

Prin această inițiativă, Comisia își reafirmă angajamentul față de următoarele inițiative:

ALMA completează programele existente care sprijină mobilitatea tinerilor, cum ar fi:

Distribuiți pagina