Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Martin Seychell, biträdande generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet

Martin Seychell, biträdande generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet

Hur mycket av EU-invånarnas skattepengar går till hälsa? Stödet till hälsoprojekt genom de europeiska struktur- och investeringsfonderna under 2014–2020 ska vara resultatinriktade och grundas på verkliga behov. Fonderna ska bidra till att minska hälsoskillnaderna och göra det lättare för EU-invånarna att få bra hälso- och sjukvård. Målet är rättvisare och bättre vård för alla.

Hälsoinvesteringarna stöds av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden och ska bland annat stärka primär- och närsjukvården, hälsofrämjande insatser, program för aktivt och hälsosamt åldrande, fortbildning för vårdpersonal och e-hälsa. 

Fonderna kommer också att användas för forskning och innovation inom hälso- och sjukvården, bland annat stöd till småföretag som är verksamma inom vårdsektorn, bättre resurser för hälsomyndigheter samt program för att förbättra sjukhusens energieffektivitet och hanteringen av farligt medicinskt avfall.

Investeringarna i hälsoinfrastruktur under programperioden 2014–2020 är bättre utformade och riktade än tidigare. Enligt de nya reglerna för de europeiska struktur- och investeringsfonderna måste investeringarna ligga i linje med nationella eller regionala strategiska ramar. De är alltså mer inriktade på hållbara resultat.  

Investeringarnas omfattning och budget och varierar mellan länderna, men tillsammans tänker de 28 EU-länderna satsa 3,8 miljarder euro på hälsoinfrastruktur och 954 miljoner euro på it i vården mellan 2014 och 2020. Dessutom har över 4 miljarder euro avsatts för ”mjuka” hälsoinvesteringar (kombinerad vård och omsorg och insatser för ett aktivt och hälsosamt åldrande).

Vårt generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet har haft ett nära samarbete med generaldirektoraten för regional- och stadspolitik respektive sysselsättning, socialpolitik och inkludering om hur pengarna från struktur- och investeringsfonderna ska användas för hälsoinvesteringar. Vi har gett råd om hälsopolitiska prioriteringar och deltagit i de interna samråden om fondernas programdokument och möten med andra kommissionsavdelningar och medlemsländerna. Vårt generaldirektorat ledde också arbetet med att ta fram de förhandsvillkor som måste uppfyllas för att struktur- och investeringsfonderna ska kunna användas för hälsoinvesteringar.

Investeringarna gagnar inte bara vissa grupper, utan är till för alla. De hjälper oss att nå målet att ge alla EU-invånare samma möjligheter till ett långt, hälsosamt och produktivt liv. 

Investing in health through European Structural and Investment Funds

Mer om detta ämne