Navigation path

Projecten

Een flexibele weg naar de arbeidsmarkt

10/08/2016

Deelnemers van het project Flextensie aan het werk.
© Jeroen Meijer

Flextensie is een project van de gemeente Zaanstad dat gesteund wordt door het Europees Sociaal Fonds. Het project biedt antwoorden op belangrijke uitdagingen op de arbeidsmarkt, vertelt Simone Veenema, hoofd afdeling Werk bij de gemeente Zaanstad. “Het gaat om vragen als hoe transformeren we de bedreigingen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt tot kansen en hoe benutten we die voor mensen die dat het meest nodig hebben?”

Flextensie geeft nieuw perspectief aan degenen die graag mee willen doen op de arbeidsmarkt, legt ze uit, maar die zonder het project weinig mogelijkheden hebben. Werkzoekenden met uitkering kunnen maximaal zes maanden aan de slag gaan in tijdelijke opdrachten met behoud van uitkering én een financiële vergoeding.

De gemeente Zaanstad past met Flextensie een nieuwe werkwijze toe om de flexmarkt toegankelijk te maken. Dat geldt vooral voor mensen die in de Wet werk en bijstand of sinds 2015 de Participatiewet zitten. Zij hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en krijgen bijstand en hulp bij het vinden van een baan.

Het project kost de gemeente geen geld; er wordt juist geld mee bespaard en heeft al tot succes geleid. De kandidaten die via Flextensie aan het werk gaan, zitten gemiddeld drie jaar in de bijstand. In een half jaar tijd zijn 69 bijstandsgerechtigden geplaatst. “Met Flextensie lukt het toch om deze doelgroep aan de slag te krijgen,” zegt Veenema. Bovendien stroomt 35 procent van de deelnemers via Flextensie volledig uit de uitkering. 

 

Projectnaam: Flextensie
Actieterrein: Opening pathways for work
Looptijd van het project: Oktober 2014 - Oktober 2015
Bijdrage van het ESF: EUR 1 013 600
Totale begroting: EUR 5 510 000
Deelnemers: 250
Land: Nederland
Organisatie: Gemeente Zaanstad
Contactgegevens: Simone Veenema
S.Veenema@zaanstad.nl
https://www.zaanstad.nl
+31 (0)6-1282299