Cale de navigare

Vize și drepturi de ședere

Un consultant bulgar poate lucra în Luxemburg

Unui cetățean bulgar cu o calificare obținută în Franța i-a fost oferit un loc de muncă în cadrul unei firme de consultanță din Luxemburg. Compania a întreprins acțiunile necesare pentru a obține permisul de muncă pentru noul său angajat.

Însă procedura dura mai mult decât era normal, adică 2-3 luni. Acest lucru punea în pericol șansele cetățeanului bulgar de a prelua postul respectiv.

În urma intervenției SOLVIT, permisul de muncă a fost eliberat, iar consultantul și-a putut începe activitatea în Luxemburg.

Caz soluționat în 8 săptămâni.

Mai multe despre: Permisul de muncă


Soția braziliană a unui cetățean belgian poate călători în Europa

Un cuplu braziliano-belgian locuia în Regatul Unit. Pentru că autoritățile britanice nu au reînnoit la timp permisele de ședere (legislația UE prevede un termen de maxim 6 luni), soția de origine braziliană nu putea pleca în Franța, unde trebuia să ajungă urgent din motive medicale.

În urma intervenției SOLVIT, documentele au fost eliberate rapid.

Caz soluționat în 4 săptămâni.

Mai multe despre: Dreptul de ședere pentru membrii de familie provenind din afara UE


Un francez înscris la o școală de pilotaj din Belgia poate obține dreptul de ședere în această țară

Un tânăr francez urma cursurile unei școli belgiene de pilotaj, însă autoritățile belgiene nu-i permiteau să se înregistreze ca student, pe motiv că școala era particulară și nu era recunoscută de către autoritățile regionale belgiene. Totuși, Ministerul transporturilor din Belgia recunoaște certificatele eliberate de școala respectivă.

SOLVIT a reușit să convingă autoritățile belgiene că, în baza legislației UE, cetățenii francezi au dreptul să se înregistreze în Belgia ca studenți sau elevi.

Caz soluționat în 8 săptămâni.

Mai multe despre: Dreptul de ședere pentru studenți


Un artist austriac poate deveni rezident în Luxemburg

Un artist austriac dorea să se înregistreze ca rezident în Luxemburg. El a prezentat toate documentele necesare autorităților locale, dar acestea au refuzat să îl înregistreze în absența unei declarații de susținere din partea unei persoane care locuiește în Luxemburg.

SOLVIT a arătat că această cerință suplimentară contravine legislației UE.

În consecință, autoritățile au eliberat certificatul de înregistrare.

Caz soluționat în 1 săptămână.

Mai multe despre: Drepturi de ședere și formalități