Navigációs útvonal

Vízum, tartózkodási jog

Bolgár tanácsadó luxemburgi elhelyezkedésében segít a SOLVIT

Egy francia diplomával rendelkező bolgár állampolgárnak állást ajánlott egy luxemburgi tanácsadó cég. A cég megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy új alkalmazottja megkapja a munkavállalási engedélyt.

Ennek ellenére az eljárás nem zárult le 2–3 hónap alatt, ahogy várták, hanem egyre jobban elhúzódott. A késedelem miatt fennállt a veszélye, hogy a bolgár tanácsadó nem fogja tudni betölteni a luxemburgi állást.

A SOLVIT közbenjárásának eredményeként azonban a luxemburgi hatóságok rövid időn belül kiadták a várva várt munkavállalási engedélyt, és a bolgár munkavállaló felvehette a munkát.

A megoldás 8 hét alatt megszületett.

További információk: Munkavállalási engedélyek


Belga állampolgár brazil felesége Franciaországba utazhat a SOLVIT segítségével

Egy Egyesült Királyságban élő belga állampolgár brazil felesége nem tudott sürgős egészségügyi ellátás céljából Franciaországba utazni, mert a brit hatóságok – az uniós jogszabályok által előírt időkeretet túllépve – nem hosszabbították meg 6 hónapon belül a tartózkodási engedélyét.

A SOLVIT közbenjárására az illetékesek nagyon gyorsan kiadták a dokumentumot.

Az ügy 4 hét alatt megoldódott.

További információk: Uniós polgárok nem uniós családtagjainak külföldi tartózkodása


Francia diák belgiumi bejelentkezésében segít a SOLVIT

Egy belgiumi magániskolában pilótának tanuló francia állampolgár nem tudta magát diákként nyilvántartásba vetetni a belga hatóságoknál, mert a regionális hatóságok a magániskolát nem ismerték el. A belga közlekedési minisztérium ugyanakkor hivatalos oklevélnek ismerte el a kérdéses iskola által kiadott pilótaoklevelet.

A SOLVIT munkatársainak sikerült rávenniük a belga hatóságokat arra, hogy az uniós jogszabályokkal összhangban nyilvántartásba vegyék diákként a francia állampolgárt az országban.

A megoldás 8 hét alatt megszületett.

További információk: Diákok külföldi tartózkodása


A SOLVIT segít egy osztrák művésznek bejelentkezni Luxemburgban

Egy osztrák művész be szeretett volna lakosként jelentkezni Luxemburgban. Hiánytalanul benyújtotta a szükséges dokumentumokat a helyi hatóságoknak, azok mégis elutasították kérelmét. Azt szabták a nyilvántartásba vétel feltételéül, hogy a művész szerezzen támogatói nyilatkozatot egy luxemburgi lakostól.

A SOLVIT rámutatott arra, hogy ez a pluszkövetelmény nincs összhangban az uniós jogszabályokkal.

A helyi hatóság felülvizsgálta álláspontját, és kiadta a művésznek a regisztrációs igazolást.

Az ügy 1 hét alatt megoldódott.

További információk: Külföldi tartózkodás: jogok és adminisztratív teendők