Kruimelpad

Visa en verblijfsrecht

Bulgaarse consultant mag werken in Luxemburg

Een Bulgaar met een Frans diploma kreeg een baan aangeboden bij een Luxemburgs adviesbureau. Het bedrijf vroeg een werkvergunning aan voor hun nieuwe werknemer.

Maar de procedure nam veel meer tijd in beslag dan de verwachte 2-3 maanden. Daardoor dreigde de man deze baan mis te lopen.

SOLVIT zette zich in voor deze zaak en de Bulgaarse consultant kreeg zijn werkvergunning waardoor hij in Luxemburg aan de slag kon.

Opgelost in minder dan acht weken.

Meer over: Werkvergunningen


Braziliaanse echtgenote van Belg mag reizen door Europa

De Braziliaanse echtgenote van een Belg die in het Verenigd Koninkrijk woont, moest om dringende medische redenen naar Frankrijk. Dat werd haar verhinderd omdat de Britse autoriteiten de termijn van zes maanden (vastgesteld door het EU-recht) voor de verlenging van verblijfsvergunningen had overschreden.

Na tussenkomst van SOLVIT werden de documenten alsnog snel afgegeven.

Opgelost in minder dan vier weken.

Meer over: Verblijfsrecht van gezinsleden van EU-burgers van buiten de EU


Een Franse leerling-piloot kan zich in België inschrijven bij de gemeente

Een Franse student van een Belgische luchtvaartschool mocht zich bij de Belgische gemeente niet als student inschrijven omdat het een privéschool betrof die niet erkend was door het Belgische gewest. Het Belgische ministerie van vervoer erkende echter wel de door de school afgegeven vliegbrevetten.

SOLVIT kon de Belgische autoriteiten ervan overtuigen dat de Fransman zich volgens het EU-recht in België moest kunnen inschrijven als student.

Opgelost in minder dan acht weken.

Meer over: Verblijfsrecht voor studenten


Oostenrijkse kunstenaar mag zich in Luxemburg inschrijven bij de gemeente

Een Oostenrijkse kunstenaar wilde officieel in Luxemburg gaan wonen. Hij diende de nodige documenten in bij de Luxemburgse gemeente, maar die weigerde hem in te schrijven tenzij hij een tenlasteverklaring kon voorleggen van iemand die al in Luxemburg woonde.

SOLVIT wees erop dat deze aanvullende eis in strijd was met de EU-regels.

De gemeente herzag haar standpunt en schreef de Oostenrijker alsnog in.

Opgelost in minder dan één week.

Meer over: Verblijfsrecht en formaliteiten