Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Relaţii externe



Uniunea Europeană s-a angajat să contureze agenda globală privind munca decentă, în strânsă cooperare cu organizațiile internaționale, cu țările terțe, cu partenerii sociali și cu societatea civilă, prin:

Comisia Europeană depune eforturi pentru a se asigura că aspectele sociale și cele legate de ocuparea forței de muncă sunt luate în considerare în politicile externe ale UE, precum și în cadrul dimensiunii externe a politicilor sale interne.

Aceste eforturi includ inițiative legislative precum propunerea de directivă privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor și propunerea de regulament privind interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată pe piața Uniunii.

Cooperarea cu organizațiile și forumurile internaționale

Uniunea Europeană colaborează cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), precum și cu G7, G20 și cu alte organizații și forumuri internaționale pentru:

  • a promova munca decentă pentru toți
  • a promova dimensiunea socială a globalizării
  • a implementa dimensiunea externă a politicilor europene.

OIM

UE a dezvoltat o relație strategică de lungă durată cu Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Cooperarea noastră promovează munca decentă și Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Ea se axează pe promovarea principiilor și drepturilor fundamentale la locul de muncă, atât în sfera comercială, cât și în alte domenii de politică socială.

În februarie 2024, Comisia Europeană a aderat, în numele UE, la Coaliția mondială a OIM pentru justiție socială.

UE desfășoară proiecte comune cu OIM și contribuie la activitatea acesteia, împreună cu statele membre ale UE, în special prin formularea unor declarații ale UE.

OCDE

În cadrul colaborării sale cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), UE sprijină promovarea și implementarea standardelor internaționale privind comportamentul responsabil în afaceri pentru a facilita contribuția întreprinderilor la munca decentă.

UE finanțează cercetarea OCDE, inclusiv în ceea ce privește promovarea diligenței necesare pentru un comportament responsabil al întreprinderilor la nivelul lanțurilor globale de aprovizionare, și va continua să promoveze includerea muncii decente în activitățile OCDE.

DG EMPL participă la negocierile privind instrumentele juridice ale OCDE în cadrul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale. Cea mai recentă contribuție a sa a fost cea din 2022, la elaborarea Recomandării privind crearea de oportunități mai bune pentru tineri.

Consiliul Europei

UE și Consiliul Europei cooperează de mult timp pentru a promova drepturile lucrătorilor. În prezent, UE oferă sprijin financiar pentru programe comune cu Consiliul Europei.

Acest sprijin include finanțarea de cursuri privind educația în domeniul drepturilor omului pentru profesioniștii din domeniul juridic, inclusiv în ceea ce privește drepturile sociale, și promovarea incluziunii comunității rome la nivel local în întreaga Europă.  

G7

UE este pe deplin implicată în G7 (Grupul celor șapte), un forum politic și economic interguvernamental format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite, Uniunea Europeană fiind un „membru neenumerat”.

Miniștrii muncii și ai ocupării forței de muncă (și miniștrii pentru politica de dezvoltare) ai țărilor din cadrul G7 s-au reunit pentru prima oară în mod formal în 2015, sub președinția germană a G7.

Printre inițiativele G7 în domeniul afacerilor sociale se numără:

  • reuniunile ministeriale, pregătirea acestora și angajamentele ulterioare ale Grupului de lucru pentru ocuparea forței de muncă la nivel tehnic, în cadrul cărora Comisia Europeană pregătește participarea și contribuțiile UE;
  • fondul „Vision Zero”, care beneficiază de sprijin financiar din partea Comisiei și este menit să îmbunătățească munca decentă și sănătatea, siguranța și condițiile la locul de muncă în cadrul lanțurilor globale de aprovizionare.

G20

UE este membră cu drepturi depline a G20 (Grupul celor douăzeci), un forum interguvernamental din care fac parte 19 țări suverane, precum și Uniunea Europeană (UE) și Uniunea Africană (UA).

Miniștrii muncii din țările G20 s-au reunit pentru prima dată la Washington D. C., în 2010. De atunci se întâlnesc o dată pe an.

Printre inițiativele G20 în domeniul afacerilor sociale se numără:

Grupul de lucru privind ocuparea forței de muncă le permite înalților funcționari și experților din grupurile de lucru să poarte discuții de-a lungul anului. DG EMPL reprezintă UE în cadrul acestui grup. Grupul de lucru urmărește punerea în aplicare a planurilor în materie de ocupare a forței de muncă ale membrilor săi din cadrul G20, inclusiv a planului UE.

Extindere

UE urmărește să îmbunătățească dimensiunea socială în cele zece țări candidate și potențial candidate la aderarea la UE prin sprijinirea, negocierea și monitorizarea dezvoltării politicilor sociale și de ocupare a forței de muncă, în conformitate cu normele UE și cu criteriile de aderare.

DG EMPL se implică activ în alinierea legislației țărilor candidate la următoarele capitole din dreptul UE:

Pentru a sprijini țările implicate în procesul de aderare pe calea lor către UE, DG EMPL le cooptează, de asemenea, în grupuri de experți la nivelul UE și în alte formule și inițiative emblematice, atunci când acest lucru este relevant și permis de temeiul juridic respectiv.

Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) este modalitatea prin care UE acordă ajutor financiar și tehnic pentru a susține reformele în țările candidate și potențial candidate.

Vecinătatea UE

UE colaborează cu țările învecinate în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și aspectele sociale prin intermediul politicii europene de vecinătate și al inițiativelor regionale, cum ar fi:

  • Uniunea pentru Mediterana (UpM), care reunește 15 țări din regiunea de sud a Mării Mediterane, din Africa și din Orientul Mijlociu și toate țările UE
  • Parteneriatul estic, care include Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Comisia Europeană lucrează cu aceste țări prin acorduri, schimburi de bune practici și sprijinul acordat unor acțiuni concrete. Această cooperare urmărește să promoveze:

  • îmbunătățirea condițiilor și a relațiilor de muncă
  • eficacitatea dialogului social și a instituțiilor pieței forței de muncă
  • îmbunătățirea capacității de inserție profesională și de încadrare în muncă a tinerilor
  • o protecție socială adecvată și sustenabilă.

Comerț și dezvoltare durabilă

Prin politica sa comercială, UE urmărește să se asigure că economia se dezvoltă în paralel cu justiția socială, respectarea drepturilor omului și un nivel ridicat al standardelor de muncă și de mediu. De aceea, acordurile comerciale încheiate de UE prevăd dispoziții legate de comerț și dezvoltarea durabilă.

UE utilizează politica comercială pentru a promova dezvoltarea durabilă, prin:

Țările dezvoltate și piețele emergente

Comisia Europeană promovează drepturile internaționale ale lucrătorilor în dialogurile sale bilaterale cu țările terțe și partenerii, cum ar fi, de exemplu, dialogurile și consultările specifice privind drepturile lucrătorilor cu Thailanda, Statele Unite, Japonia, China, Canada și Taiwan. 

Cooperarea regională are loc cu Uniunea pentru Mediterana (UpM), Parteneriatul esticAsia (ASEM) și America Latină.

Scopul acestor dialoguri și activități de cooperare este de a promova înțelegerea reciprocă și de a face schimb de informații, experiențe și bune practici.

Distribuiți pagina