Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige - Tidigare försäkring utomlands kan räknas

Det här kapitlet förklarar vad som gäller om du flyttar mellan länder inom EU eller bor och arbetar i olika EU-länder och hur det påverkar förmåner du kan få i Sverige.

Förmåner från andra EU-länder

Olika länder har olika regler när det gäller socialförsäkring men enligt EU:s regelverk ska medlemsstaternas sociala trygghetssystem samordnas. Det betyder att den tid du har varit försäkrad, bosatt eller anställd ska beaktas i alla EU-länder när man bedömer din rätt till olika förmåner.

Grundprincipen är dock att du inte kan vara försäkrad och få samma stöd i två länder samtidigt.

Du som arbetar i ett EU-land eller Storbritannien* omfattas i regel av socialförsäkringen i det landet. Arbetar du inte täcks du normalt av försäkring i det landet du bor i. Om du jobbar och bor i Sverige omfattas du därmed av den svenska försäkringen. Det gäller från första dagen.

Har du tidigare bott eller arbetat i ett annat EU-land eller Storbritannien kan du dock ha rätt till ersättning från det landet vilket i sin tur påverkar dina förmåner i Sverige. Detsamma kan gälla om du bor i Sverige och arbetar i ett annat EU-land eller Storbritannien och vice versa.

* Varje ärende måste bedömas individuellt för att avgöra om en person faller inom ramen för artikel 30 i utträdesavtalet, och därför gäller EU: s samordningsförordningar, eller om de faller inom ramen för situationer som beskrivs i artikel 32 i utträdesavtalet / eller omfattas av nationell lagstiftning och protokollet om social trygghetssamordning som bifogas handels- och samarbetsavtalet.

Förmåner som samordnas inom EU

De förmåner som samordnas inom EU och som därmed kan påverka din rätt till svenska förmåner är följande:

  • Förmåner vid sjukdom, både kontantersättningar och sjukvård;
  • Förmåner för föräldrar - t.ex. föräldrapenning;
  • Förmåner vid olycksfall i arbetet samt arbetsskador;
  • Invaliditetsförmåner som sjukersättning och aktivitetsersättning;
  • Förmåner vid ålderdom;
  • Efterlevandeförmåner;
  • Dödsfallsersättningar;
  • Arbetslöshetsförmåner;
  • Familjeförmåner som barnbidrag och bostadsbidrag;
  • Förmåner vid förtida pensionering.

Barnfamiljer

Är du förälder eller vårdnadshavare till barn och jobbar i eller får pension från ett annat EU-land eller Storbritannien så omfattas du av det landets försäkring. Du och ditt barn kan då ha rätt till förmåner därifrån i första hand även om ingen av er bor där. Dessa förmåner kallas EU-familjeförmåner och det kan till exempel handla om barnbidrag och bostadsbidrag.

I vissa fall kan du ha rätt till förmåner från flera länder. Då samordnas stödet så att du inte får dubbel ersättning eller blir utan ersättning. Om ersättningen från EU-landet eller Storbritannien där du i första hand ska få stöd är lägre än stödet du kan få från annat EU-land eller Storbritannien i andra hand kan du få tilläggsbelopp för mellanskillnaden från det andra landet. Kontakta Försäkringskassan för att ta reda på vad som gäller för just dig.

Om du är arbetslös

I regel ska du få arbetslöshetsersättning i landet där du senast arbetade. Ska du ansöka i Sverige om inkomstbaserad arbetslöshetsersättning behöver du ha arbetat en viss tid. Du kan då i vissa fall få tillgodoräkna dig arbete i andra EU-länder eller Storbritannien. Kontakta din a‑kassa för att ta reda på vad som gäller just för dig.

Inom EU, och därmed också i Sverige, gäller också att du kan resa till ett annat medlemsland och söka arbete där och fortfarande behålla arbetslöshetsersättningen under tre månader.

Pension

Om du bor i Sverige men tidigare har bott eller arbetat i annat EU-land eller Storbritannien kan du ha rätt till pension därifrån. Det är dock svenska Pensionsmyndigheten som håller kontakt med berörda myndigheter i det land du har jobbat i tidigare. Det enda du behöver göra är att lämna kompletterande uppgifter till Pensionsmyndigheten.

Om du har rätt till pensionsförmåner i flera EU-länder får totalbeloppet inte vara lägre än minimibeloppet i det land du bor i, om det landet har ett artikel 58-stöd. Är det lägre ska institutionen i bosättningslandet betala kompletterande ersättning.

Vad behöver du göra?

Om du flyttar till eller från Sverige påverkar det din rätt till förmåner och du behöver då meddela svenska Försäkringskassan om flytten. Då kan du också få mer information om hur det påverkar din rätt till stöd, vad för blanketter du behöver fylla i och intyg du behöver visa upp.

Känn till dina rättigheter

EU:

Vem behöver du kontakta?

Försäkringskassan

Hemsida: www.forsakringskassan.se

Kundcenter e-post: kundcenter@forsakringskassan.se

Kundcenter telefon: +46 771524524

Hitta din lokala försäkringskassa

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan