Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige - Stöd vid arbetsskada

Det här kapitlet beskriver vad du kan få för stöd om du har skadat dig eller blivit sjuk på grund av ditt arbete. Det förklarar i vilka situationer du kan få stöd, hur mycket du kan få och hur du ska göra för att ansöka.

Kapitlet omfattar:

  • Livränta
  • Ersättning för kostnader
  • Ersättning för förlorad arbetsinkomst

I vilken situation kan jag få stöd?

Om du skadar dig i ditt arbete eller på väg till eller från arbetet kan du få ersättning från Försäkringskassan. Detsamma gäller om du blir fysiskt eller psykiskt sjuk på grund av ditt arbete. Det gäller anställda, uppdragstagare och egenföretagare och i vissa fall studerande som läser utbildningar där de utsätts för särskilda risker.

Du kan få ersättning för både förlorad inkomst och kostnader du haft på grund av skadan eller sjukdomen. Du som är anställd kan också ha rätt till ytterligare ersättning då många arbetsgivare har en privat arbetsskadeförsäkring.

Blir du sjukskriven på grund av din arbetsskada får du sjukpenning enligt samma regler som vid annan sjukdom.

Vilka villkor måste jag uppfylla?

Har du kostnader eller om du förlorar inkomst på grund av skada på arbetet kan du få ersättning om skadan är godkänd av Försäkringskassan. Det kan handla om skador på grund av olyckor på arbetet men också på väg till eller från jobbet. Det kan också vara sjukdomar, såväl fysiska som psykiska. För att få stöd ska du vara försäkrad i Sverige, vilket du normalt är om du arbetar i Sverige. Det finns några undantag när du jobbar i ett annat land med fortfarande är försäkrad i Sverige eller om du jobbar i Sverige och är försäkrad i ett annat land.

Förlorad arbetsinkomst - livränta

Om du måste byta arbete, gå ner i arbetstid eller är helt oförmögen att arbeta och därmed förlorar inkomst på grund av din arbetsskada kan du få ersättning som kallas livränta. För att få livränta måste din förmåga att skaffa dig inkomst genom arbete ha blivit nedsatt med minst 1/15 under minst ett år.

Livräntan är tidsbegränsad, om det inte går att veta hur länge din arbetsförmåga kommer att vara nedsatt. I annat fall betalas den ut tills vidare, men som längst tills dess att du fyller 65 år. Om du arbetar efter att ha fyllt 66 år är livräntan tidsbegränsad till en månad innan du fyller 69 år framåt.

Kostnader på grund av arbetsskada

Vid arbetsskada kan du få ersättning för kostnader för tandvård, särskilda hjälpmedel och sjukvård utomlands.

Särskilda hjälpmedel är sådant du måste använda för att klara av din vardag. Det kan till exempel vara en hörapparat eller specialglasögon. Du får bara ersättning från Försäkringskassan om du inte får stöd från annat håll, till exempel regionen.

Du kan få ersättning för sjukvård utomlands om du skadar dig när du arbetar utomlands eller om du söker vård utomlands för en tidigare arbetsskada.

Annat stöd vid arbetsskada

Du kan ha rätt till ytterligare ersättning om din arbetsgivare har en arbetsskadeförsäkring genom kollektivavtal. Då kan du till exempel få ersättning för förlorad arbetsinkomst eller kostnad för psykoterapeut, läkemedel, skada etc. Sådan försäkring har en del arbetsgivare hos AFA Försäkring.

Om någon har dött på grund av en arbetsskada kan de efterlevande få livränta och begravningshjälp. Du kan läsa mer om det i kapitlet om Efterlevande och annat stöd för pensionärer.

Vad har jag rätt till och hur får jag del av det?

Förlorad arbetsinkomst - livränta

Den högsta livräntan begränsas till 7,5 prisbasbeloppet per år. Prisbasbeloppet är ett belopp som justeras årligen efter den allmänna prisnivån i Sverige. Hur hög din livränta blir beror på vad du tjänade när du blev skadad eller sjuk och hur mycket du fortfarande kan tjäna trots en arbetsskada.

Om du får livränta får du automatiskt även ersättning för två karensdagar. Har du haft fler karensdagar kan du ansöka om att få ytterligare ersättning. Du ansöker hos Försäkringskassan.

Kostnader på grund av arbetsskada

Hur mycket du får i ersättning beror på dina kostnader. Det finns inget maxbelopp. Men när du får stöd för tandvård i samband med arbetsskada garanteras inte att du får lika mycket ersättning som det pris du har betalat. Försäkringskassan kan basera din ersättning på ett referenspris som bestäms av staten och det kan vara både högre och lägre än det pris tandläkaren faktiskt tar ut. På Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida kan du se en lista med referenspriser för olika behandlingar.

Meddela din arbetsgivare att du har skadat dig eller blivit sjuk på grund av ditt arbete. Arbetsgivaren anmäler då skadan till Försäkringskassan. Om du är studerande är det skolan som anmäler skadan. Är du egenföretagare ska du själv anmäla skadan till Försäkringskassan och därefter ansöka om livränta.

Annat stöd vid arbetsskada

Hur mycket du kan få i ersättning från AFA Försäkring beror på det avtal din arbetsgivare har tecknat. För att ansöka ska du tillsammans med arbetsgivaren anmäla arbetsskadan och sen ansöka hos försäkringsbolaget.

Förklaring av fackspråk

Karens - se kapitlet Om du blir arbetslös.

Referenspris - se kapitlet Om du blir sjuk.

Formulär att fylla i

Ansökan ersättning från arbetsskadeförsäkringen här - Livränta/ersättning för kostnader/vård utomlands

Känn till dina rättigheter

Sverige:

EU:

Vem behöver du kontakta?

Försäkringskassan

Hemsida: www.forsakringskassan.se

Kundcenter e-post: kundcenter@forsakringskassan.se

Kundcenter telefon: +46 771524524

Hitta din lokala försäkringskassa

AFA Försäkring
Klara Södra Kyrkogata 18

SE-106 27 Stockholm

SVERIGE

Kundcenter telefon: +46 771880099 (måndag-fredag 08.00-17.00)

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan