Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige - Föräldrapenning och förmåner relaterade till barnafödsel

Det här kapitlet tar upp föräldrapenning som du kan få för att vara hemma med ditt barn istället för att jobba, söka arbete eller studera. Det förklarar vilka krav som ställs, hur du ansöker, hur mycket du kan få i ersättning och hur länge. Kapitlet förklarar också skillnaden mellan olika typer av föräldraförsäkring.

Förmåner som beskrivs är:

  • Föräldrapenning
  • Tillfällig föräldrapenning
  • Graviditetspenning
  • Tillfällig föräldrapenning vid barns födelse eller adoption

I vilken situation kan jag få stöd?

Föräldrapenning är pengar du får för att kunna vara hemma med ditt barn i stället för att arbeta, söka arbete eller studera. Båda föräldrarna får tillsammans 480 dagar med föräldrapenning för ett barn. Vid flerbarnsfödsel lämnas ytterligare 180 dagar för varje barn utöver det första.

Av de 480 dagarna som ni som föräldrar har gemensamt är 390 dagar s.k. sjukpenninggrundande dagar och 90 dagar på den lägsta nivån. Ni kan ta ut antingen sju dagar per vecka eller del av dag i olika nivåer. Hur mycket du får i ersättning beror på din sjukpenninggrundande inkomst och hur du fördelar ditt uttag av dagar.

Föräldrapenningen är 240 dagar per förälder, totalt 480 dagar och fördelas valfritt mellan föräldrarna. Lägstanivådagarna (180 kr/dag) kan du endast börja ta när 180 sjukpenninggrundande dagar är använts för barnet. Det finns även möjlighet att överlåta upp till 150 dagar till den andre föräldern. Det är dock 90 sjukpenninggrundande dagar som är reserverade för respektive förälder.

Under barnets första levnadsår finns det möjlighet för båda föräldrarna att ta ut föräldraledighet under samma period under högst 30 dagar (kallas dubbeldagar) måste 384 dagar används innan barnets 4-årsdag. Resterande 96 dagar kan sparas och som längst används till barnet fyller 12 år eller tills barnet går ut femte klass. För barn födda före 1 januari 2014 andra tidigare bestämmelser kan i vissa enskilda fall fortfarande vara tillämpliga.

Gravid förälder kan börja ta föräldrapenning 60 dagar före barnets beräknade födelse. I samband med födseln kan den andre föräldern även få tillfällig föräldrapenning i 10 dagar. Allmänt, gäller samma villkor för dig som adopterar. Föräldraförsäkringen är skattepliktig. Du kan få graviditetspenning om du har ett fysiskt ansträngande eller riskfyllt jobb som gör att du inte kan arbeta när du är gravid. Du kan även få tillfällig föräldrapenning om du måste stanna hemma för att vårda ett sjukt barn.

Vilka villkor måste jag uppfylla?

Föräldrapenning

För att få föräldrapenning måste du vara barnets förälder eller ha vårdnaden om barnet. Du kan också räknas som förälder om du bor med eller har en relation med föräldern. Se bestämmelse i kap. 11 § 4 i Socialförsäkringsbalken (SFB). Du behöver vara försäkrad i Sverige. Det finns dock några särskilda regler gäller där föräldrarna bor och arbetar i olika EU/EES-länder, eller Storbritannien*.

Se Försäkringskassans hemsida för mer information.

Tillfällig ledighet vid barns födelse eller adoption

I samband med födelse av ett barn får du som är en andra förälder som inte fött barn får stanna hemma med ersättning i 10 dagar. Ersättningen kallas tillfällig föräldrapenning vid barns födelse eller adoption. Du måste använda dagarna innan det har gått 60 dagar sedan hemkomsten efter förlossningen. Du kan välja att använda förmånen på olika nivåer: en fjärdedels dag, en halvdag, tre fjärdedels dag eller en åttondels dag av din vanliga arbetstid och på så sätt förlänga de 10 dagarna.

Adoption

Villkoren för föräldrapenning är i regel samma om du adopterar. Du kan få föräldrapenning från och med det datum du har fått barnet i din vård. Hur länge du kan få ersättning beror på när du fått barnet i din vård, men som längst är det fram tills barnet är 12 år. Du som adopterar kan även få tillfällig föräldrapenning. De tio dagarna fördelas mellan föräldrarna men de kan överlåtas.

Adopterar du två eller fler barn samtidigt får du ytterligare 180 dagar per barn.

Graviditetspenning

Du kan få graviditetspenning om du har ett fysiskt ansträngande eller riskfyllt jobb som gör att du inte kan arbeta när du är gravid. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid. Det krävs också att din arbetsgivare inte kan ge dig ett lättare eller mindre riskfyllt jobb. Du måste vara försäkrad i Sverige vilket du normalt är om du bor i Sverige. Det finns dock vissa undantag.

Tillfällig föräldrapenning

Kompensation för vård av barn innebär att du stannar hemma från arbetet eller avstår från att söka arbete för att kunna ta hand om ett sjukt barn. Bidraget du får kallas tillfällig föräldrapenning. Barnet måste vara mellan 8 månader och 12 år. I vissa fall har du rätt till ersättning även om barnet är yngre eller äldre. Du måste gå miste om inkomst som är sjukpenningsgrundande (SGI) och du ska vara försäkrad i Sverige efter bosättning eller arbete.

För barn upp till 12 år kan föräldrarna tillsammans som mest få ersättning 120 dagar per barn och år. Är barnet allvarligt sjukt kan man få ersättning ett obegränsat antal dagar.

* Varje ärende måste bedömas individuellt för att avgöra om en person faller inom ramen för artikel 30 i utträdesavtalet, och därför gäller EU: s samordningsförordningar, eller om de faller inom ramen för situationer som beskrivs i artikel 32 i utträdesavtalet/eller omfattas av nationell lagstiftning och protokollet om social trygghetssamordning som bifogas handels- och samarbetsavtalet.

Vad har jag rätt till och hur får jag del av det?

Föräldrapenning

Din ersättning beror dels på din inkomst före barnets födelse men också på hur lång föräldraledighet du tar ut. På Föräldrakollen på Försäkringskassans hemsida kan du räkna ut hur mycket du får. I regel gäller:

Ersättning

belopp

Föräldrapenning sjukpenningnivå (390 dagar)

250–1 116 kr per dag

Föräldrapenning lägstanivå (resterande 90 dagar)

180 kr per dag

Föräldrapenning enligt sjukpenningnivå beräknas på inkomst som understiger 10 prisbasbelopp. Den del som överstiger 10 av 2022 års prisbasbelopp räknas inte med.

Du måste ha en sjukförsäkring på mer än 180 kronor per dag i minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen för att få ersättning enligt sjukpenninggrundande nivå från första föräldraledighetsdagen. Har du arbetat kortare tid än 240 dagar, varit utan inkomst eller tjänat mindre än 117 590 kronor på ett år får du 250 kronor per dag. Det kallas föräldrapenning på grundnivå. Arbetslösa och studenter får också 250 kronor per dag såvida de inte haft tillräckliga inkomster tidigare eller uppfyller villkoren. Resterande 90 dagar är dagar på Minimumnivå som ger 180 kronor per dag oavsett inkomst. All föräldrapenning är skattepliktig.

Du kan välja att ta ut mindre än 100 procent föräldrapenning och på så sätt förlänga tiden du kan stanna hemma med barnet.

Att söka föräldrapenning sker i två steg: anmälan och ansökan. Först ska du anmäla att du kommer att vara ledig och sedan ansöker du. Med e-legitimation kan du planera, anmäla och ansöka på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida. Du kan också ansöka med blankett.

Tillfällig föräldrapenning

Tillfällig föräldrapenning beräknas på inkomster som understiger 7,5 prisbasbelopp. Runt 80 % av inkomsten genom den arbetstid som du har i timmar eller dagar. För att få ersättning ska du vänta tills du har återgått till arbetet och ansöka om ersättning för de dagarna du har varit ledig. Har du e-legitimation kan du göra det på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida. I annat fall måste du skicka in blanketten som du har fått från Försäkringskassan.

Adoption

För adoptivföräldrar gäller samma mängd och dagar som biologiska föräldrar. När du får beslutet om adoptionssamtycke ska du skicka det till:

  • Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund;
  • Därefter ska du ansöka om föräldraförmåner. Har du e-legitimation kan du göra det på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida. Du kan också skicka in en blankett.

Graviditetspenning

Du får cirka 80 % av din lön upp till 7,5 gånger prisbasbeloppet multiplicerat med 0,97 som är en omräkningsfaktor. Maxbelopp är dock 837 kronor per dag före skatt. Du ansöker hos Försäkringskassan. Arbetsgivaren ska också skicka in ett utlåtande.

Tillfällig föräldrapenning

Den tillfälliga föräldrapenningen (VAB) beräknas på inkomster som understiger 7,5 prisbasbelopp. Eftersom ersättningen kan tas ut i dagar eller timmar så räknar man ut en dag- eller timersättning som är runt 80 % av den inkomsten, delat med de timmar eller dagar du arbetar. Om du har en E-legitimation kan du göra allt detta på Mina sidor på Försäkringskassans webbsida. Om du inte har det måste du skicka in ett formulär.

Förklaring av fackspråk

Föräldrapenning på sjukpenningnivå är föräldrapenning som baseras på din inkomstnivå, som är lägst är den 250 kronor per dag.

Föräldrapenning på lägstanivå är en fast föräldrapenning som ger 180 kr per dag.

Moderskapsintyg är ett dokument som intygar att du är gravid.

E-legitimation: se kapitlet om Ersättning vid sjukdom.

Formulär att fylla i

Har du e-legitimation ansöker du enklast på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida. I annat fall kan du kontakta Försäkringskassans kundcenter och beställa den blankett du söker. Vissa blanketter kan du också ladda ner från Försäkringskassans hemsida under fliken Blanketter.

Känn till dina rättigheter

Sverige:

EU:

Vem behöver du kontakta?

Försäkringskassan

Hemsida: www.forsakringskassan.se

Kundcenter e-post: kundcenter@forsakringskassan.se

Kundcenter telefon: +46 771524524 (måndag-fredag 8–21, lördag 8–15, söndag 15–21)

Hitta din lokala försäkringskassa

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan