Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

România - Accidentele de muncă și bolile profesionale

Acest capitol oferă informații despre cele mai importante prestații în bani oferite persoanelor care sunt victimele unui accident de muncă sau dobândesc o boală profesională.

Beneficiile descrise sunt:

  • Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă;
  • Indemnizația pentru trecerea temporară în alt loc de muncă;
  • Indemnizația pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală.

În ce situații pot să cer beneficii?

Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se acordă persoanelor asigurate pentru accidente de muncă și boli profesionale în cazul în care acestea își pierd temporar capacitatea de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli dobândite ca urmare a exercitării unei activități profesionale.

Indemnizația pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se acordă persoanelor asigurate pentru accidente de muncă și boli profesionale în cazul în care acestea trebuie să își schimbe temporar locul de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli dobândite ca urmare a exercitării unei activități profesionale.

Indemnizația pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală se acordă persoanelor asigurate pentru accidente de muncă și boli profesionale în cazul în care acestea nu mai pot lucra cu normă întreagă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli dobândite ca urmare a exercitării unei activități profesionale.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Pentru a beneficia de oricare dintre cele 3 indemnizații, o persoană trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România și să fie asigurată pentru riscul unor accidente de muncă sau al unor boli profesionale.

Categoriile de persoane asigurate obligatoriu pentru aceste riscuri sunt:

  • persoanele angajate printr-un contract individual de muncă, inclusiv cetățenii străini sau apatrizii care prestează muncă pentru angajatori români, pe perioada în care au domiciliul sau reședința în România;
  • persoanele care sunt alese în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești în România;
  • funcționarii publici;
  • șomerii, în cazul în care urmează o practică profesională;
  • ucenicii, elevii și studenții, pe durata efectuării practicii profesionale;
  • voluntarii care lucrează în serviciile voluntare de urgență, pe baza unui contract de voluntariat;
  • cetățenii români care lucrează în străinătate pentru angajatori români.

Casele teritoriale de pensii exercită atribuțiile specifice de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Contribuția asiguratorie pentru muncă este plătită de către angajatori sau de persoanele juridice asimilate angajatorului.

Dreptul la prestațiile și serviciile de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale încep de la data stabilirii raporturilor de asigurare și încetează odată cu aceste raporturi.

Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă sau bolilor profesionale se acordă pe baza certificatului medical eliberat conform dispozițiilor legale.

Indemnizațiile pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și pentru reducerea timpului de lucru se acordă la propunerea medicului curant, cu avizul medicului asigurătorului, dacă venitul salarial brut lunar realizat la noul loc de muncă sau prin reducerea timpului normal de muncă este inferior mediei veniturilor lunare din ultimele șase luni dinaintea accidentului/depistării afecțiunii.

La ce beneficii am dreptul și cum le pot obține?

Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă

Aceste indemnizații sunt calculate ca fiind 80 % (sau 100 % în cazul urgențelor medicale) din media veniturilor brute pe care persoana în cauză le-a realizat în cele șase luni dinaintea accidentului de muncă/contractării bolii profesionale.

Dacă perioada de asigurare este mai mică de șase luni, indemnizația se calculează pe baza mediei veniturilor brute realizate lunar sau a mediei veniturilor brute înregistrate în contractul voluntar de asigurare.

Indemnizația se acordă pentru o perioadă de 183 de zile dintr-un an și se poate prelungi până la maximum 273 de zile.

Indemnizația este supusă regimului de impozit pe venit.

Indemnizația pentru trecerea temporară în alt loc de muncă

Aceasta indemnizație este plătită lunar și se calculează ca diferența dintre media veniturilor brute realizate de către persoana asigurată în cele șase luni dinaintea accidentului/contractării bolii și venitul brut lunar obținut la noul loc de muncă.

Valoarea indemnizației nu poate depăși 25 % din media veniturilor brute lunare obținute în ultimele 6 luni dinaintea accidentului/contractării bolii.

Aceasta se acordă pe o perioadă de maximum 90 de zile dintr-un an, în una sau mai multe etape.

Indemnizația este supusă regimului de impozit pe venit.

Indemnizația pentru reducerea timpului de lucru cu o pătrime din durata normală

Această indemnizație este plătită lunar și se calculează ca diferența dintre media veniturilor brute realizate de către persoana asigurată în cele șase luni dinaintea accidentului/contractării bolii și venitul lunar brut realizat în urma reducerii timpului de muncă.

Cuantumul indemnizației nu poate depăși 25 % din media veniturilor brute lunare obținute în ultimele șase luni dinaintea accidentului/contractării bolii.

Aceasta se acordă pe o perioadă de maximum 90 de zile dintr-un an, în una sau mai multe etape.

Indemnizația este supusă regimului de impozit pe venit.

Pentru a obține indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, angajatul trebuie să depună o cerere către angajator. Cererea trebuie să fie însoțită de certificatul medical care specifică codul accidentului de muncă sau al bolii profesionale.

Angajații pot depune cererea pentru acordarea indemnizației pentru trecerea temporară în alt loc de muncă sau a celei pentru reducerea timpului de lucru cu o pătrime din durata normală la unitatea angajatoare.

Explicații ale termenilor folosiți

  • Accident de muncă: vătămarea violentă a organismului, precum și intoxicația acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu și care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puțin trei zile calendaristice, invaliditate ori deces.
  • Boală profesională: afecțiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenți nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum și de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă.

Formulare de care s-ar putea să aveți nevoie

Cunoașteți-vă drepturile!

Linkurile de mai jos oferă mai multe informații despre drepturile și obligațiile dumneavoastră. Aceste site-uri nu aparțin Comisiei Europene și nu reprezintă poziția Comisiei Europene asupra subiectului tratat:

Publicații și site-uri ale Comisiei Europene:

Ce instituții trebuie să contactez?

Casele județene de pensii publice

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina