Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

România - Beneficii în caz de boală

Acest capitol oferă informații despre beneficiile la care aveți dreptul în România dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale și nu mai puteți lucra pentru o perioadă limitată de timp.

Beneficiile descrise sunt:

  • Beneficiu în caz de incapacitate temporară de muncă (concediu medical și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă);
  • Beneficii pentru îngrijirea copilului bolnav (concediu medical și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav).

În ce situații pot să cer beneficii?

Beneficiu în caz de incapacitate temporară de muncă

Acest beneficiu este plătit persoanelor salariate și persoanelor fizice autorizate cu reședința legală în România în cazul în care suferă de boli obișnuite sau de accidente survenite în afara orelor de muncă. Beneficiul este plătit pentru a înlocui un venit pe care nu îl mai puteți obține din cauza îmbolnăvirii.

Beneficii pentru îngrijirea copilului bolnav

În cazul în care copilul dumneavoastră cu vârsta de până la șapte ani se îmbolnăvește, aveți dreptul să vă întrerupeți activitatea pentru a avea grijă de el (ea). Regula se aplică și atunci când copilul dumneavoastră suferă de handicap și are vârsta de până la 18 ani sau când copilul dumneavoastră are boli grave și vârsta de până la 16 ani.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Persoanele salariate, persoanele fizice autorizate cu reședința legală în România și persoanele aflate în șomaj au dreptul la aceste beneficii.

O altă condiție care trebuie îndeplinită în cele mai multe cazuri este ca persoana în cauză să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale de sănătate timp de minimum șase luni în perioada ultimelor 12 luni calendaristice. Această regulă nu se aplică în cazul în care persoana în cauză suferă de tuberculoză sau de altă boală contagioasă sau este infectată cu virusul HIV/maladia SIDA.

La ce beneficii am dreptul și cum le pot obține?

Beneficiu în caz de incapacitate de muncă

Persoanele care nu pot lucra pentru o perioadă limitată de timp primesc o indemnizație care reprezintă 75 % din salariul lor lunar mediu, calculat pe baza ultimelor șase luni de salariu dinaintea perioadei de incapacitate.

În cazul în care persoana care solicită beneficiul are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență sau suferă de tuberculoză sau de alte boli contagioase sau este infectată cu virusul HIV/maladia SIDA, indemnizația plătită este egală cu salariul mediu lunar al persoanei respective.

Această indemnizație este plătită pe o perioadă de maximum 183 de zile pe an pentru fiecare tip de boală și poate fi extinsă în anumite situații. În cazul tuberculozei, indemnizația este plătită pentru un an. Există posibilitatea ca această perioadă să fie extinsă cu încă șase luni.

Dacă persoana aflată în incapacitate temporară de muncă nu se reabilitează în această perioadă, medicul care se ocupă de cazul său poate recomanda pensionarea temporară sau permanentă.

Beneficii pentru îngrijirea copilului bolnav

Părinții care trebuie să stea acasă pentru a-și îngriji copilul bolnav primesc o indemnizație de 85 % din salariul lor mediu lunar pe o perioadă de maximum 45 de zile pe an. Aceasta perioadă poate fi extinsă în anumite condiții.

Pentru a accesa aceste beneficii, persoana în cauză trebuie să își anunțe angajatorul și să aducă dovezi în termen de cinci zile lucrătoare din momentul în care a început perioada de incapacitate de muncă.

În cazul în care angajatorul are îndoieli asupra incapacității de muncă, acesta poate cere realizarea unei expertize medicale pentru a confirma incapacitatea. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate poate, de asemenea, cere această expertiză, chiar dacă persoana în cauză deține un certificat medical care atestă boala.

Explicații ale termenilor folosiți

  • Asigurare socială de sănătate: orice persoană care este rezident legal în România poate beneficia de sistemul național de asigurări de sănătate dacă plătește contribuții timp de minimum șase luni în perioada ultimelor 12 luni calendaristice. Aceste contribuții sunt plătite de către angajator în cazul persoanelor salariate sau direct de către persoanele fizice autorizate.
  • Reședința legală: locul de reședință este țara în care locuiți în mod normal și în care aveți centrul dumneavoastră de interes.
  • Indemnizație: suma de bani acordată în diferite condiții de la bugetul asigurărilor sociale.

Formulare de care s-ar putea să aveți nevoie

Cunoașteți-vă drepturile!

Linkul de mai jos oferă mai multe informații despre drepturile și obligațiile dumneavoastră. Acest site nu aparține Comisiei Europene și nu reprezintă poziția Comisiei Europene asupra subiectului tratat:

Publicații și site-uri ale Comisiei Europene:

Ce instituții trebuie să contactez?

Casele județene de asigurări de sănătate.

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina