Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Nederland - Bijstandsuitkeringen

Hier kunt u lezen over bijstandsuitkeringen in Nederland.

In welke situatie heb ik recht op vergoedingen?

De Participatiewet garandeert een minimum inkomen voor iedereen die legaal in Nederland woont en onvoldoende middelen heeft om zich te onderhouden.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

U heeft recht op een bijstandsuitkering als u:

  • rechtmatig in Nederland woont
  • 18 jaar of ouder bent
  • als alleenstaande, alleenstaande ouder of als gezin een in aanmerking te nemen inkomen heeft dat lager is dan de bijstandsnorm
  • geen beroep kunt doen op een andere uitkering
  • een eigen vermogen heeft dat niet boven een bepaald bedrag uitkomt
  • niet in de gevangenis of een huis van bewaring zit

Eigen vermogen

Het eigen vermogen mag niet meer zijn dan een bepaald maximum voor koppels die samenwonen of getrouwd zijn en alleenstaande ouders, en niet meer dan een ander maximum voor alleenstaanden. Onder eigen vermogen valt niet alleen spaargeld, maar bijvoorbeeld ook een auto.

Als u een eigen huis bezit, wordt de waarde daarvan ook in aanmerking genomen bij het bepalen van uw vermogen. Van deze waarde wordt een bepaald bedrag niet meegerekend.

Is de waarde van uw huis, verminderd met de nog af te lossen hypotheek, hoger dan het maximumbedrag? Dan kan de gemeente u een bijstandsuitkering toekennen op basis van een geldlening.

Kijk hier voor de bedragen van het huidige maximaal toegestaan vermogen

Plichten

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, dient u al het mogelijke te doen om werk te vinden. Uw gemeente kan u daarbij helpen. Alleenstaande ouders met een kind tot 5 jaar oud kunnen vragen om van de verplichting om werk te zoeken vrijgesteld te worden. De ouder blijft in dat geval verplicht om trainingen te volgen.

Lees hier meer over uw plichten als u een bijstandsuitkering ontvangt.

Waar heb ik recht op en hoe kan ik daar aanspraak op maken?

Bijstandsnormen 2019

De bijstandsnormen voor alleenstaanden, alleenstaande ouders en gehuwden van 21 jaar of ouder, maar jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd (AOW-leeftijd) zijn gebaseerd op het netto minimumloon. Er zijn drie verschillende categorieën: 18-21 jaar. 21-pensioengerechtigde leeftijd en vanaf de pensioengerechtigde leeftijd.

De uitkering die u heeft is afhankelijk van uw leeftijd en leefsituatie. Het bedrag van sociale bijstand hangt af van het aantal personen van 27 jaar of ouder die in hetzelfde huis wonen, ongeacht of ze familie van elkaar zijn of niet (gedeelde woonlasten-standaard). Naar dergelijke mensen wordt verwezen als kostendelers. Daarnaast wordt jaarlijks 5% vakantiegeld uitbetaald.

Ouderen met een onvolledig pensioen kunnen daarnaast aanspraak maken op de aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen (AIO).

Zie hier de huidige bedragen van de bijstandsuitkering.

Onder bepaalde omstandigheden heeft u ook recht op Huurtoeslag  en Zorgtoeslag.

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is een vergoeding voor noodzakelijke uitgaven die u door bijzondere omstandigheden niet kunt betalen. Bijvoorbeeld uitgaven voor de aanschaf van een wasmachine. Uw gemeente betaalt dit bedrag.

Jong en ziek/ invalide

Zie voor meer informatie het hoofdstuk over invaliditeitsuitkeringen.

 

Verklarende woordenlijst

  • Participatiewet: Een Nederlandse wet die een minimum inkomen garandeert voor iedereen die legaal in Nederland woont en onvoldoende middelen heeft om zichzelf te onderhouden.
  • Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong): Regeling voor kinderen en jongeren die een langdurige ziekte of handicap hebben op hun 17e verjaardag of tijdens hun schoolperiode of studie.
  • Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV): een Nederlandse uitvoeringsinstelling verantwoordelijk voor het uitvoeren van de werknemersverzekeringen (werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid).

Meer informatie

Op de websites hieronder wordt beschreven wat uw rechten zijn (dit zijn geen websites van de Europese Commissie en geven niet de standpunten van de EC weer):

Publicatie en website van de Europese Commissie:

Met wie moet ik contact opnemen?

  • Meer informatie over het aanvragen van bijstand kan u online vinden.
  • Meer informatie over het aanvragen van huurtoeslag kan u online vinden of bij de Belastingdienst
  • Als u een vraag heeft met betrekking tot uw EU-rechten, vraag dan hulp aan de EU.

Relevant nieuws

Geen nieuws in de laatste zes maanden.

Delen