Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de Stefan Schreck, șeful unității „Informații în domeniul sănătății” din cadrul Comisiei Europene, Direcția Generală Sănătate și Consumatori

de Stefan Schreck, șeful unității „Informații în domeniul sănătății” din cadrul Comisiei Europene, Direcția Generală Sănătate și Consumatori

Sănătatea, ca și fericirea, e greu de măsurat.  Vestea bună este că putem măsura unele aspecte referitoare la sănătatea publică și la sistemele noastre de sănătate cu un instrument foarte util cunoscut sub numele de „Sănătatea pe scurt” (Health at a Glance).

Este vorba despre un raport comun al Comisiei și al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare care oferă date comparative privind sănătatea și sistemele de sănătate din 35 de țări europene.

Acum este momentul ideal pentru publicarea celei de-a treia ediții a raportului („Sănătatea pe scurt: Europa 2014”). Data coincide cu începutul unui nou mandat al Comisiei. Raportul oferă o bază factuală care poate sprijini luarea de decizii politice și identifică rapid atuurile și punctele noastre slabe.

De exemplu, în UE, speranța de viață a crescut cu 5,1 ani începând din 1990 - deci măsurile pe care le-am luat dau roade. Dar unele date arată și care sunt deficiențele noastre: de exemplu, 1 adult din 6 este obez, comparativ cu 1 din 8 în urmă cu un deceniu.

Pe lângă faptul că evidențiază principalele tendințe, precum longevitatea și obezitatea și factorii de sănătate aferenți, raportul analizează cheltuielile și inegalitățile din domeniul sănătății, resursele sanitare, calitatea serviciilor de asistență medicală și accesul la îngrijiri medicale.

Capitolul privind cheltuielile în materie de sănătate este deosebit de relevant.  Deși ieșim din criza economică, în multe țări se aplică în continuare restricții bugetare în sectorul sanitar (reduceri de salarii, de cheltuieli și de locuri de muncă). Totuși, numărul de medici și de asistenți medicali pe cap de locuitor a crescut în aproape toate statele membre ale UE.

„Sănătatea pe scurt” se axează pe evaluarea sănătății publice și a performanței sistemelor de sănătate, oferind cifre reale cu privire la o selecție de indicatori care se bazează, în special, pe principalii indicatori de sănătate din Europa (ECHI) elaborați de Comisie și de statele membre ale UE.

Însă, ca și în cazul raportului întocmit de medic la sfârșitul unei consultații, nu este suficient să știm ce probleme de sănătate avem.  Trebuie să luăm măsuri pentru a le elimina. 

Health at a Glance

Mai multe pe această temă