Our planet, Our future

Ratkaisut

Ilmastonmuutos ja luonto

Ilmastonmuutoksen hillitseminen auttaa suojelemaan ympärillämme olevaa luontoa ja sen järjestelmiä, joista me kaikki olemme riippuvaisia. Huolehtimalla maaperästä, metsistä ja vesistöistä voimme myös paremmin hillitä ilmastonmuutosta ja sen seurauksia.

Ilmastonmuutos vaikuttaa ympäristöön ja yhteiskuntaan monin tavoin. Monet EU-maat ovat jo tehneet kansallisen suunnitelman ilmastonmuutoksen vaikutusten varalle. Koska ongelmat ovat erilaisia eri paikoissa, suunnitelmat on mukautettava alueellisiin ja paikallisiin olosuhteisiin sopiviksi.

Maaperän hiilivarasto

Suurin osa meistä pitää jalkojemme alla olevaa maata pelkkänä multana, mutta maaperällä on olennainen merkitys maailman ilmaston säätelyssä. Maaperä varastoi hiiltä pääosin orgaanisen aineksen muodossa ja toimii näin merten jälkeen maapallon toiseksi suurimpana hiilivarastona.

Arviolta 0,1 prosenttia Euroopassa maaperään varastoidusta hiilestä vastaa 100 miljoonasta autosta aiheutuvia vuotuisia päästöjä.

Maaperän kyky sitoa hiiltä on heikentynyt viime vuosikymmeninä suurelta osin kestämättömien maankäyttötapojen ja maankäytössä tapahtuneiden muutosten takia. Hyvät metsänhoitokäytännöt ja järkevä maankäyttö voivat kuitenkin auttaa pitämään maaperässä olevan hiilen tason ennallaan tai jopa lisäämään sitä.

Hiilen varastointi maan alle

Hiilen talteenotto ja varastointi on menetelmä, jossa voimalaitosten ja teollisuuslaitosten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt kerätään, tiivistetään ja kuljetaan sitten asianmukaiseen varastoon syvälle maan alle.

Tällä menetelmällä on merkittävä mahdollisuus auttaa torjumaan ilmastonmuutosta Euroopassa ja maapallolla yleisesti: maanalaisiin varastoihin voidaan varastoida lähes kaikki hiilidioksidipäästöt sadoiksi tai jopa tuhansiksi vuosiksi.

Teknologia on kuitenkin tällä hetkellä hyvin kallista ja Euroopassa toimii vain kaksi kaupallista hanketta. Tästä syystä EU tarjoaa siemenrahoitusta tukeakseen hiilen talteenotto- ja varastointihankkeita, ja EU on vahvistanut sääntöjä, joilla varmistetaan menetelmän ympäristöystävällinen käyttö.

Tiesitkö

Yli neljännes kaikista maapallon eliölajeista elää maaperässä.

Metsät ovat ilmastonsuojelijoita

Metsillä on ainutlaatuinen tehtävä ilmastonmuutoksessa. Yhtäältä ne vapauttavat kasvihuonekaasuja, kun puita kaadetaan tai puut lahoavat tai kun niiden kasvualustoja häiritään, ja näin ne edistävät maapallon lämpenemistä.

Toisaalta metsät sitovat kasvihuonekaasuja fotosynteesissä ja ne myös auttavat viilentämään maapalloa. Tästä syystä niillä on ratkaiseva merkitys ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Kuinka voimme varmistaa, että metsillä on positiivinen vaikutus? Metsien kestävä hoitaminen niin, että vanhat tai kaadetut puut korvataan uusilla puilla, voi olla tehokas ratkaisu. EU-maat tekevät yhteistyötä parantaakseen metsien asemaa EU:n toiminnassa ilmastonmuutosta vastaan.

Ihmiset hakkaavat maailman metsiä hälyttävällä vauhdilla: jopa 80 prosenttia metsien hävittämisestä trooppisilla alueilla tehdään maan raivaamiseksi maatiloja varten, mutta puita hakataan myös puutavara- ja paperituotteiden valmistusta varten tai teiden ja kaivosten rakentamista varten. Metsien hävittäminen kiihdyttää ilmastonmuutosta, mutta se tuhoaa myös metsän eläinten elinympäristöjä ja muuttaa sateiden alueellista jakautumista aiheuttaen kuivuutta.

Tiesitkö

Trooppista metsää hävitetään vuosittain noin Kreikan pinta-alaa vastaavan maa-alueen verran.

Maailman metsien suojelu

REDD+-mekanismi auttaa trooppisia maita ottamaan käyttöön kestävämpiä toimintatapoja maksamalla kehitysmaiden ihmisille metsien suojelusta.

Tämä tehdään laskemalla sen hiilen arvo, jonka pääsy ilmakehään estetään, kun metsää ei kaadeta, ja muuntamalla tämä varoiksi metsämaan ilmastoystävällisempää käyttöä varten.

REDD + -rahoja on käytetty yli 40 maassa esimerkiksi metsien seurannassa (puiden mittaaminen), metsäpalojen palotorjunnan parantamisessa ja peltometsätalouden (maanviljelyn ja metsätalouden yhdistelmä) kehittämisessä.

Nämä hankkeet edellyttävät hienovaraista tasapainoilua metsien suojelun sekä metsästä ruokansa ja vetensä saavien ja muita luonnonvaroja hyödyntävien asukkaiden etujen suojaamisen välillä. EU:n jäsenvaltiot ja toimielimet ovat tähän mennessä myöntäneet yli miljardi euroa REDD+-toimintaan Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Kuumuutta torjumaan

Älykäs istuttaminen

Jotkut maanviljelijät istuttavat kasveja yhä enemmän puiden läheisyyteen, jotta kasvit voivat hyötyä puiden varjosta kuumassa ja kuivassa ilmastossa. Kaupungeissa maisemasuunnittelijat valitsevat kuivuutta kestäviä kukkia sekä lämpimiin ja kuiviin olosuhteisiin soveltuvia pensaita puistoihin ja tienvarsille.

solutions_nature_plant

Viherseinät ja -katot

Monissa kaupungeissa kasvatetaan kasveja seinillä ja katoilla. Niiden tehtävä on imeä lämpöä itseensä ja auttaa lämpötilan säätelyssä rakennusten sisällä hellekausien aikana. Ne imevät myös vettä itseensä ja vähentävät valuvan veden määrää myrskyjen aikana. Joissakin maissa, kuten Ranskassa ja Tanskassa, on vahvistettu lakeja ja ohjelmia, joiden tavoitteena on lisätä viherkattojen asennuksia.

solutions_nature_walls

Järkevää veden käyttöä

Jotkut ihmiset keksivät uusia keinoja säästää vettä, esimerkiksi asentamalla koteihin ja yrityksiin – vaikkapa hotelleihin – harmaan jäteveden poistojärjestelmiä, jotka käyttävät pesuveden uudelleen wc:n huuhtelemiseen. Maanviljelijät voivat käyttää pisarakastelua yöllä, jotta kasvit saavat vettä suoraan juurilleen ilman, että se pääsee haihtumaan päivän kuumuudessa.

solutions_nature_wise

Tiesitkö

Toimenpiteet tulvien estämiseksi säästävät ihmishenkiä ja rahaa: jokaista tulvasuojeluun kulutettua euroa kohden saatetaan säästää kuusi euroa korjauskuluissa!

Kun vesi nousee...

solutions_nature_slider_1

Kelluvat talot

Alankomaiden Maasbommelissa osa asukkaista valmistautuu alavalla maalla yleistyviin tulviin asumalla veden päälle rakennetuissa kodeissa, jotka on ankkuroitu maahan, mutta suunniteltu nousemaan veden mukana.

building barriers

Vallien rakentaminen

Ihmisen rakentamat vallit ja padot auttavat pitämään veden poissa aivan kuten hiekkadyynit. Niihin voidaan istuttaa kestäviä heinäkasveja, joiden juuret estävät hiekkakinoksia huuhtoutumasta mereen.

green sponges

Vihreät sienet

Tulvatasanteet – luonnonalueet, joiden vedet valuvat jokiin – voivat toimia pesusienen tavoin imien itseensä ylimääräisen sadeveden. Tonava- ja Elbe-jokien varrella olevissa maissa kunnostetaan entisiä tasanteita antamalla joille lisätilaa.