Our planet, Our future

Lösningar

Klimatet och energin

Det finns mycket vi kan och måste göra för att se till att världen förbrukar mindre energi och blir snällare mot miljön.

Nedskärningar behövs!

Vi måste hitta lösningar som hjälper oss att minska växthusgasutsläppen. Förutom att det är bra för planeten gynnar det också vår hälsa (mindre föroreningar), tryggar vår energiförsörjning och hjälper ekonomin, eftersom det skapar fler jobb.

Förnybar energi

Ett sätt att minska utsläppen av växthusgaser är att i större utsträckning använda förnybar energi, såsom vind- eller solkraft. Dessa alternativ ger oändliga mängder energi, till skillnad från fossila bränslen som kommer att ta slut en dag. Dessutom ger generering av elektricitet från förnybar energi, till skillnad från att bränna fossila bränslen i kraftstationer, få till inga växthusgaser.

EU är världsledande på teknik för förnybar energi och många EU-länder genererar redan en mängd energi från förnybara källor.

Att få mer av vår energi från förnybara källor minskar inte bara utsläppen, utan betyder också att mindre pengar behöver läggas på import av kol, olja och gas från länder utanför EU. Under 2020 kom 22 % av EU:s energi från förnybara källor.

Under den europeiska gröna given är planen att höja detta till minst 40 % fram till 2030.

Mindre är mer!

EU-länderna jobbar hårt för att minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa EU att nå sina övergripande minskningsmål: – 55 % fram till 2030 jämfört med 1990. EU siktar på att bli klimatneutralt år 2050 genom att minska utsläppen och öka borttagandet av växthusgaser från atmosfären för att uppnå nettonollustläpp.

Visste du detta?

Under 2021 genererade EU mer av sin elektricitet från förnybar energi (38 %) än från fossila bränslen (35 %).

Visste du detta?

Förnybar energi tillhandahåller i dag närapå en tredjedel av hela världens elektricitet.

I hetluften

Geotermisk energi är hett just nu!
En del länder kan använda sig av den energi som finns lagrad under jordytan för att värma ledningar som värmer upp hus och vatten eller för att driva en generator som producerar elström.

I Ungern finns det många spaanläggningar där geotermisk energi används för att värma upp vattnet, och landet får även EU-stöd för flera projekt inom geotermisk energi.

Minskade bidrag till fossila bränslen

Framställning och användning av fossila bränslen får omfattande ekonomiskt stöd, närmare dubbelt så mycket som förnybara energikällor. Förnybar energi skulle vara ännu mer konkurrenskraftigt om fossila bränslen fick mindre stöd.

industrial building illustration
solutions_energy_solar

Cykelväg med solceller

I Nederländerna byggdes år 2014 en ovanlig cykelväg som genererar solenergi. Den 72 meter långa cykelvägen i Krommenje nära Amsterdam har inbyggda solceller som omvandlar solljus till elektricitet.

Under det första året genererade denna testväg, som användes av fler än 300 000 cyklister, tillräckligt med elektricitet för att driva tre hushåll i ett år!

Visste du detta?

År 1991 byggde Danmark världens första vindkraftspark till havs. Den hette Vindeby och bestod av 11 vindturbiner.

Nya idéer i sikte

För att hitta hållbara lösningar på problemet med klimatförändringar krävs ny vetenskaplig forskning och nya upptäckter.

Horizon Europe, EU:s största forsknings- och innovationsprogram någonsin, har anslag på 95,5 miljarder euro  mellan 2021 och 2027 för att hjälpa forskare och innovatörer att utveckla idéer som kan förverkligas.

En stor del av pengarna (mer än 35 %) ska läggas på klimatrelaterade projekt.

EU ger även stöd åt utveckling av innovativa kraftverk med låga koldioxidutsläpp.

solutions_energy_ideas

Hållbar shopping

År 2016 samarbetade staden Modena i Italien inom ramen för ett EU-finansierat projekt med miljöteknikkonsulter om att renovera ett stort snabbköp. Målet var att modernisera området och göra det mer miljömässigt hållbart.

Tack vare innovativa lösningar som ljustunnlar som (utan kostnad) leder solljuset direkt in i snabbköpet, förbrukar byggnaden nu mycket mindre energi och har lägre driftkostnader.

solutions_energy_shopping

100 % förnybar energi år 2030?

I Kalmar län samarbetar de lokala myndigheterna och energibolagen om att försöka se till att området år 2030 ska vara helt fritt från fossila bränslen.

Detta säkerställer även hållbar utveckling och skapar arbetstillfällen. Exempel på åtgärder är bussar som körs helt med förnybara bränslen, bilpooler (några av dem använder redan elbilar), tillverkning av bränsle från matavfall och energiproduktion från sol- och vindkraftverk.

solutions_energy_renewable