Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Var gäller reglerna?

Du omfattas av EU:s samordning av de sociala trygghetssystemen om du är försäkrad i något av följande länder:

EU-länderna

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Storbritannien

Sedan den 21 januari 2021 gäller EU:s regler om samordning av de sociala trygghetssystemen inte längre Storbritannien. Rättigheterna för personer som omfattas av utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien fortsätter dock att skyddas.

För dem som inte omfattas av utträdesavtalet regleras samordningen av de sociala trygghetssystemen mellan EU och Storbritannien av det relevanta protokollet till handels- och samarbetsavtalet. Protokollet liknar EU:s regler och har ett omfattande tillämpningsområde, men ger inte samma skyddsnivå som EU-förordningarna.

EES-länderna och Schweiz

  • Norge, Island och Liechtenstein (EES)
  • Schweiz

Förordningarna 883/2004 och 987/2009 gäller för Schweiz sedan den 1 april 2012 och för Norge, Island och Liechtenstein sedan den 1 juni 2012. Sedan den 2 februari 2013 gäller förordning 465/2012 också för Norge, Island och Liechtenstein.

Läs om dina rättigheter i de olika länderna

Relationer med länder utanför EU

När det gäller Algeriet, Marocko, Tunisien, Nordmakedonien och Israel, håller EU på att ta fram ett beslut i rådet på grundval av associeringsavtalen med dessa länder. Tanken är att vissa sociala förmåner, exempelvis pensioner, ska kunna medföras utomlands förutsatt att EU-medborgare får motsvarande rättigheter. För närvarande kan man bara ta med sig förmåner om det är tillåtet enligt nationell lagstiftning eller bilaterala avtal.

Läs mer

Mer information hittar du under vanliga frågor.

Behöver du mer hjälp?

Fick du inte svar på din fråga?

Ställ din fråga till Europa direkt 00800 6 7 8 9 10 11
Lös problem med nationella myndigheter (Solvit)
Få juridisk rådgivning från Ditt Europa – Rådgivning

Dela den här sidan