Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Unde se aplică aceste norme?

Dacă sunteți asigurat în baza normelor europene de securitate socială, vă puteți baza pe ele în:

Uniunea Europeană (UE)

Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria.

Regatul Unit

Normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială nu se mai aplică Regatului Unit și pe teritoriul acestuia începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, drepturile persoanelor care fac obiectul Acordului de retragere încheiat între UE și Regatul Unit continuă să fie protejate.

Pentru cei care nu fac obiectul Acordului de retragere, coordonarea sistemelor de securitate socială dintre UE și Regatul Unit este reglementată de protocolul relevant la Acordul comercial și de cooperare. Deși este similar cu normele UE și are o sferă amplă de aplicare, protocolul nu prevede un nivel de protecție identic cu cel al regulamentelor UE.

Spațiul Economic European (SEE) și Elveția

  • Norvegia, Islanda, Liechtenstein (state membre ale Spațiului Economic European - SEE)
  • Elveția.

Noile Regulamente nr. 883/2004 și 987/2009 se aplică Elveției începând cu 1 aprilie 2012, iar Norvegiei, Islandei și Liechtensteinului de la 1 iunie 2012. Începând cu 2 februarie 2013, Regulamentul nr. 465/2012 se aplică și Norvegiei, Islandei și Liechtensteinului.

Alte informații despre drepturile de care beneficiați în funcție de țară

Relațiile cu țări terțe

UE lucrează în prezent la elaborarea unei decizii a Consiliului de asociere bazate pe acordurile de asociere cu Algeria, Maroc, Tunisia, Macedonia de Nord și Israel. Decizia va garanta transferabilitatea anumitor prestații precum pensiile pe baza reciprocității față de cetățenii UE. În prezent, aceste prestații se transferă doar dacă există prevederi în acest sens în legislația națională sau într-un acord bilateral.

Informații suplimentare

Pentru informații suplimentare, consultați rubrica Întrebări și răspunsuri.

Nu ați găsit informația pe care o căutați?

Iată câteva alternative:

Contactați Europe Direct pentru a adresa o întrebare (00800 6 7 8 9 10 11)
Rezolvați problemele pe care le întâmpinați în relația cu administrațiile naționale (SOLVIT)
Obțineți consultanță juridică de la serviciul „Your Europe – Consiliere”

Distribuiți pagina