Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Om alliansen för lärlingsutbildning

Den europeiska alliansen för lärlingsutbildning (Eafa) är en plattform där myndigheter och andra aktörer kan samarbeta och få hjälp för att

  • stärka lärlingsutbildningarna i Europa när det gäller kvalitet, utbud och image
  • främja utlandsutbyten för lärlingar.

Målen främjas genom nationella åtaganden och frivilliga åtaganden från aktörerna.

I juli 2020 lanserade EU-kommissionären Nicolas Schmit en förnyad allians för att ge en ny skjuts åt EU:s åtaganden för lärlingsutbildningar och arbeta för sex ambitiösa prioriteringar.

Alliansens prioriteringar slogs fast i paketet för stöd till ungdomssysselsättning från den 1 juli 2020 och bygger på olika EU-initiativ, särskilt den europeiska ramen för ändamålsenliga lärlingsutbildningar av god kvalitet.

Prioriteringarna handlar om att

  • uppmana medlemsländer och företag att arbeta för bra lärlingsutbildningar genom att främja nationella koalitioner
  • bidra till att små och medelstora företag får hjälp att erbjuda ett stabilt utbud av bra lärlingsplatser
  • mobilisera lokala och regionala myndigheter som katalysatorer för lärlingsplatser inom den lokala företagsmiljön
  • stärka dialogen mellan arbetsmarknadens parter genom att engagera ländernas nationella parter
  • involvera branschspecifika kommittéer för social dialog för att enas om sektorsspecifika utfästelser för lärlingsutbildningar
  • stödja lärlingsföreträdare i medlemsländerna genom att återinföra det europeiska nätverket för lärlingar.

Vilka är alliansens medlemmar?

Alliansen består av regeringar, företag och företagsorganisationer, industri-, handels- och hantverkskammare, utbildningsanordnare, ungdomsorganisationer och ideella organisationer, regionala och lokala myndigheter, arbetsmarknadsparter, yrkesorganisationer och yrkesnätverk samt forskningsinstitut och tankesmedjor.

Det är en plattform för utbyte av erfarenheter och bästa praxis där medlemmarna kan

  • hitta samarbetspartner
  • berätta om evenemang
  • utveckla nya idéer och aktiviteter
  • hitta de senaste nyheterna och verktygen när det gäller lärlingsutbildningar.

Alliansen är öppen för alla EU-, Efta- och kandidatländer och för aktörer från dessa länder.

Vilka är fördelarna?

Lärlingsutbildningar underlättar övergången från utbildning till arbete. De kombinerar företagsförlagd utbildning med skolundervisning och leder till en nationellt erkänd examen efter avslutad utbildning.

Lärlingarna skaffar sig värdefulla yrkesfärdigheter på en riktig arbetsplats och kan därför lättare få jobb efter utbildningen. 

Företag som erbjuder lärlingsutbildningar gör sannolikt en nettovinst på sin investering, antingen under själva utbildningen eller genom att de kan anställa en fullärd arbetstagare direkt efter utbildningen.

Det finns belägg för att länder med ett bra system för yrkes- och lärlingsutbildningar har lägre ungdomsarbetslöshet. I många fall får lärlingarna också lön under utbildningen.

Alliansen för lärlingsutbildning främjar sysselsättningen bland unga och bidrar till målen i ungdomsgarantin samtidigt som man tillgodoser arbetsmarknadens kompetensbehov.

Vad har man gjort hittills?

Alliansen har mobiliserat EU-länder, Efta-länder och EU-kandidatländer och många andra aktörer att arbeta för bra lärlingsutbildningar.

Den har underlättat nätverksarbete, samarbete och utbyte av god praxis, med expertstöd från Cedefop och Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen.

Alliansen har också bidragit till att öka kunskapen om fördelarna med lärlingsutbildningar.

Sedan den förnyade alliansen lanserades har medlemmarna kunnat utbyta kunskap och erfarenheter genom diskussioner, webbinarier och evenemang.

Alliansen har också utvecklat och sammanställt olika resurser i form av ett nätbibliotek, utbildningsmoduler och en poddserie.

Dela den här sidan