Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Despre Alianța pentru ucenicii

Alianța europeană pentru ucenicii (EAfA) este o platformă multipartită care vizează:

  • să consolideze calitatea, oferta și imaginea uceniciilor în Europa
  • să promoveze mobilitatea ucenicilor

Aceste obiective sunt promovate prin asumarea unor angajamente naționale și a unor angajamente voluntare din partea actorilor din domeniu.

În iulie 2020, comisarul Nicolas Schmit a lansat Alianța europeană reînnoită pentru ucenicii (EAfA), dând un nou impuls angajamentului UE față de ucenicii și stabilind șase priorități ambițioase.

Cele șase priorități reînnoite ale EAfA au fost stabilite pentru prima dată în Pachetul de sprijin pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor din 1 iulie 2020. Ele sunt o sinteză a contribuțiilor din diferite documente și politici ale UE, în special din Cadrul european pentru programe de ucenicie de calitate și eficace.

Prioritățile EAfA reînnoite:

  • să încurajeze statele membre și firmele să lucreze pentru programe de ucenicie de calitate și eficace, prin promovarea coalițiilor naționale de ucenicie
  • să impulsioneze sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) pentru a asigura o ofertă stabilă de programe de ucenicie de calitate și eficace
  • să mobilizeze autoritățile locale și regionale, care sunt catalizatori ai programelor de ucenicie în mediul de afaceri local
  • să consolideze dialogul social printr-o implicare mai activă a organizațiilor naționale ale partenerilor sociali
  • să implice proactiv comitetele de dialog social sectorial european privind uceniciile, în vederea obținerii unui acord privind angajamentele sectoriale comune
  • să susțină reprezentarea ucenicilor în statele membre prin relansarea Rețelei europene de ucenici

Membri

Pe lângă guvernele naționale, printre membrii EAfA se numără întreprinderi și organizații de afaceri, camere de industrie, comerț și artizanat, furnizori de educație și formare, organizații de tineret și non-profit, autorități regionale și locale, parteneri sociali, organisme și rețele profesionale, precum și institute de cercetare și grupuri de reflecție.

EAfA este o platformă pentru schimburi de experiență și pentru însușirea celor mai bune practici. Aceasta le permite membrilor:

  • să gădească parteneri
  • să promoveze evenimente
  • să dezvolte idei și activități noi
  • să ofere acces la cele mai recente noutăți și instrumente privind uceniciile

Alianța este deschisă tuturor țărilor din UE și din AELS și țărilor candidate, precum și părților interesate din aceste țări.

Care sunt beneficiile?

Ucenicia facilitează tranziția de la sistemul de educație și formare la câmpul muncii. Ea combină formarea în cadrul întreprinderilor cu educația școlară și conduce la o calificare recunoscută la nivel național.

Ucenicii dobândesc competențe valoroase într-un mediu profesional, fapt care îi ajută apoi să-și găsească un loc de muncă

La rândul lor, de cele mai multe ori, întreprinderile care oferă ucenicii câștigă net de pe urma investiției lor. Acest lucru se poate întâmpla fie în timpul uceniciei, fie la scurt timp după aceea, prin faptul că pot angaja un lucrător pe deplin instruit.

Datele sugerează că țările cu un sistem solid de educație și formare profesională (EFP) și de ucenicie au niveluri mai scăzute de șomaj în rândul tinerilor. Adesea există o relație contractuală între angajator și ucenic, ucenicii fiind remunerați pentru munca lor.

EAfA promovează ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și sprijină obiectivul Garanției pentru tineret, reducând în același timp dezechilibrul dintre cererea și oferta de competențe de pe piața forței de muncă.

Măsuri luate până în prezent

Alianța a mobilizat statele membre din UE și din AELS și țările candidate la UE, precum și un număr mare de părți interesate să se implice în programe de ucenicie de calitate.

Ea a facilitat crearea de rețele, cooperarea și schimbul de bune practici, cu sprijin strategic de specialitate de la Cedefop și Fundația Europeană de Formare (ETF).

Alianța a contribuit, de asemenea, la sensibilizarea publicului larg cu privire la beneficiile uceniciilor.

De la lansarea EAfA reînnoite, membrii săi s-au implicat în activități de schimb de cunoștințe, cum ar fi discuții în direct, seminare online și evenimente la nivel înalt.

Alianța a creat o serie de activități și resurse pentru programe de ucenicie de calitate și eficace: biblioteca online, modulele de formare online și seria de podcasturi EAfA.

Distribuiți pagina