Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Isabel Jonet, ordförande för Europeiska sammanslutningen av livsmedelsbanker (Feba)

Isabel Jonet, ordförande för Europeiska sammanslutningen av livsmedelsbanker (Feba)

I EU slängs varje år cirka 90 miljoner ton mat (siffra för 2006). Samtidigt har 55 miljoner människor inte råd att äta sig mätta.

Matdonationer ingår i EU:s lösning på de dubbla problemen med matsvinn och matfattigdom och social utestängning.

I så kallade livsmedelsbanker jobbar volontärer varje dag med att hantera säker, överbliven mat från livsmedelskedjan. De sköter distributionen till välgörenhetsorganisationer som ger maten direkt till behövande. I Italien får t.ex. Fondazione Banco Alimentare Onlus överbliven mat från restauranger och matställen på Expo Milanos utställningsområde. De ska också få den mat som blir över vid kommissionens konferens ”Minska matsvinnet – föd vår planet” den 15 oktober.

Förutom livsmedelsbankernas dagliga arbete med att öka kunskapen hos livsmedelsföretag, myndigheter och civilsamhället skulle en enhetlig EU-strategi både underlätta tillgången till livsmedel och gynna alla aktörer i form av resurseffektivitet och livsmedelstrygghet. Dessutom är det en ekonomisk vinst för företagen. Här följer några rekommendationer för en EU-strategi:

  • Ytterligare klargörande av EU:s och medlemsländernas livsmedelslagar (t.ex. användningen av ”bäst före-märkning”), regler för livsmedelshygien och momsregler.
  • Skatteincitament eller andra ekonomiska incitament för att se till att det inte kostar mer att ge bort överbliven mat än att göra sig av med den på annat sätt.
  • Riktlinjer om välgörenhetsdonationer där man klargör ansvarsfrågan och uppmuntrar företagen att införa vidaredistribution i sin leveranskedja.
  • Ekonomiskt stöd till livsmedelsbanker för att stärka deras verksamhet och täcka färskvaruhanteringen eller transportkostnaderna.

Alla aktörer måste samarbete för att ta itu med så många olika frågor och i vissa fall brister och samtidigt hitta nya möjligheter för att se till att säker, överbliven mat har möjlighet att nå behövande människor. En viktig aktör är t.ex. arbetsgruppen om matsvinn och matavfall som leds av GD Hälsa och livsmedelssäkerhet.

Så låt oss tillsammans kämpa för att säker, överbliven mat inte hamnar i soptunnan utan går till de som behöver den mest.