Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door Tonio Borg, Europees commissaris voor gezondheid

Door Tonio Borg, Europees commissaris voor gezondheid

Ik vind dat iedereen recht op gezondheid heeft. Iedereen zou goede gezondheidszorg moeten krijgen, ongeacht geslacht, leeftijd, ras, seksuele oriëntatie, aandoening, sociale status, opleidingsniveau of woonplaats. Daarom moeten we discriminatie in de gezondheidszorg bestrijden.

Vorig jaar heb ik het Europees parlement toegezegd dat ik alle vormen van discriminatie in de gezondheidszorg zal aanpakken.

Sindsdien heb ik geluisterd naar mensen die gediscrimineerd worden, die zich gestigmatiseerd voelen en die moeite hebben passende zorg te krijgen vanwege hun aandoening, keuzes of afkomst. Er zijn allerlei mensen naar mij toe gekomen die niet eerlijk behandeld zijn, bijvoorbeeld mensen met hiv/aids of uit etnische minderheden. Gelijkheid betekent niet dat er speciale rechten komen voor bepaalde bevolkingsgroepen. Gelijkheid betekent dat aan niemand rechten worden ontzegd, noch opzettelijk, noch door veronachtzaming van hun behoeften.

We moeten mensen die gediscrimineerd worden, helpen en oplossingen zoeken. Daarom heb ik een groot aantal belanghebbenden uitgenodigd in oktober naar Gastein en in maart naar Brussel te komen voor een grote conferentie over discriminatiebestrijding. Daar gaan we bespreken wat we kunnen doen. Het is belangrijk dat de EU-landen tot actie worden aangezet om ervoor te zorgen dat iedereen passende gezondheidszorg en preventieve zorg krijgt en om iedere vorm van discriminatie uit te bannen.

De EU zet zich via een reeks programma's en activiteiten actief in voor de grondrechten van alle EU-inwoners. Op grond van het Verdrag van Lissabon en het EU-Handvest van de grondrechten is iedere discriminatie verboden, met name die op grond van geslacht, leeftijd, handicap, geloofsovertuiging, ras, etnische afkomst of seksuele oriëntatie.

Hoewel de ongelijkheid op het gebied van gezondheid de laatste jaren al flink is teruggedrongen in de EU (zie het Engelstalige report on health inequalitiespdf), moeten we aandacht blijven besteden aan dit onderwerp om de verschillen tussen bevolkingsgroepen, regio's en landen te verminderen en om kwetsbare groepen te helpen de weg naar de gezondheidszorg te vinden.

Het wegwerken van de ongelijkheden op het gebied van gezondheid blijft belangrijk voor de sociale samenhang in Europa.

Discriminatiebestrijding in de gezondheidszorg

Meer over dit onderwerp