Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Tonio Borg, comisar european pentru sănătate

Tonio Borg, comisar european pentru sănătate

Eu cred că sistemele de sănătate sunt destinate absolut tuturor europenilor. Şi absolut toţi europenii ar trebui să aibă acces la servicii medicale de calitate, indiferent de sex, vârstă, rasă, orientare sexuală, boală, statut social, educaţie sau ţara de reşedinţă. Pentru aceasta însă, mai avem de luptat împotriva discriminării în domeniul sănătăţii.

Anul trecut, am promis în faţa Parlamentului European că voi lupta împotriva oricărei forme de discriminare în sănătate.

De atunci, am ascultat vocile celor care se simt discriminaţi şi stigmatizaţi, vocile celor care nu primesc serviciile medicale de care au nevoie din cauza bolii de care suferă, a originii pe care o au sau a alegerilor pe care le-au făcut. Am discutat cu cei care mi s-au adresat pentru că nu au fost trataţi la fel, de la oameni infectaţi cu HIV/SIDA până la cei aparţinând anumitor minorităţi etnice. Conceptul de egalitate nu presupune că unele categorii de populaţie ar trebui să beneficieze de drepturi suplimentare, ci că nimeni nu ar trebui să le îngrădească, în mod voit sau din neglijenţă, accesul la drepturile care le revin.

Avem datoria de a sări în ajutorul celor discriminaţi şi de a găsi soluţii la această problemă. Iată de ce am invitat un număr mare de părţi interesate să participe la conferinţa de la Gastein, din luna octombrie a acestui an, şi la cea de la Bruxelles, din luna martie a anului viitor. Vom căuta împreună cele mai bune modalităţi de a asigura accesul tuturor europenilor la servicii medicale. Subliniez că este important să avem o dezbatere reală, cu rezultate concrete privind măsurile pe care le putem lua pentru a sprijini statele membre în eforturile lor de a combate orice formă de discriminare şi de a îmbunătăţi accesul populaţiei la asistenţă medicală şi preventivă de calitate.

Uniunea Europeană promovează şi protejează drepturile fundamentale ale omului printr-o gamă largă de programe şi activităţi. Atribuţiile în acest domeniu îi revin conform Tratatului de la Lisabona şi a Cartei drepturilor fundamentale a UE, documente care interzic orice formă de discriminare, pe criterii de sex, vârstă, handicap, religie, confesiune, rasă, etnie şi orientare sexuală.

Potrivit celui mai recent raport privind inegalităţile în materie de sănătatepdf, situaţia în UE s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani. Totuşi, trebuie să acţionăm hotărât pentru a înlătura inegalităţile care mai există între diferite grupuri sociale, regiuni sau state membre şi pentru a asigura accesul categoriilor vulnerabile de populaţie la îngrijiri medicale de calitate.

Nu putem vorbi de coeziune socială la nivel european decât în condiţiile în care combatem discriminarea şi inegalitatea.