Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door Paola Testori Coggi, directeur-generaal Gezondheid en consumenten, Europese Commissie

Door Paola Testori Coggi, directeur-generaal Gezondheid en consumenten, Europese Commissie

Op 20 februari 2013 nam de Europese Commissie verscheidene maatregelen voor sociale investeringen met het oog op groei en cohesie. In de nota "Investeren in gezondheid", die bij het pakket is gevoegd, noemt zij gezondheid een onlosmakelijk deel van de strategie "Europa 2020".

In de nota dringt zij aan op hervormingen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot goede gezondheidszorg en dat overheidsmiddelen efficiënt worden gebruikt. Dat sluit aan op de Jaarlijkse groeianalyse van 2013 pdf, waarin wordt gewezen op het belang van gezondheid voor economisch herstel en werkgelegenheid en wordt aanbevolen de gezondheidsstelsels kostenefficiënter en duurzamer te maken.

Volgens "Investeren in gezondheid" is gezondheid waardevol op zichzelf, maar zijn gezondheidsuitgaven ook goed voor de economische groei:

Investeren in duurzame gezondheidsstelsels

De Europese gezondheidsstelsels zijn de kern van de sociale zekerheid en de hoeksteen van de sociale markteconomie. De economische crisis, demografische veranderingen en veranderende ziektepatronen maken hervormingen en moderniseringen noodzakelijk. Maar het is belangrijk om kortetermijndenken te vermijden. De EU kan de hervormingen in haar lidstaten ondersteunen met innovatie en een betere analyse van de prestaties van gezondheidsstelsels. Meer efficiëntie kan onder meer worden bereikt door minder onnodige ziekenhuisopnames, beperking van het gebruik van specialisten, een betere eerstelijnszorg, goedkopere (generische) geneesmiddelen en besluitvorming op basis van de kostenefficiëntie van gezondheidstechnologieën.

Gezondheid als investering in menselijk kapitaal

Gezonde mensen blijven langer actief en zijn productiever. Dat is goed voor de economische groei. Investeringen in gezondheid voorkomen bovendien ziektekosten en ziekteverzuim.

Chronische ziekten zijn een zware last voor de patiënten, maar ook voor de economie. Darom moet het beleid vooral gericht zijn op ziektepreventie en gezondheidsbevordering. Het Europees innovatiepartnerschap voor actief en gezond ouder worden ontwikkelt interessante voorbeelden van maatregelen waardoor bejaarden gezonder, actiever en onafhankelijk blijven.

Investeren in het terugdringen van gezondheidsongelijkheid

Er zijn grote gezondheidsverschillen in en tussen de EU-landen. Dat geldt het meest van al voor kwetsbare groepen, zoals sommige etnische minderheden en migranten. Het terugdringen van gezondheidsongelijkheden draagt bij tot sociale cohesie en doorbreekt de vicieuze cirkel van gezondheidsproblemen, armoede en uitsluiting. Gezondheidsongelijkheid is een verspilling van talenten en een groot verlies voor de economie. Armoede en sociale uitsluiting kunnen worden bestreden door iedereen toegang te geven tot gezondheidszorg en door op alle beleidsgebieden rekening te houden met gezondheid.

Kortom, met deze nota wil de Commissie duidelijk maken dat kostenefficiënte uitgaven, structurele hervormingen en degelijke innovatie leiden tot meer efficiëntie en betere resultaten.

Gezondheid is prioriteit in sociaal investeringspakket

Meer over dit onderwerp