Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Europese pijler van sociale rechten: toepassing

“Nu we de pandemie langzamerhand de baas worden, de noodzakelijke hervormingen voorbereiden en de dubbele groene en digitale transitie versnellen, ben ik van mening dat het tijd is om ook de sociale spelregels aan te passen. Regels die de solidariteit tussen de generaties waarborgen. Regels die ondernemers belonen omdat ze zorgen voor hun werknemers. Die gericht zijn op banen en mogelijkheden scheppen. Die vaardigheden, innovatie en sociale bescherming op voet van gelijkheid zetten.”

Voorzitter Von der Leyen, 20 januari 2021

 

Acties

De twintig beginselen van de Europese pijler van sociale rechten

Beter tegemoetkomen aan de rechten van burgers aan de hand van twintig kernbeginselen, dat is waar het om draait bij de pijler van sociale rechten. Lees hier de gemakkelijk te lezen versie over de twintig beginselen (in het Engels).

Het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten

Het actieplan bevat concrete initiatieven om de Europese pijler van sociale rechten uit te voeren. Het plan stelt de kerndoelen voor de EU voor 2030 voor.

Achtergrond

Europa herbergt de meest egalitaire samenlevingen in de wereld, de hoogste normen op het gebied van arbeidsomstandigheden en brede sociale bescherming. In 2017 hebben het Europees Parlement, de Raad en de Commissie op de top van Göteborg de Europese pijler van sociale rechten afgekondigd. Die “pijler” telt twintig kernbeginselen die als bakens dienen om ons naar een sterk sociaal Europa te leiden dat rechtvaardig is, niemand langs de zijlijn laat staan en volop kansen biedt in deze 21e eeuw.

Er moet meer gebeuren om aan de hand van die twintig beginselen een eerlijkere en beter functionerende arbeidsmarkt en een goed sociaal vangnet voor alle Europeanen te realiseren. Met het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten stelt de Commissie concrete initiatieven voor waarmee dat doel kan worden bereikt. De uitvoering van dat plan is een gezamenlijke taak voor de EU-instellingen, de nationale, regionale en lokale autoriteiten, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld.

Sociale top van Porto en sociaal engagement van Porto

Op de sociale top van Porto op 7-8 mei 2021, een initiatief van het Portugese voorzitterschap van de Raad, is nog eens bevestigd dat de mens bij het herstel van Europa en ook daarna op de eerste plaats moet komen. Daarnaast vormde de top een uitgelezen kans om op het hoogste politieke niveau samen de belofte om de sociale pijler uit te voeren, te hernieuwen.

Op 7 mei hebben de partners de drie kerndoelen voor 2030 van het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten van de Commissie onderschreven in een gezamenlijke verklaring van Porto over sociaal engagement.

Op 8 mei hebben de leden van de Europese Raad de Verklaring van Porto over sociale zaken aangenomen.

Op 25 juni heeft de Europese Raad de EU-kerndoelen van het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten conform de Verklaring van Porto verwelkomd.

Europees forum over werkgelegenheid en sociale rechten

Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, ministers en academici hebben, samen met beleidsmakers en belanghebbenden, de huidige maatschappelijke uitdagingen en kansen van de groene transitie besproken tijdens het eerste Europees Forum over werkgelegenheid en sociale rechten op 16-17 november 2022.

De mensen in de hele EU zijn momenteel het meest bezorgd over de kosten van levensonderhoud. Nu de energievoorziening een prioriteit wordt als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zijn de mensen gefocust op het betalen van hun rekeningen. Wil de Europese Unie haar klimaatambities waarmaken, dan moet het juiste beleid worden gevoerd om ervoor te zorgen dat de transitie sociaal rechtvaardig is en niemand langs de zijlijn blijft staan.

Het thema van de tweede editie van het Europees Forum over werkgelegenheid en sociale rechten op 16 en 17 november 2023 was de impact van kunstmatige intelligentie op de wereld van het werk.

Snelle technologische veranderingen en nieuwe digitale technologieën zorgen voor nieuwe banen, verbeteren de toegang tot onderwijs, stimuleren de productiviteit en vergroten de efficiëntie. Deze vooruitgang onderstreept echter ook de toenemende ongelijkheid en een gebrek aan transparantie in de hele wereld. De sprekers van het forum bespraken hoe we rechtvaardigheid, inclusiviteit en transparantie kunnen waarborgen bij het navigeren door de nieuwe wereld van het werk.

Volg ons en geef uw mening!

Delen