Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Microfinanţarea Progress

Ce este instrumentul de microfinanţare Progress?

Instrumentul european de microfinanţare Progress (microfinanţarea Progress) a fost lansat în 2010 pentru a facilita accesul întreprinderilor mici la microcredite (împrumuturi mai mici de 25 000 de euro).

Instrumentul nu oferă fonduri direct antreprenorilor, ci sprijină furnizorii de microcredite selectaţi la nivelul UE, oferindu-le:

  • garanţii, reducând astfel riscul unor eventuale pierderi
  • finanţare, pentru a mări volumul de microcredite.

Furnizorii de microcredite pot fi bănci publice sau private, instituţii nebancare şi organizaţii non-profit care acordă microfinanţare.

Condiţiile de creditare de care vor beneficia antreprenorii (sumă, durată, dobândă, comisioane, timpul necesar pentru obţinerea împrumutului) depind de furnizorul de microcredite la care apelează.

Microfinanţarea Progress nu poate fi folosită pentru a acoperi linii de credit (overdraft, linii de credit revolving pe termen scurt etc.).

Pot beneficia de microfinanţarea Progress?

Da, dacă:

  • doriţi să desfăşuraţi activităţi independente ori să înfiinţaţi sau să dezvoltaţi o microîntreprindere (cu mai puţin de 10 angajaţi) - în special o întreprindere socială
  • sunteţi şomer
  • v-aţi retras temporar de pe piaţa muncii
  • nu puteţi obţine credite standard din motive legate de sex, vârstă, handicap, apartenenţa la o minoritate etc.

Cum pot depune o cerere de microfinanţare?

Mai întâi, verificaţi dacă există vreun furnizor de microcredite în ţara dumneavoastră. Acesta vă poate oferi toate informaţiile legate de cererea de credit şi de procedura de acordare şi vă va recepţiona cererea de solicitare a microcreditului.

Cum puteţi deveni furnizor de microcredite prin instrumentul Progress

Instrumentul de microfinanţare Progress este susţinut de Comisia Europeană şi de Banca Europeană de Investiţii şi este gestionat de Fondul european de investiţii.

Alte linkuri

Alte programe de microfinanţare

Distribuiți pagina