Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige - Barn med funktionsnedsättning

Det här kapitlet tar upp stöd som barn med funktionsnedsättning och deras föräldrar eller andra vårdnadshavare kan få. Det beskriver villkoren som måste uppfyllas för att få stöd, hur mycket man kan få samt hur man gör för att anmäla och ansöka om stöd.

Kapitlet omfattar:

  • Vårdbidrag för funktionshindrade barn
  • Omvårdnadsbidrag för funktionshindrade barn
  • Vårdbidrag för funktionshindrade barn
  • Merkostnadsersättning
  • Kontaktdagar
  • Tillfällig föräldrapenning

I vilken situation kan jag få stöd?

Barn med funktionsnedsättning och deras föräldrar samt andra vårdnadshavare kan få flera typer av stöd. Barn som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) kan få personlig assistans från kommunen. I vissa fall kan de få assistansersättning från Försäkringskassan. De kan också få bilstöd för att köpa eller anpassa bil eller annat fordon till funktionsnedsättningen. Dessa ersättningar beskrivs mer i kapitlet Stöd till personer med funktionsnedsättning.

Som förälder eller som annan vårdnadshavare kan du få vårdbidrag för funktionshindrade barn/barn med funktionsnedsättning, om ditt barn behöver extra vård eller tillsyn eller extra bidrag om ni har merkostnader på grund av barnets funktionsnedsättning. Föräldrar till barn som omfattas av LSS kan även få tillfällig föräldrapenning för tio kontaktdagar per år samt vid tillfällig sjukdom fram till dess att barnet är 23 år. Föräldrar till barn med funktionsnedsättning som inte omfattas av LSS kan få tillfällig föräldrapenning på grund av tillfällig sjukdom hos barnet till dess att barnet fyllt 16 år.

Vilka villkor måste jag uppfylla?

Omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning

Föräldrar till barn med funktionsnedsättning som kräver extra vård och försörjning kan ansöka om omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning. Om ditt barn kräver mer omvårdnad och tillsyn än ett barn som inte är sjukt eller har en funktionsnedsättning och kommer att kräva vård och tillsyn under minst 6 månader kan du få omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning. Till sådan vård räknas direkta vårdåtgärder men även annat stöd, såsom specialträning och undervisning eller motiveringsstöd till ditt barn. Detta kan även inkludera tillsyn så att ditt barn inte rymmer eller hamnar i farliga situationer. Du kan få omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning från det att barnet föds fram till juni det år barnet fyller 19 år.

Vårdbidrag för funktionshindrade barn

Behöver ditt barn mer tillsyn och vård än ett barn utan sjukdom eller funktionshinder och kommer behöva det i minst sex månader så kan du få vårdnadsbidrag för funktionshindrade barn. Som vård räknas direkta vårdinsatser men också annan hjälp som särskild träning eller att aktivera och motivera ditt barn. Det kan också handla om tillsyn så att ditt barn inte rymmer eller hittar på farliga saker. Du kan få vårdbidrag för funktionshindrade barn från att barnet är nyfött till och med juni det år barnet fyller 19. Omvårdnadsbidraget för barn med funktionsnedsättning kommer att ersätta vårdbidraget för funktionshindrade barn, men bidragen kommer att löpa parallellt under en viss period framöver. Det kommer dock inte att längre vara möjligt att söka vårdbidraget för funktionshindrade barn efter den 1 januari 2019.

Omvårdnadsbidraget och merkostnadsersättning för barn med funktionsnedsättning trädde i kraft den 1 januari 2019 och kommer på sikt att ersätta vårdbidraget för funktionshindrade barn:

Merkostnadsersättning

Merkostnadsersättningen för personer med högre levnadskostnader på grund av sin funktionsnedsättning kommer att gälla såväl barn som vuxna med funktionsnedsättning. Den nya ersättningen inbegriper flera förenklingar som kommer att göra ersättningarna mer förutsebara och tydliga för personer med funktionsnedsättning, dvs. det nya regelverket kommer att förklara vilka levnadskostnader som ingår i merkostnadsersättningen för funktionshindrade på ett tydligare och enklare sätt.

Kontaktdagar

Du kan få ersättning för 10 kontaktdagar per barn och år om ditt barn är upp till 16 år och omfattas av LSS, om du har sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Du kan få ersättning för att delta i föräldrautbildning, besöka barnets skola eller medverka i aktivitet som anordnas av skolan. Barnet behöver inte alltid vara med. Kontaktdagar kan användas av andra än barnets biologiska föräldrar så som de som bor med föräldern, familjehemsförälder eller annan person som har vårdnad om barnet.

Tillfällig föräldrapenning

Du som är förälder till ett barn som omfattas av LSS kan få tillfällig föräldrapenning även efter det att barnet fyllt 12 år. Detsamma gäller den som bor tillsammans med en förälder, familjehemsförälder eller annan vårdnadshavare. Du kan få ersättning om du behöver avstå från att arbeta på grund av sjukdom eller smitta hos barnet. Får du vårdbidrag för funktionshindrade barn kan du inte få tillfällig föräldrapenning för samma vård och tillsynsbehov som du redan får vårdbidrag för funktionshindrade barn för.

Du kan i vissa fall få tillfällig föräldrapenning under högst 120 dagar per barn och år fram till dess barnet fyller 21. Går ditt barn i särskolans gymnasium eller är svårt rörelsehindrat och går i en särskild gymnasieskola kan du få stöd till slutet av vårterminen det år barnet fyller 23 år.

Annat stöd för barn med funktionsnedsättning

Föräldrar till barn som omfattas av LSS kan även få assistansersättning och bilstöd. Dessa ersättningar beskrivs närmare i kapitlet Personer med funktionsnedsättning.

Vad har jag rätt till och hur får jag del av det?

Stöd

Ersättning

Omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning

516-10 063 kr per månad

Vårdbidrag för funktionshindrade barn

Merkostnadsersättning

516-10 063 kr per månad

För att få merkostnadsersättning måste du ha ytterligare kostnader på minst 12 075 kronor per år under 2022

Nivåerna justeras vid inledningen av varje nytt år.
För 2022 är nivåerna följande:

1 208 kr per månad (nivå 1)

1 610 kr per månad (nivå 2)

2 013 kr per månad (nivå 3)

2 415 kr per månad (nivå 4)

2 818 kr per månad (nivå 5)

Kontaktdagar

80 % av inkomst

Tillfällig föräldrapenning

80 % av inkomst

Omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning

Bidraget kan får både för vård och tillsyn. Du kan få helt, tre fjärdedelars, halvt och en fjärdedels omvårdnadsbidrag. Hur mycket du får beror på Försäkringskassans bedömning av ditt barns behov.

Vårdbidrag för funktionshindrade barn

Du kan få vårdbidrag för funktionshindrade barn för både vård och tillsyn samt merkostnader eller bara för merkostnader. Det kan handla om kostnader för läkemedel, särskild mat, tvätt och mycket annat. Du kan få helt, tre fjärdedels, halvt eller en fjärdedels vårdbidrag. För att få det lägsta beloppet ska barnet behöva vård minst sju timmar per vecka, behöva mycket tillsyn eller så ska merkostnaderna vara stora. För högre belopp finns inte någon specifik gräns. Hur mycket du får beror på Försäkringskassans bedömning av ditt barns behov.

Har du bara stöd för merkostnader kan du få ersättning som beror på hur stora dina kostnader är. Du kan få vårdbidrag för mer än ett barn men inte för fler än två barn. Efter den 1 januari går det inte längre att ansöka om vårdbidrag för funktionshindrade barn.

Merkostnadsersättning

Hur hög ersättning du får beror på hur höga dina merkostnader är. Det finns fem olika nivåer. Merkostnadsersättningen är skattefri. Ansöker gör du på blankett från Försäkringskassan.

Kontaktdagar

För kontaktdagar får du samma ersättning som när du är hemma med sjukt barn. Det är knappt 80 procent av din inkomst. Har du e-legitimation kan du ansöka om kontaktdagar på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida. Du kan även ansöka på blankett.

Tillfällig föräldrapenning

Du får knappt 80 procent av din inkomst i ersättning. Har du e-legitimation kan du anmäla och ansöka om tillfällig föräldrapenning på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida. I annat fall kan du anmäla till Försäkringskassans kundcenter och därefter ansöka på blankett.

Förklaring av fackspråk

LSS står för Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Du hittar lagen under Känn till dina rättigheter.

Familjehemsförälder är en person som står för den vardagliga omsorgen i ett familjehem där ett barn med funktionshinder kan placeras. De kallades tidigare fosterförälder.

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Huvudregeln är att den inkomst som kvalificerar dig för sjukersättning grundar sig på ditt arbete.

E-legitimation - se kapitlet om Ersättning vid sjukdom.

PBB står för prisbasbelopp. Detta belopp används i flera svenska regelverk. Beloppen ändras varje år för att följa den generella prisnivån i Sverige.

Formulär att fylla i

  • 3084 Ansökan om omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning
  • 3085 ansökan om merkostnadsersättning

Kontakta Försäkringskassans kundcenter för att beställa blankett för kontaktdagar.

Känn till dina rättigheter

Sverige:

EU:

Vem behöver du kontakta?

Försäkringskassan

Hemsida: www.forsakringskassan.se

Kundcenter e-post: kundcenter@forsakringskassan.se

Kundcenter telefon: +46 771524524

Hitta din lokala försäkringskassa

Sveriges Kommuner och Landsting, SKR, har kontaktuppgifter till alla kommuner i Sverige.

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan