Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

România - Îngrijirea pe termen lung

Acest capitol oferă informații despre prestațiile sociale și serviciile sociale oferite persoanelor cu handicap si persoanelor vârstnice care au nevoie de îngrijire pe termen lung.

Îngrijirea pe termen lung este cea oferită unei persoane pentru ca aceasta să-și poată satisface cerințele firești ale vieții cotidiene, pentru o perioadă mai mare de 60 zile.

Serviciile sociale descrise sunt:

  • Îngrijirea la domiciliu;
  • Îngrijirea în centre de zi de asistență și recuperare;
  • Îngrijirea în centre rezidențiale.

Beneficiile sociale descrise sunt:

  • Indemnizația pentru persoanele cu handicap;
  • Indemnizația de însoțitor.

În ce situații pot să cer beneficii?

Beneficiile de îngrijire pe termen lung se acordă persoanelor cu handicap. Persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficiențelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale și/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața socială, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării și incluziunii sociale.

În funcție de gradul și tipul de handicap, o persoană poate beneficia de îngrijire la domiciliu din partea unui asistent personal (sau de o indemnizație de însoțitor acordată ca alternativă la asistentul personal), îngrijire în centre de zi și servicii în ambulatoriu în Centrele de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu (CSRNA) sau îngrijire în centre rezidențiale.

Persoanele vârstnice (persoanele care au atins vârsta standard de pensionare) au dreptul la asistență socială în conformitate cu situația sociomedicală și resursele economice ale acestora. Acestea au dreptul la îngrijire la domiciliu, îngrijire în centre de zi și îngrijire în centre rezidențiale Nevoile persoanelor vârstnice aflate în situația de a-și fi pierdut total sau parțial autonomia sunt stabilite pe baza grilei naționale care prevede criteriile gradelor de dependență. Criteriile pentru clasificarea în grade de dependență se bazează pe Clasificarea Internațională a Funcționării, Dizabilității și Sănătății stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Prin dependență se înțelege situația unei persoane care, ca rezultat al pierderii autonomiei din cauze fizice, psihice sau mentale, necesită ajutor semnificativ și/sau îngrijire pentru a realiza activitățile de bază ale vieții de zi cu zi.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Au dreptul la îngrijire pe termen lung copiii și adulții cu handicap care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Sunt fie cetățeni români, fie cetățeni ai unor alte state sau apatrizi, cu domiciliul sau reședința în România.
  • Sunt încadrați într-un grad și tip de handicap. Gradele de handicap sunt: ușor, mediu, accentuat și grav. Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
  • Pot beneficia de serviciile unui asistent personal profesionist la domiciliul acestuia; adultul cu handicap grav sau accentuat nu trebuie să dispună de spațiu de locuit și nu trebuie să realizeze venituri mai mari decât salariul mediu pe economie.
  • Li s-a recomandat o formă de servicii de sprijin de către Comisia pentru Evaluarea Persoanelor Adulte cu Dizabilități.

Au dreptul la îngrijire temporară sau permanentă, după caz, persoanele cu vârsta peste vârsta standard de pensionare și care se află într-una dintre următoarele situații:

  • Nu au familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta.
  • Nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii.
  • Nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare.
  • Nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată.
  • Se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile sociomedicale, datorită unei boli ori stării fizice sau psihice.

La ce beneficii am dreptul și cum le pot obține?

Îngrijirea la domiciliu

Atât persoanele cu handicap, cât și persoanele vârstnice aflate în nevoie, pot solicita servicii de îngrijire personală acordate la domiciliu, de către îngrijitori formali sau informali.

Pentru oferirea de îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice dependente, consiliile locale pot angaja personal pe baza unei plăți pe oră, cu fracțiune de normă sau cu normă întreagă, în funcție de perioada de îngrijire necesară.

Soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program de muncă lunar redus la o jumătate de normă. Bugetul local plătește drepturile salariale pentru cealaltă jumătate de normă.

Serviciile comunitare oferire persoanelor vârstnice la domiciliu sunt:

  • activități de bază din viața de zi cu zi, în special: asigurarea igienei personale, îmbrăcarea și dezbrăcarea, hrănirea și hidratarea, asigurarea igienei eliminării, transferul și mobilizarea, deplasarea în interiorul locuinței, comunicarea;
  • activități importante din viața de zi cu zi, în special: pregătirea mâncării, cumpărăturile, întreținerea locuinței și spălarea rufelor, facilitarea deplasărilor în aer liber, administrarea și gestionarea proprietății, însoțirea și socializarea;
  • servicii de reabilitare și de adaptare a mediului: mici îmbunătățiri, reparații etc.;
  • servicii de reabilitare: fizioterapie, gimnastică medicală, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagogie, logoterapie, podiatrie etc.
  • servicii medicale sub forma consultațiilor și îngrijirii medicale la domiciliu sau în instituții medicale, consultații și servicii stomatologice, administrarea medicamentelor, furnizarea de materiale sanitare și dispozitive medicale (în conformitate cu legea asigurărilor sociale de sănătate).

Persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii au obligația să plătească lunar o contribuție de întreținere dacă primesc îngrijiri la domiciliu. Sumele sunt stabilite de către autoritățile locale, respectiv de către furnizorul de servicii sociale, de la caz la caz, în urma unei evaluări complexe bazate pe costul mediu lunar al serviciilor sociale, precum și pe venitul persoanei vârstnice și, după caz, al reprezentanților săi legali.

Adultul cu handicap vizual grav poate alege între a avea un asistent personal sau a primi o indemnizație de însoțitor (descrisă mai jos).

Îngrijirea în centre de zi de asistență și recuperare

Persoanele cu handicap pot beneficia de servicii de îngrijire si protecție oferite în centre de zi. Acestea oferă servicii sociale, medicale, educaționale etc.

Serviciile comunitate furnizate persoanelor vârstnice în centre de zi de asistență și recuperare sunt, după caz:

  • activități de bază din viața de zi cu zi, în special: asigurarea igienei personale, îmbrăcarea și dezbrăcarea, hrănirea și hidratarea, asigurarea igienei eliminării, transferul și mobilizarea, deplasarea în interiorul locuinței, comunicarea;
  • activități importante din viața de zi cu zi, în special: pregătirea mâncării, cumpărăturile, întreținerea locuinței și spălarea rufelor, facilitarea deplasărilor în aer liber, administrarea și gestionarea proprietății, însoțirea și socializarea;
  • servicii de reabilitare: fizioterapie, gimnastică medicală, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagogie, logoterapie, podiatrie etc;
  • consiliere și informare psihosocială, consiliere juridică, socializare și recreere, organizare și implicare în comunitate și activități culturale, asistență și sprijin pentru familia persoanei în vârstă, sprijin pentru activități administrative și gestionarea proprietății;
  • linie telefonică de urgență;
  • furnizarea de alimente, ajutor material;
  • servicii de asistență medicală primară și de specialitate.

Serviciile comunitare consiliere sunt furnizate gratuit de asistenți sociali, ca drept fundamental al persoanelor vârstnice.

Îngrijirea în centre rezidențiale

Persoanele cu handicap au dreptul de asemenea la servicii de îngrijire în cadrul centrelor rezidențiale. Acestea sunt cele în care persoanele cu handicap sunt găzduite cel puțin 24 ore. Cu excepția centrelor rezidențiale de criză și a locuințelor protejate, admiterea persoanei cu handicap într-un centru rezidențial se face doar în cazul în care acesteia nu i se pot asigura protecția și îngrijirea la domiciliu.

Persoanele cu handicap care primesc îngrijiri în centrele rezidențiale trebuie să plătească o contribuție lunară care este de 900 RON.

Persoanele vârstnice aflate în nevoie au dreptul la îngrijirea temporară sau permanentă într-un cămin pentru persoane vârstnice, în cluburi pentru vârstnici, case de îngrijire temporară, apartamente și locuințe sociale, precum și altele asemenea.

Serviciile furnizate persoanelor vârstnice în centrele rezidențiale sunt:

  • servicii sociale, constând în ajutor legat de gospodărire, consiliere juridică și administrativă, modalități de prevenire a marginalizării sociale și reintegrare socială în legătură cu eficacitatea psihică;
  • servicii sociomedicale, constând în asistența pentru menținerea sau reabilitarea capacităților fizice sau intelectuale, oferirea de programe de terapie ocupațională, sprijin pentru asigurarea igienei corporale;
  • servicii medicale, constând în consultații și tratamente, la cabinetul medical, în instituții medicale sau la patul pacientului dacă acesta este imobilizat, servicii de îngrijire-infirmerie, asigurare pentru medicamente, furnizarea dispozitivelor medicale, consultații și servicii stomatologice.

Următoarele criterii de prioritate sunt luate în considerare pentru admiterea unei persoane vârstnice într-un cămin de bătrâni:

  • Necesită îngrijire medicală permanentă deosebită care nu poate fi asigurată la domiciliu.
  • Nu se poate gospodări singură.
  • Este lipsită de susținători legali sau aceștia nu pot să își îndeplinească obligațiile datorită stării de sănătate sau situației economice și a sarcinilor familiale.
  • Nu are locuință și nu realizează venituri proprii.

Dacă realizează venituri sau au susținători legali, persoanele vârstnice care primesc îngrijiri în centre rezidențiale trebuie să plătească lunar o contribuție de întreținere stabilită pe baza costului mediu lunar de întreținere stabilit anual de consiliile locale și/sau județene, precum și a venitului persoanei vârstnice și, după caz, al reprezentanților săi legali.

Indemnizația pentru persoanele cu handicap

Indiferent de venituri, persoanele cu handicap beneficiază de indemnizație lunară și de buget personal complementar lunar.

Indemnizația lunară este de:

  • 419 RON pentru adultul cu handicap grav;
  • 317 RON pentru adultul cu handicap accentuat.

Bugetul personal complementar lunar este de:

  • 179 RON pentru adultul cu handicap grav;
  • 132 RON pentru adultul cu handicap accentuat;
  • 72 RON pentru adultul cu handicap mediu.

Familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat or mediu beneficiază de asemenea de bugetul personal complementar lunar pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere, egal cu:

  • 359 RON pentru copilul cu handicap grav;
  • 210 RON pentru copilul cu handicap accentuat;
  • 72 RON pentru copilul cu handicap mediu.

Indemnizația de însoțitor

Adultul cu handicap vizual grav poate alege între a avea un asistent personal sau a primi indemnizație de însoțitor. Însoțitorul personal poate primi un salariu net plătit din fonduri publice începând de la suma de 1.898 RON pe lună pe baza unui contract individual de muncă. Valoarea indemnizației este de 1.898 RON în 2023.

Adultul cu handicap grav care are și calitatea de pensionar de invaliditate gradul I poate opta între a avea un asistent personal sau a primi indemnizația pentru însoțitor acordată de sistemul public de pensii, indemnizație reprezentând 80 % din valoarea unui punct de pensie, respectiv 1.428 RON din ianuarie 2023. Dreptul la această indemnizație se menține și după trecerea la pensia pentru limită de vârstă.

Cererile pentru obținerea prestațiilor de îngrijire pe termen lung se depun la serviciile specializate din cadrul primăriilor localităților, a administrațiilor județelor în care solicitantul își are domiciliul sau la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, după caz.

Explicații ale termenilor folosiți

  • Asistent personal profesionist: persoana fizică atestată care asigură la domiciliul său îngrijirea și protecția adultului cu handicap grav sau accentuat care nu are un spațiu de locuit, nu obține niciun venit sau obține un venit de până la salariul mediu pe economie.
  • Bugetul personal complementar: stabilește limitele cheltuielilor personale din cursul unei luni, în funcție de gradul de handicap, pentru plata taxei de abonament radio/TV, a abonamentului telefonic cu impulsuri incluse și a taxei pentru abonamentul la curentul electric.
  • Însoțitor: persoana care acompaniază persoana cu handicap și care beneficiază de drepturi în condițiile prevăzute de lege.

Formulare de care s-ar putea să aveți nevoie

Cunoașteți-vă drepturile!

Linkurile de mai jos oferă mai multe informații despre drepturile și obligațiile dumneavoastră. Aceste site-uri nu aparțin Comisiei Europene și nu reprezintă poziția Comisiei Europene asupra subiectului tratat:

Publicații și site-uri ale Comisiei Europene:

Ce instituții trebuie să contactez?

Direcțiile de asistență socială din cadrul primăriei localității sau autoritățile județului în care locuiți sau agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, după caz.

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina