Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

România - Indemnizația pentru creșterea copilului

Acest capitol oferă informații despre beneficiile la care au dreptul persoanele care au în grijă copii cu vârsta de până la doi ani sau până la trei ani în cazul copilului cu handicap.

Beneficiile descrise sunt:

  • Concediu pentru creșterea copilului și indemnizație pentru creșterea copilului;
  • Concediu pentru creșterea copilului cu handicap și indemnizație pentru creșterea copilului cu handicap;
  • Stimulentul de inserție.

În ce situații pot cere beneficii?

Concediul și indemnizația de creștere a copilului

Concediul și indemnizația de creștere a copilului se acordă părinților firești, părinților adoptivi, persoanelor cărora li s-au încredințat copii în vederea adopției, tutorilor legali sau persoanelor care au copii în plasament ori în plasament de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist, și care locuiesc împreună cu copilul sau copiii pentru care cer beneficii. Aceste persoane trebuie să aibă reședința în România.

Concediul pentru creșterea copilului cu handicap și indemnizația pentru creșterea copilului cu handicap

Concediul și indemnizația se acordă pentru maximum primii doi ani din viața copilului sau pentru primii trei ani, în cazul copiilor cu handicap.

Concediul pentru îngrijirea copilului cu handicap se poate prelungi până la împlinirea vârstei de șapte ani de către acesta, dacă unul dintre părinții firești sau dintre părinții adoptivi sau tutorele legal etc. o cer.

Stimulentul de inserție

Stimulentul de inserție este o sumă lunară plătită părinților care decid să își reia activitatea profesională înainte de terminarea concediului de creștere a copilului.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Pentru a putea beneficia de concediu și de indemnizația de creștere a copilului, precum și de stimulentul de inserție, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • să locuiți împreună cu copilul/copiii pentru care cereți beneficiul și să vă ocupați de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora;
  • să aveți domiciliul sau reședința legală în România;
  • să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii 2 ani dinaintea nașterii/adopției/preluării tutelei sau a luării în plasament a copilului sau să vă fi aflat într-una sau mai multe dintre situațiile anume definite de lege, ca de exemplu: să fi beneficiat de indemnizație de șomaj sau să fi fost în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă în vederea acordării acesteia; să fi beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări de sănătate sau de pensie de invaliditate etc.

În cazul în care ambii părinți îndeplinesc condițiile pentru a solicita concediul de creștere a copilului, cel puțin o lună din perioada totală a acestui concediu trebuie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Dacă, de exemplu, mama copilului a solicitat concediul și indemnizația, tatăl trebuie să solicite o lună de concediu și invers.

Dreptul la indemnizația de creștere a copilului se suspendă, printre altele, dacă beneficiarul este decăzut din drepturile părintești, este îndepărtat de la exercitarea tutelei, execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile, realizează venituri supuse impozitului în perioada în care primește indemnizația de creștere a copilului care depășesc 6.570 RON pe an etc.

Următoarele categorii de venituri se pot cumula cu indemnizația pentru creșterea copilului:

  • sumele obținute în baza legii, a contractului colectiv sau individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
  • indemnizațiile consilierilor locali sau județeni.

La ce beneficii am dreptul și cum le pot obține?

Părinții/tutorii/persoanele care au în plasament copii cu handicap au dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului până când copilul împlinește vârsta de trei ani, sau până la împlinirea de către acesta a vârstei de șapte ani. Valoarea indemnizației este între 1.314 RON și 8.500 RON pe lună. În situația anterioară, pe perioada celor 4 ani, nivelul minim al indemnizației stabilit este de 1.314 RON, adică de 2,5 ori indicatorul social de referință de 525,5 RON.

Indemnizația minimă se plătește pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină multiplă, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.

Persoanele cu dizabilități grave sau accentuate care au copii cu handicap în întreținere și care nu au niciun alt venit, cu excepția indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități, beneficiază de un sprijin lunar în valoare de 45 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului până când copilul împlinește vârsta de 3 ani și de 35 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului cu vârsta între 3 și 7 ani.

Persoanele cu dizabilități grave sau accentuate care au copii în întreținere și care nu îndeplinesc condițiile pentru acordarea concediului și a indemnizației pentru creșterea copilului beneficiază de un sprijin lunar în valoare de:

  • 45 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani;
  • 15 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului pentru copilul cu vârsta între doi și șapte ani.

Persoanele care au copii cu handicap în întreținere și care nu îndeplinesc condițiile pentru acordarea concediului și a indemnizației pentru creșterea copilului beneficiază de un sprijin lunar în valoare de 35 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani și în valoare de 15 % pentru copilul cu vârsta între trei și șapte ani.

Una dintre persoanele care au grijă efectiv de un copil cu un handicap sever sau pronunțat are dreptul la un program de lucru redus la 4 ore în fiecare lună, până când copilul împlinește vârsta de 18 ani și are dreptul la o indemnizație egală cu 50 % din nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, respectiv 657 RON.

Persoanele care solicită indemnizația de creștere a copilului sau stimulentul de inserție trebuie să depună o cerere adresată primăriei comunei/orașului/sectorului unde își are domiciliul sau reședința, însoțită de:

  • copia actului de identitate și a certificatului de naștere a copilului pentru care se solicită beneficiul ori, după caz, de livretul de familie, toate acestea certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primește documentele;
  • actele care dovedesc relația dintre solicitant și copil în cazul adopțiilor, al instituirii tutelei, al plasamentului;
  • documente care să ateste că solicitantul a realizat venituri supuse impozitului într-o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii/adopției/preluării tutelei copilului, precum și nivelul acestora, sau că se află într-o situație care îi dă dreptul de a beneficia de indemnizație;
  • dovada de suspendare a activităților profesionale pentru creșterea copilului;
  • alte documente necesare, după caz, pentru a dovedi că solicitantul este îndreptățit să primească concediul și indemnizația de creștere a copilului.

Persoana care solicită beneficiul are, totodată, obligația să comunice în scris orice modificare intervenită în situația sa, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariția acesteia.

Persoanele care se află în concediu de creștere a copilului și decid să își reia activitatea profesională înainte ca respectivul copil să împlinească vârsta de șase luni sau un an în cazul copilului cu dizabilități beneficiază de un stimulent de inserție lunar în valoare de 1.500 RON. Suma este acordată până când copilul împlinește vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități.

Persoanele care se află în concediu de creștere a copilului și decid să revină la locul de muncă după ce copilul împlinește șase luni sau un an în cazul copilului cu dizabilități primesc un stimulent de inserție lunar în valoare de 650 RON. Suma este acordată până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Concediul și indemnizația de creștere a copilului încetează odată cu întoarcerea la activitățile profesionale și acordarea stimulentului de inserție.

Din indemnizația de creștere a copilului și din stimulentul de inserție nu se rețin impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii stabilite de lege.

Indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție sunt plătite lunar prin mandat poștal sau, după caz, în contul curent personal ori contul de card al beneficiarului.

Explicații ale termenilor folosiți

  • Indicator social de referință (ISR): unitatea exprimată în lei pe baza căreia se calculează diferite prestații bănești de asigurări sociale în România. La 1 ianuarie 2023, ISR este de 525,5 RON.

Formulare de care s-ar putea să aveți nevoie

Cunoașteți-vă drepturile!

Linkul de mai jos oferă mai multe informații despre drepturile și obligațiile dumneavoastră. Acest site nu aparține Comisiei Europene și nu reprezintă poziția Comisiei Europene asupra subiectului tratat:

Publicații și site-uri ale Comisiei Europene:

Ce instituții trebuie să contactez?

Trebuie contactată primăria comunei/orașului/sectorului municipiului București în care aveți domiciliul sau reședința.

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina