Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

România - Maternitate

Acest capitol oferă informații despre beneficiile la care aveți dreptul în România dacă deveniți mamă.

Beneficiile descrise sunt:

  • Concediu medical și indemnizație pentru maternitate;
  • Concediu medical și indemnizație de risc maternal.

În ce situații pot să cer beneficii?

Concediul medical și indemnizația de maternitate se acordă femeii însărcinate sau celei aflate în primele șase-opt săptămâni după naștere (femeia lăuză) și însumează 126 de zile calendaristice.

Concediul de risc maternal se poate acorda femeilor gravide sau lăuze care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor. Indemnizația de risc maternal se poate acorda pe o perioadă de maximum 120 de zile înainte și după concediul de maternitate în urma recomandării medicului de familie sau a medicului de obstetrică-ginecologie.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Pentru a beneficia de concediu și indemnizație de maternitate trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • să aveți reședința legală în România;
  • să locuiți împreună cu copilul/copiii pentru care solicitați indemnizație;
  • să fi contribuit timp de cel puțin 6 luni la sistemul de asigurări sociale în ultimele 12 luni dinaintea concediului de maternitate.

Pentru a beneficia de concediu de risc maternal trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • să aveți reședința legală în România;
  • să fiți angajată și să solicitați acest concediu înaintea celui de maternitate sau, dacă sunteți lăuză sau alăptați, să cereți acest beneficiu după încheierea concediului de maternitate și numai în cazul în care nu solicitați indemnizație pentru creșterea copilului până la doi ani.

La ce beneficii am dreptul și cum le pot obține?

Indemnizația de maternitate

Indemnizația de maternitate este plătită mamei pentru o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care aceasta se află în concediu. Acesta este format din 63 de zile de concediu înainte de naștere (concediu prenatal) și 63 de zile după nașterea copilului (concediu postnatal). Primele 42 de zile de concediu de după nașterea copilului sunt obligatorii. Restul de 84 de zile pot să nu fie luate dacă nu sunt considerate necesare de către mamă sau pot să fie luate mai devreme, înaintea nașterii sau mai târziu, după naștere.

Indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele șase luni dinainte de concediul de maternitate. Această indemnizație este plătită pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate, chiar și în cazul în care copilul se naște mort.

Indemnizația de maternitate nu este supusă regimului de impozit pe venit.

Indemnizația de risc maternal

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75 % din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 6 luni dinaintea solicitării beneficiului. Se acordă pe o perioadă de maximum 120 de zile.

În cazul persoanelor salariate, concediul de maternitate și cel de risc maternal sunt acordate de către angajator pe baza recomandării medicului specialist sau a medicului de familie. Angajata însărcinată trebuie să își informeze angajatorul în scris și să atașeze documentul eliberat de către medic. Angajatorul este cel care plătește indemnizația de maternitate sau cea de risc maternal.

Persoanele care lucrează ca independent/persoană fizică autorizată trebuie să depună dosarul pentru concediu și indemnizație de maternitate la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparțin. Aceasta este cea care va plăti indemnizația de maternitate.

Explicații ale termenilor folosiți

  • Concediul de maternitate: un concediu medical care se acordă femeii însărcinate sau lăuze pe baza recomandării medicului specialist sau a medicului de familie.
  • Persoană fizică autorizată: persoana fizică autorizată să desfășoare orice formă de activitate economică legală, folosind în principal propria sa forță de muncă.

Formulare de care s-ar putea să aveți nevoie

Cunoașteți-vă drepturile!

Linkul de mai jos oferă mai multe informații despre drepturile și obligațiile dumneavoastră. Acest site nu aparține Comisiei Europene și nu reprezintă poziția Comisiei Europene asupra subiectului tratat:

Publicații și site-uri ale Comisiei Europene:

Ce instituții trebuie să contactez?

Casele județene de pensii și alte asigurări sociale.

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina