breadcrumb.ecName

Η Ομάδα MMB κερδίζει τη Μεγάλη Πρόκληση της Πολωνίας για ανάπτυξη της τεχνολογίας αιολικής ενέργειας

  • 16 Mar 2022
Η Aneta Ruzik, διευθύντρια προγράμματος για την Μεγάλη Πρόκληση της Πολωνίας – Ενέργεια, μιλά στο Panorama σχετικά με τη διοργάνωση του διαγωνισμού, στην οποία αναδείχθηκε νικήτρια η Ομάδα Gdańsk MMB, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Zbigniew Krzemiński, για το καλύτερο πρωτότυπο ενός εγχώριου σταθμού αιολικής ενέργειας. Η Μεγάλη Πρόκληση – Ενέργεια ήταν ένας ανοιχτός διαγωνισμός για φορείς καινοτομίας, εφευρέτες, ερευνητές, φοιτητές, που έδινε έμφαση στην ανανεώσιμη ενέργεια. Η πρόκληση ήταν ο σχεδιασμός και η παρουσίαση μιας νέας συσκευής που μετατρέπει την αιολική σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύει την ενέργεια με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, βρίσκοντας, τοπικές και εύκολα υλοποιήσιμα συστήματα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το σύστημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρόκλησης θα μπορούσε να παρέχει ένα μέσο πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια εκτός δικτύου και πάνω από όλα να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά. Στον νικητή απονεμήθηκε έπαθλο 1 εκατομμυρίου ζλότι από κονδύλια της πολιτικής συνοχής (ΕΤΠΑ).
Η Ομάδα MMB κερδίζει τη Μεγάλη Πρόκληση της Πολωνίας για ανάπτυξη της τεχνολογίας αιολικής ενέργειας

Μπορείτε να εξηγήσετε την πρωτοβουλία σας και πώς είχατε αυτήν την ιδέα; 

Η Μεγάλη Πρόκληση Ενέργεια είναι μια μοναδική κατηγορία που αναφέρεται στους διαγωνισμούς Μεγάλη Πρόκληση που ξεκίνησαν το 2004 από την αμερικανική υπηρεσία DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων  Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας). Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (NCBR) της Πολωνίας σε διαβούλευση με επιστημονικούς εμπειρογνώμονες έθεσε μια ερευνητική πρόκληση του 2019 σαν μια απάντηση της τεχνολογίας έναντι ενός σημαντικού κοινωνικού και ενεργειακού προβλήματος.

Προσκαλέσαμε ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων φορέων καινοτομίας, φοιτητών και φοιτητικών συλλόγων, ερασιτεχνών εφευρετών και λάτρεων της τεχνολογίας, για να δώσουν λύση σε αυτήν την πρόκληση. Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα του NCBR που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και διοργανώνονται στο πλαίσιο επιχορήγησης, η Μεγάλη Πρόκληση Ενέργεια απευθύνεται σε ιδιώτες. Χάρη στον ανοιχτό χαρακτήρα της πρόκλησης, τις ελάχιστες τυπικές διαδικασίες και τις σχετικά χαμηλές δαπάνες επίλυσης της πρόκλησης, κάθε εφευρέτης είχε ευκαιρία συμμετοχής. 

Η υλοποίηση της πρόκλησης βασίστηκε στον στόχο να δοθεί ώθηση στη δημιουργία και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στον τομέα των αποτελεσματικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας με τη χρήση αιολικής ενέργειας και, προαιρετικά, με την αποθήκευση ενέργειας. 

Ένα ειδικό ερευνητικό πρόβλημα τέθηκε για τους συμμετέχοντες της Μεγάλης Πρόκλησης Ενέργεια. Η αποστολή ήταν η μετατροπή αιολικής ενέργειας σε ηλεκτρική με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και με προαιρετική επιλογή την αποθήκευση ενέργειας. Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Μεγάλης Πρόκλησης έχουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν σε διάφορα μέρη: όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά επίσης, για παράδειγμα, σε δημόσια κτίρια, κέντρα αγροτουρισμού, ορεινά καταφύγια, υπόγεια περάσματα και σιδηροδρομικές σήραγγες. Το έργο θα συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην προώθηση της ενέργειας που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε διάφορες πτυχές της ζωής μας. 

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε όσον αφορά τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η θέσπιση όρων για τον διαγωνισμό τεχνολογίας, που είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με έναν αθλητικό αγώνα, για παράδειγμα. Η εν λόγω δυσκολία έγκειται στην ανάγκη επιλογής κατάλληλων κριτηρίων και μετρήσιμων παραμέτρων που θα επιτρέψουν την αντικειμενική αξιολόγηση ενός ευρέος φάσματος λύσεων που προτείνονται από τους συμμετέχοντες. 

Άλλη μια πρόκληση σχετιζόταν με την προετοιμασία συστημάτων μέτρησης τεχνητής αιολικής ενέργειας για τους 51 ανεμόμυλους που διαγωνίστηκαν στους ημιτελικούς. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, αποδείξαμε ότι η διοργάνωση ενός διαγωνισμού για την τεχνολογία είναι δυνατή. 

Η ομάδα που κέρδισε παρουσίασε το καλύτερο πρωτότυπο εγχώριου σταθμού αιολικής ενέργειας. Ποια ήταν η ιδιαιτερότητα αυτής της νέας τεχνολογίας; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πραγματική λύση για το μέλλον;

Η Ομάδα MMB από την Gdańsk, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Zbigniew Krzemiński, αναδείχθηκε νικήτρια. Η ομάδα που κέρδισε αποτελείται από εμπειρογνώμονες με καθημερινή συμμετοχή στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών συστημάτων, συσκευών ηλεκτρονικής ισχύος και πρόωσης. Η εμπειρία που αποκτήθηκε απέδωσε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη Μεγάλη Πρόκληση.

Ο ανεμόμυλος που κατασκευάστηκε μαζί με το σύστημα βασίζεται κατά κύριο λόγο σε εκτεταμένη τεχνογνωσία στον τομέα του σχεδιασμού, της διαστασιολόγησης και του υπολογισμού της εξισορρόπησης ενέργειας και της εξισσορρόπησης της απόδοσης μέσω της μετατροπής της αιολικής ενέργειας σε ηλεκτρική. 

Ο σταθμός αιολικής ενέργειας που δημιουργήθηκε από την ομάδα είναι εξοπλισμένος με μια τουρμπίνα μεγάλης ισχύος. Κάθε στάδιο της μετατροπής ενέργειας σχεδιάζεται με τρόπο που να διασφαλίζει υψηλή απόδοση. Χρησιμοποιεί αλγόριθμους για βέλτιστο έλεγχο τουρμπίνας σε συνθήκες σταθεροποιημένης κατάστασης που λαμβάνουν υπόψη την αποθήκευση ενέργειας. Η συσκευή λειτουργεί με απεριόριστη ισχύ σε ισχυρούς ανέμους και χρησιμοποιεί τη μέγιστη αιολική ενέργεια σε χαμηλές και υψηλές ταχύτητες. Κατά τη διάρκεια του τελικού, ο ανεμόμυλος που κέρδισε παρήγαγε ενέργεια 1,7 kWh, ενώ ο ανεμόμυλος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση παρήγαγε λιγότερο από 1 kWh, ως εκ τούτου η νίκη δεν ήταν τυχαία. 

Ο διαγωνισμός έλαβε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Πώς ενημερωθήκατε σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ και τις πρωτοβουλίες που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ;

Ναι, τα κονδύλια της ΕΕ ήταν η βάση για τη διεξαγωγή αυτού του διαγωνισμού και κατέστησαν δυνατή τη χρηματοδότηση του βραβείου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, χάρη στην οποία μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες καινοτομίας και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Το NCBR παρακολουθεί σε μόνιμη βάση τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ερευνητικού και αναπτυξιακού έργου που περιλαμβάνουν τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Έχετε υπόψη άλλα τέτοια έργα για το μέλλον; Ή ίσως μια δεύτερη έκδοση της Μεγάλης Πρόκλησης; 

Σίγουρα θα διοργανώσουμε και άλλους διαγωνισμούς σε διάφορους τομείς, τόσο στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και για τη δημιουργία λύσεων ή ιδεών στον τομέα της ΤΠ, της γεωργίας, της ασφάλειας ή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ άλλων. Η Μεγάλη Πρόκληση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας νέων τεχνολογιών με ένα σχετικά μικρό οικονομικό κόστος και επιτρέπει τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων μερών, καθώς οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα για μια λύση μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Αυτό το είδος διαγωνισμού είναι επίσης πολύ διασκεδαστικό και αποτελεί σημαντικό παράγοντα της κινητοποίησης της αγοράς, για αυτό και επιθυμούμε να συνεχιστεί. 

Μάθετε περισσότερα:

Μεγάλη Πρόκληση – Ενέργεια (στα πολωνικά)