breadcrumb.ecName

MMB Team vinder Polens Grand Challenge om at udvikle vindenergiteknologi

  • 16 Mar 2022
Aneta Ruzik, programchef for Polens Grand Challenge — Energy, taler med Panorama om at tilrettelægge konkurrencen, som blev vundet af Gdańsk MMB Team, under ledelse af professor Zbigniew Krzemiński, for den bedste prototype af et vindkraftanlæg til privat brug. Grand Challenge — Energy var en åben konkurrence for innovatorer, opfindere, forskere og studerende og var koncentreret om vedvarende energi. Udfordringen var at designe og præsentere et nyt apparat, der omdanner vind til elektrisk energi og lagrer energien på den mest effektive måde. Konkurrencen har til formål at afhjælpe de socioøkonomiske udfordringer ved omstillingen til klimaneutralitet ved at finde lokale løsninger, der er nemme at gennemføre, og som nedbringer luftforurening og drivhusgasudledninger. Den løsning, der blev udviklet under udfordringen, kan give adgang til elektricitet uden for elnettet og frem for alt bidrage til besparelser for husholdninger. Vinderen modtog en pris på 1 mio. PLN fra midler fra samhørighedspolitikken (EFRU).
MMB Team vinder Polens Grand Challenge om at udvikle vindenergiteknologi

Kan du forklare, hvad initiativet handler om, og hvordan du kom på den idé? 

Grand Challenge Energy er en unik metode, der refererer til Grand Challenge-typen af konkurrencer, som blev grundlagt i 2004 af det amerikanske forsvarsministeriums forsknings- og udviklingsagentur, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Polens nationale forsknings- og udviklingscenter (NCBR) lavede i 2019 i samråd med videnskabelige eksperter en forskningsudfordring som et teknologisk svar på et større socialt og energimæssigt problem.

Vi opfordrede en bred gruppe af deltagere, bl.a. innovatorer, studerende og studenterklubber, hobbyopfindere og entusiaster, til at løse denne udfordring. I modsætning til andre EU-finansierede NCBR-programmer, der afholdes med tilskud, er Grand Challenge Energy rettet mod enkeltpersoner. Takket være den åbne formulering, de meget få formaliteter og de relativt lave omkostninger ved at løse udfordringen havde alle med evner til at opfinde mulighed for at deltage. 

Gennemførelsen af udfordringen blev styret af målet om at stimulere udtænkning og udvikling af banebrydende løsninger i form af effektive installationer i lille skala, der bruger vindenergi, og som — eventuelt — kan lagre energi. 

Der blev formuleret et konkret forskningsproblem for deltagerne i Grand Challenge Energy. Opgaven gik ud på at omdanne vindenergi til elektricitet på den mest effektive måde, med mulighed for at lagre energi. De teknologier, der udvikledes i forbindelse med Grand Challenge, har chancen for at bevise deres værd på flere områder: ikke kun privat, men også f.eks. i offentlige bygninger, agroturismecentre, sheltere og simple hytter i bjergområder, underjordiske passager og jernbanetunneller. Projektet vil således hjælpe os med at fremme energi, der anvender vedvarende kilder, inden for mange områder af vores liv. 

Hvad var de største udfordringer, I stødte på under afholdelsen af dette arrangement?

Den største udfordring var at fastlægge betingelserne for teknologikonkurrencen, hvilket er langt sværere end f.eks. at afholde en sportskonkurrence. Det skyldes behovet for at udvælge de rigtige kriterier og målbare parametre, således at deltagernes mange forskellige løsningsforslag kan vurderes objektivt. 

En anden udfordring vedrørte udarbejdelsen af kunstige vindmålingssystemer til de 51 vindmøller, der konkurrerede i semifinalerne. Til trods for udfordringerne har vi bevist, at det faktisk kan lade sig gøre at afholde en konkurrence om teknologi. 

Vinderholdet præsenterede den bedste prototype af et vindkraftanlæg til privat brug. Hvad var så specielt ved denne nye teknologi? Kan den anvendes som en reel løsning i fremtiden?

MMB Team fra Gdańsk under ledelse af professor Zbigniew Krzemiński vandt konkurrencen. Vinderholdet består af specialister, der til daglig beskæftiger sig med design af elektroniske systemer, effektelektronik og anordninger til fremdrift. Deres erfaringer gav pote under deres deltagelse i Grand Challenge.

Den vindmølle, der blev udviklet sammen med systemet, er primært baseret på omfattende knowhow inden for design, dimensionering og beregning af energibalancen og effektivitetsbalancen ved omdannelse af vindenergi til elektricitet. 

Det vindmølleanlæg, holdet lavede, er udstyret med en turbine med høj effekt. Hver fase af energiomdannelsen er udformet på en måde, der sikrer høj effektivitet. Den bruger algoritmer til at få optimal turbinekontrol i stationær tilstand, hvor der tages højde for lagring af energi. Anordningen fungerer uden nogen effektbegrænsning ved kraftig vind og udnytter maksimal vindenergi ved lave og høje hastigheder. I finalen genererede vindervindmøllen helt op til 1,7 kWh energi, og den på andenpladsen genererede under 1 kWh, så sejren var altså ikke tilfældig. 

Konkurrencen modtog økonomisk støtte fra EU. Hvordan hørte du om EU-midler og EU-medfinansierede initiativer?

EU-midler var ganske rigtigt fundamentet for at kunne afholde denne konkurrence og gjorde det muligt at finansiere prisen. Vi er meget taknemmelige for, at Den Europæiske Union støtter finansieringen af denne type initiativer, der gør det muligt for os at fremme potentialet for innovation og skabe et miljø for udvikling af nye teknologier. NCBR holder løbende øje med muligheder for finansiering af forskning og udvikling ved hjælp af europæiske midler. 

Har I andre projekter af denne type i støbeskeen til fremtiden? Kommer vi til at se denne Grand Challenge igen? 

Vi vil helt sikkert afholde flere konkurrencer på forskellige områder, ikke blot inden for teknologi, men nok også udvikling af løsninger eller koncepter på områder som blandt andet it, landbrug, sikkerhed eller den europæiske grønne pagt. Grand Challenge-metoden er en effektiv måde at opnå nye teknologier med relativt små økonomiske udlæg og en metode, hvor en bred vifte af interesserede parter kan deltage, fordi alle, der har en idé til en løsning, kan deltage i konkurrencen. Desuden er denne type konkurrence sjov og fantastisk til at mobilisere markedet, og derfor vil vi gerne have den til at fortsætte. 

Få mere at vide:

Grand Challenge — Energy (på polsk)