Vytenis Andriukaitis, terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava Euroopan komission jäsen

Ebola oli ensimmäinen haaste, johon minun oli tartuttava, kun aloitin työni terveyskomissaarina lähes vuosi sitten. Vierailin kolmessa taudista eniten kärsivässä maassa, Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa, yhdessä humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaavan komissaarin Christos Stylianidesin kanssa. Matkamme kesti vain muutaman päivän, mutta sinä aikana ehdin nähdä ja kokea tilanteen vakavuuden. Saatoin ainoastaan kuvitella, miten rankkaa olisi työskennellä kuukausikaupalla kenttätehtävissä hoitamassa ebolapotilaita ja estämässä taudin leviämistä.
Ajatus EU:n terveyspalkinnosta syntyi pian paluumme jälkeen. Halusimme antaa tunnustusta kansalaisjärjestöille, jotka torjuvat ebolaa kriisialueilla ja edistävät kansanterveyttä Euroopassa ja koko maailmassa.
Näin sai alkunsa EU:n ensimmäisen terveyspalkinto. Koska palkinto myönnettiin tänä vuonna kansalaisjärjestöille, jotka ovat määrätietoisesti ja rohkeasti taistelleet ebolaa vastaan Länsi-Afrikassa, oli luontevaa, että palkinnot päätettiin jakaa "Lessons learnt from Ebola" ‑konferenssissa, jonka järjestivät Euroopan komissio ja EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Luxemburg.
EU:n terveyspalkinnon tarkoituksena on palkita kansainvälisiä, euroopanlaajuisia, kansallisia ja alueellisia valtiosta riippumattomia järjestöjä niiden työstä kansanterveyden hyväksi niin EU:ssa kuin sen rajojen ulkopuolellakin. Tänä vuonna halusimme kiittää järjestöjä ebolan torjunnassa tehdystä työstä, mutta palkinnolla on joka vuosi eri teema. Palkinnolla halutaan antaa tunnustusta jo toteutuneista saavutuksista, mutta myös kannustaa järjestöjä jatkamaan ratkaisevan tärkeää työtään tulevaisuudessa.
Tämänvuotisten palkinnonsaajien työ tarjoaa esimerkkejä hyvistä toimintatavoista, joiden avulla voidaan parantaa valmiutta selviytyä vakavasta kriiseistä. Voittajat valitsi EU:n palkintolautakunta, joka koostui kansanterveyden asiantuntijoista ja valtiosta riippumattomien elinten edustajista. Sen puheenjohtajana toimi komissio. Perusteellisen pohdinnan jälkeen lautakunta valitsi 26 ansiokkaasta ehdokkaasta voittajiksi seuraavat kolme järjestöä: ALIMA – Alliance for International Medical Action, Concern Worldwide ja Espanjan Punainen Risti.
Ensimmäinen palkinto myönnettiin ALIMA-järjestölle, jonka ansioihin lukeutuivat muun muassa viruksen leviämisen torjunta Malissa ja Senegalissa, potilaiden hoito, tartuntojen ehkäisy ja seuranta Guineassa, jonne se rakennutti ebolapotilaiden hoitolaitoksen, sekä sen panos ebolahoitojen tutkimukseen.
Toisen palkinnon sai Concern Worldwide, joka on auttanut varmistamaan ebolan uhrien turvalliset ja ihmisarvoiset hautaukset ja merkitsemään heidän hautansa Sierra Leonen Freetownissa.
Kolmannen palkinnon voittaja on Espanjan Punainen Risti, jonka laaja ebolantorjuntaohjelma kattoi suoran terveydenhoidon, kontaktien jäljittämisen, seurannan ja psykososiaalisen tuen paikallisyhteisöille. Se auttoi myös perustamaan hoitolaitoksia Länsi-Afrikkaan ja pyörittämään niiden toimintaa.
Ebolaepidemiasta on opittu muun muassa se, että terveyden turvaaminen maailmanlaajuisesti vaatii koordinoituja ja yhtenäisiä toimia. Taudit eivät tunne rajoja, mutta kuten nämä järjestöt ovat osoittaneet, rajoja eivät tunne myöskään rohkeus ja myötätunto.