Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Paola Testori Coggi, director general al DG Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene

Paola Testori Coggi, director general al DG Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene

La 20 februarie 2013, Comisia Europeană a adoptat pachetul de măsuri privind investiţiile sociale pentru promovarea creşterii şi coeziunii. După cum se arată în documentul Comisiei privind investiţiile în sănătate, inclus în pachet, sănătatea este parte integrantă a Strategiei Europa 2020.

Comisia recomandă reformarea sistemelor de sănătate în vederea atingerii unui dublul obiectiv: asigurarea accesului la asistenţă medicală de înaltă calitate şi garantarea utilizării mai eficiente a resurselor publice. Documentul vine în continuarea Analizei anuale a creşterii pentru 2013 pdf, în care se recunoaşte contribuţia sănătăţii la asigurarea unei redresări economice bazate pe crearea de locuri de muncă şi recomandă reformarea sistemelor de sănătate pentru a asigura rentabilitatea şi durabilitatea lor.

Ţinând seama de faptul că sănătatea este o valoare în sine şi, în acelaşi timp, o investiţie care favorizează creşterea, documentul Comisiei privind investiţiile în domeniul sănătăţii abordează trei elemente principale:

Investiţii în sisteme de sănătate viabile

Sistemele de sănătate din Europa ocupă un loc central în sistemul european de protecţie socială, recunoscut pentru înalta sa calitate şi sunt o piatră de temelie a economiei sociale de piaţă. Având în vedere constrângerile legate de criza economică, schimbările structurale la nivel demografic şi tipurile de boli care afectează populaţiile din Europa, este nevoie de reformarea şi modernizarea acestor sisteme. Dar factorii de decizie trebuie să evite capcana unor false economii pe termen scurt. UE poate ajuta statele membre prin sprijinirea reformelor, de exemplu prin îmbunătăţirea eficienţei din punct de vedere al costurilor cu ajutorul unor inovaţii corespunzătoare şi prin elaborarea de instrumente pentru o mai bună evaluare a performanţei sistemelor de sănătate. Pentru creşterea eficienţei se poate interveni prin măsuri precum: reducerea spitalizărilor inutile şi a consultaţiilor la medicul specialist, îmbunătăţirea asistenţei primare, încurajarea utilizării de medicamente generice echivalente, mai puţin costisitoare şi integrarea în procesul decizional a evaluărilor privind rentabilitatea tehnologiilor medicale.

Sănătatea, o investiţie în capitalul uman

Sănătatea poate stimula creşterea economică, încurajând cetăţenii să rămână activi pentru un timp mai îndelungat. Starea de sănătate a populaţiei influenţează participarea şi productivitatea forţei de muncă. Investiţiile în sănătatea populaţiei contribuie, de asemenea, la limitarea costurilor necesare pentru tratarea bolilor care pot fi prevenite şi înseamnă investiţii în forţă de muncă eficientă în domeniul sanitar.

Politica în domeniul sănătăţii publice ar trebui să se concentreze pe prevenirea bolilor şi pe promovarea sănătăţii în vederea reducerii impactului negativ pe care bolile cronice îl au asupra populaţiei şi economiei. Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate oferă exemple interesante de acţiuni menite să-i ajute pe cetăţeni să ducă o viaţă mai sănătoasă, activă şi independentă pe măsură ce îmbătrânesc.

Investiţii pentru a reduce inegalităţile în materie de sănătate

Rezultatele în materie de sănătate variază în mod considerabil la nivel naţional şi european. Pentru anumite categorii vulnerabile ale populaţiei, cum ar fi unele minorităţi etnice şi anumite grupuri de migranţi, există chiar inegalităţi importante în materie de sănătate. Investiţiile care vizează reducerea lor contribuie la consolidarea coeziunii sociale şi permit ieşirea din cercul vicios al unei sănătăţi precare, care este rezultatul sărăciei şi excluziunii. Inegalităţile în materie de sănătate reprezintă nu numai o pierdere de potenţial uman, ci şi irosirea unui potenţial economic imens. Accesul universal la servicii de asistenţă medicală poate contribui la reducerea sărăciei şi la combaterea excluziunii sociale. Este necesară o acţiune intersectorială („sănătatea, în toate politicile”) pentru a aborda factorii sociali care au impact asupra sănătăţii.

Mesajul principal al acestui document este următorul: cheltuielile eficiente din punct de vedere al costurilor, reformele structurale şi inovarea la nivelul sistemelor medicale ar putea aduce un plus de eficienţă şi ar permite obţinerea de rezultate mai bune în domeniul sănătăţii.

Sănătatea, domeniu prioritar al pachetului de măsuri privind investiţiile sociale

Mai multe pe această temă