Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Paola Testori, Director general pentru sănătate şi consumatori (Comisia Europeană)

Paola Testori, Director general pentru sănătate şi consumatori (Comisia Europeană)

Îmi face o deosebită plăcere să sărbătoresc împreună cu dumneavoastră ediţia cu numărul 100 a acestei publicaţii. Buletinul informativ a fost lansat în urmă cu 5 ani, este editat în 22 de limbi şi numără, în prezent, aproximativ 14 000 de abonaţi din toată Europa. Profit de această ocazie pentru a vă prezenta şi noul format al publicaţiei, creat pentru a vă facilita lectura.

Întrucât numărul europenilor cu vârsta de peste 65 de ani se va dubla în următorii 50 de ani, Comisia Europeană trebuie să abordeze în continuare problema îmbătrânirii active şi în condiţii bune de sănătate. A îmbătrâni nu mai are aceeaşi semnificaţie ca în trecut. Odată cu creşterea speranţei de viaţă, din ce în ce mai mulţi cetăţeni consideră că mai au multe de spus şi de făcut chiar şi la o vârstă avansată. Rămânând active, persoanele în vârstă pot contribui, în acelaşi timp, la dezvoltarea durabilă a societăţii noastre.

Cu toate acestea, în timp ce mulţi duc o viaţă activă şi sănătoasă după vârsta pensionării, alţii nu sunt în măsură să o facă. Jumătate din cetăţenii europeni cu vâsta între 65 şi 74 de ani declară că suferă de o problemă de sănătate. Această situaţie afectează bunăstarea societăţii, politicile publice şi durabilitatea sistemului medical.

De aceea, am creat Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate , care reuneşte toate părţile interesate, organisme publice (autorităţi locale etc.) şi private (spitale, întreprinderi etc.) din toată Europa. Scopul acestui parteneriat este de a lucra împreună pentru a favoriza adoptarea cât mai rapidă a noilor idei, a tehnologiilor inovatoare şi a bunelor practici, în interesul persoanelor în vârstă. Unul din principalele obiective ale acestei iniţiative este de a creşte durata de viaţă medie în condiţii bune de sănătate a cetăţenilor europeni cu încă 2 ani, până în 2020.

Parteneriatul a fost lansat anul trecut. Primele rezultate ale colaborării şi beneficii ale inovării se fac deja simţite, aşa cum s-a arătat la conferinţa organizată la 6 noiembrie la Bruxelles. A sosit momentul să luăm angajamente pe termen lung pentru ca Uniunea Europeană să dispună de politici favorabile tuturor categoriilor de vârstă, care să permită cetăţenilor să îmbătrânească în condiţii bune de sănătate şi să contribuie activ la dezvoltarea societăţii, în mod echitabil şi sustenabil pentru toate generaţiile.

Sperăm ca publicaţia noastră să vă ofere, pentru încă mulţi ani încolo, ştiri şi informaţii despre îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate, precum şi despre alte aspecte de sănătate publică din Europa.

Ediţie specială: îmbătrânirea în condiţii bune de sănătate

Mai multe pe această temă