Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Paola Testori, generaldirektör för generaldirektoratet för hälso- och konsumentfrågor, EU-kommissionen

Paola Testori, generaldirektör för generaldirektoratet för hälso- och konsumentfrågor, EU-kommissionen

Med det här numret firar vi ett jubileum – vårt nyhetsbrev kommer nämligen ut för hundrade gången sedan starten för fem år sedan. Nyhetsbrevet finns nu på 22 språk och vår läsekrets har växt till nästan 14 000 prenumeranter i hela Europa. Vi tar nu tillfället i akt och inför ett nytt format och en ny layout, som vi hoppas ska öka läsupplevelsen.

Antalet EU-invånare som är 65 år och äldre kommer att fördubblas de kommande 50 åren och därför är det viktigt för EU-kommissionen att fortsätta sitt arbete för ett aktivt åldrande med god hälsa. Att bli gammal är inte vad det en gång var. Den förväntade livslängden har ökat och fler och fler äldre känner att de har mycket kvar att ge och uppleva även på äldre dar. Genom att förbli aktiva kan de också bidra till hållbar tillväxt i vårt samhälle.

Många äldre är lyckligtvis friska och fortsätter att vara aktiva, men alla har inte samma tur. Hälften av alla 65–74-åringar i EU säger sig ha hälsoproblem. Det påverkar hela samhället, politiken och hälso- och sjukvården.

Därför har EU inrättat det europeiska innovationspartnerskapet för aktivt och hälsosamt åldrande , som samlar aktörer från både den offentliga och den privata sektorn i hela EU, t.ex. lokala myndigheter, privata vårdgivare och företag. Tanken är att samarbetet ska resultera i nya idéer, innovativa tekniska lösningar och bästa praxis som snabbt kan spridas och gynna de äldre generationerna. Ett av huvudmålen är att antalet friska levnadsår för varje EU-invånare ska ha ökat med två år till 2020.

Partnerskapet drog igång förra året och resultaten har redan börjat visa sig i form av nya innovationer för de äldre. De presenterades vid en konferens i Bryssel den 6 november. Nu måste vi göra EU till en plats där ålder inte spelar någon roll och alla människor kan åldras med god hälsa. Alla generationer ska kunna bidra aktivt till samhället på ett rättvist och hållbart sätt.

Vi hoppas att vårt nyhetsbrev fortsätter att förse dig med nyheter och information om ett hälsosamt och aktivt åldrande och andra folkhälsofrågor i EU i många år framöver.

Specialnummer: Åldras med god hälsa

Mer om detta ämne